Christopher Lee

Skådespelare 27 maj 1922 - 07 juni 2015 London, England

Biografi

Sir Christopher Frank Carandini Lee, född 27 maj 1922 i Belgravia, London, död 7 juni 2015 i London, var en brittisk skådespelare.

Lee spelade med i över 250 filmer från 1948 och har också varit med i många TV-serier. Några av hans mest kända filmroller är som Greve Dracula i flera filmer, Francisco Scaramanga i James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen, som Saruman i Sagan om ringen-trilogin och som Count Dooku i två episoder av Star Wars.

Det var som Dracula i Hammer-filmen I Draculas klor han fick sitt stora genombrott och han gjorde sig därefter främst känd inom skräckgenren. Förutom Frankensteins monster och Greve Dracula porträtterade han även Mumien, Fu Manchu, Grigorij Rasputin med flera. Han arbetade flitigt och förekom i såväl storfilmer som lågbudgetfilmer.

Kring millennieskiftet fick hans karriär ett nytt uppsving med rollerna i Sagan om ringen- och Star Wars-filmerna, såväl som Sleepy Hollow och Guldkompassen. Christopher Lee förlänades ridderskap (Knight Bachelor) av drottning Elizabeth II 13 juni 2009.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler