Quentin Tarantino

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 27 mars 1963 Knoxville, Tennessee, USA

Biografi

Quentin Jerome Tarantino är en amerikansk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och skådespelare, född 27 mars 1963 i Knoxville, Tennessee.

Tarantinos filmer är kända för att vara intensiva och färgstarka, och har också varit inflytelserika bland sina efterföljare. Några av hans kännetecken är långa olinjära dialoger, grovt och blodigt våld blandat med svart humor, överraskande vändningar och regelbundna hopp i tiden. Tarantino låter sällan en kompositör göra filmmusik till sina filmer och lägger istället till låtar som redan är utgivna eller filmmusik från äldre filmer, ofta komponerat av Ennio Morricone. 

Som regissör och manusförfattare tar han nästan alltid med sig Lawrence Bender som producent och Sally Menke som redigerare. Han samarbetar även ofta med Robert Rodriguez och Roger Avary. Under Tarantinos karriär som filmskapare har han fått både kommersiella och kritiker-succéer. Han har belönats med flera filmpriser, inklusive två Oscar, två Golden Globes och två BAFTA Awards. Tarantino var 2004 ordförande i juryn för filmfestivalen i Cannes utmärkelse Guldpalmen. Tarantino är medgrundare till produktionsbolaget A Band Apart.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler