Once Upon a Time in Hollywood 2019

Drama Thriller
USA
159 MIN
Engelska
Once Upon a Time in Hollywood poster

Synopsis

Los Angeles år 1969. En avdankad tv-stjärna och hans stuntman försöker göra comeback i ett Hollywood de inte längre känner igen.
Ditt betyg
3.5 av 249 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Once Upon a Time in Hollywood
Biopremiär
16 augusti 2019
DVD-premiär
27 december 2019
Digitalpremiär
12 december 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

21 maj 2019 | 20:00

Tarantinos coola Hollywood-skröna är för lång

Quentin Tarantinos snygga Hollywood-skröna badar i självmedveten coolhet, nördiga filmreferenser och glamorösa 60-talsmiljöer. Det är ett stort kärleksbrev till filmerna som Tarantino växte upp med, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här finns många onödiga scener som kunde ha klippts bort.
Leonardo DiCaprio (”Django Unchained”) och Brad Pitt (”Inglourious Basterds”) möts för första gången på bioduken, som bästa vännerna Rick och Cliff. Den ene var en gång en populär cowboystjärna på tv, den andre är hans trogne stuntman. Vänskapen dem emellan är det som bär filmen, och tillsammans försöker de hålla sig kvar i en nöjesindustri som håller på att förändras och stöta ut dem.

Sommaren år 1969 skakades Hollywood och världen av mordet på skådespelerskan Sharon Tate, regissören Roman Polanskis gravida fru. Hur händelsen behandlas får bli en överraskning. Men detta är ingen true-crime-historia utan Tarantinos universum där han gör precis vad han vill, och i hans saga bor Rick och Cliff granne med Sharon Tate och Polanski. När ”Once Upon a Time in Hollywood” börjar är det februari, och vi får lära känna Rick, Cliff och Sharon i tre separata berättelser under ett par dagar.
 
Till stor del är detta en cool och lättsam komedi om en svunnen tid i drömfabriken, men ibland snuddar det vid thriller. Sen har regissören så vänligt bett filmrecensenter att inte spoila något, så det är allt ni får veta om handlingen.

Vad jag kan berätta är däremot att filmen tar väldigt lång tid på sig att presentera och bygga upp sina karaktärer. Vi följer Rick Dalton under några dagar på tv-inspelningar, vi följer Cliff Booth som plockar upp en mystisk hippie-liftare, och vi följer filmstjärnan Sharon Tate som… går på bio och tittar på sig själv i komedin ”Ett järn i elden” från 1968. Det finns många sköna scener, och lika många som borde ha stannat kvar i klipprummet. 

Rick Daltons karriär som avdankad tv-stjärna låter Tarantino leka loss i en genre han brinner extra mycket för. Mycket utspelar sig i påhittade Vilda västern-filmer. År 1869 möter 1969 och jag känner att filmskaparen haft lite för roligt med sina fejkrullar. ”Once Upon a Time in Hollywood” är helt enkelt på tok för lång, och ofokuserad, för att kunna få ett högre betyg.
 
Men det är väl värt att hålla ut och vänta. Den där våldsamma, skruvade och helt galna Tarantino får också utrymme.

Det är framför allt en ruggigt snygg film som tar oss till inbjudande miljöer. Glamorösa Los Angeles för 50 år sen har återskapats med underbar detaljrikedom och ett nostalgiskt skimmer, från biografskyltar till filmposters, från stiliga kläder till sexiga bilar. Det är en fantastisk värld att få kliva in i, och på vägen träffar vi både Bruce Lee, Steve McQueen och andra stjärnor från förr. En lång rad av gästskådespelare som Al Pacino, Lena Dunham, Kurt Russell och Bruce Dern tittar in för en scen eller två.

Hans filmer är kända för cool dialog, häftiga soundtracks, svart humor och mycket våld. Allt det där är en del av "Once Upon a Time in Hollywood", här ser man tydliga drag av alla hans tidigare filmer. Men Tarantino är så självmedveten om receptet, att det han serverar känns ganska väntat och inte längre så överraskande.
| 21 maj 2019 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (9)
3
Fullkomligt älskar tidsskildringen, otroligt välgjort allt det kring 60-talet och soundtracket. Vidare är skådisarna otroligt bra, särskilt Leo som är helt briljant. En story som duger att följa med på, dock alldeles för lång film. Slutet fick upp betyget ett litet litet snäpp.
Läs mer
2
Låt oss vara helt ärliga. Den här filmen hade aldrig fått ett "go" om inte Tarantino varit avsändaren. Den är på tok för lång och helt innehållslös, proppad med poänglösa händelser och klipp som inte tar historien en millimeter framåt. Som kronan på verket avslutar Tarantino med en meningslös historieförfalskning som drar ner det redan usla betyget ännu mer. Brad Pitt och Leonardo DiCaprio spelar som vanligt mycket bra men det är synd att deras talanger slösas bort på det här misslyckade manuset. Svag 2/5 bara för att jag är på bra humör.
Läs mer
4
Jag är präst, jag är kristen. Nej jag skojar bara, jag är inte präst, men jag är kristen. Vet inte varför jag ville klämma in det. Jag är med min kristendom som veganer är med sin veganmat. Nu över till vad jag tycker om filmen: jag älskar denna manliga heroism som filmen uppvisar. Den var skön att se. Under de värsta scenerna blundade jag. Men utöver några få scener så var filmen lugn, jag skulle säga att den är mer barnvänlig än den avskyvärda filmen om Astrid Lindgrens liv. Jag förstår mig inte på de som ger filmen trea eller lägre.
Läs mer
Visa fler