Once Upon a Time in Hollywood 2019

Drama Thriller
USA
159 MIN
Engelska
Once Upon a Time in Hollywood poster

Synopsis

Los Angeles år 1969. En avdankad tv-stjärna och hans stuntman försöker göra comeback i ett Hollywood de inte längre känner igen.
Ditt betyg
3.8 av 90 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Dunerfors

21 maj 2019 | 20:00

Tarantinos coola Hollywood-skröna är för lång

Quentin Tarantinos snygga Hollywood-skröna badar i självmedveten coolhet, nördiga filmreferenser och glamorösa 60-talsmiljöer. Det är ett stort kärleksbrev till filmerna som Tarantino växte upp med, men ibland kan det bli för mycket av det goda. Här finns många onödiga scener som kunde ha klippts bort.
Leonardo DiCaprio (”Django Unchained”) och Brad Pitt (”Inglourious Basterds”) möts för första gången på bioduken, som bästa vännerna Rick och Cliff. Den ene var en gång en populär cowboystjärna på tv, den andre är hans trogne stuntman. Vänskapen dem emellan är det som bär filmen, och tillsammans försöker de hålla sig kvar i en nöjesindustri som håller på att förändras och stöta ut dem.

Sommaren år 1969 skakades Hollywood och världen av mordet på skådespelerskan Sharon Tate, regissören Roman Polanskis gravida fru. Hur händelsen behandlas får bli en överraskning. Men detta är ingen true-crime-historia utan Tarantinos universum där han gör precis vad han vill, och i hans saga bor Rick och Cliff granne med Sharon Tate och Polanski. När ”Once Upon a Time in Hollywood” börjar är det februari, och vi får lära känna Rick, Cliff och Sharon i tre separata berättelser under ett par dagar.
 
Till stor del är detta en cool och lättsam komedi om en svunnen tid i drömfabriken, men ibland snuddar det vid thriller. Sen har regissören så vänligt bett filmrecensenter att inte spoila något, så det är allt ni får veta om handlingen.

Vad jag kan berätta är däremot att filmen tar väldigt lång tid på sig att presentera och bygga upp sina karaktärer. Vi följer Rick Dalton under några dagar på tv-inspelningar, vi följer Cliff Booth som plockar upp en mystisk hippie-liftare, och vi följer filmstjärnan Sharon Tate som… går på bio och tittar på sig själv i komedin ”Ett järn i elden” från 1968. Det finns många sköna scener, och lika många som borde ha stannat kvar i klipprummet. 

Rick Daltons karriär som avdankad tv-stjärna låter Tarantino leka loss i en genre han brinner extra mycket för. Mycket utspelar sig i påhittade Vilda västern-filmer. År 1869 möter 1969 och jag känner att filmskaparen haft lite för roligt med sina fejkrullar. ”Once Upon a Time in Hollywood” är helt enkelt på tok för lång, och ofokuserad, för att kunna få ett högre betyg.
 
Men det är väl värt att hålla ut och vänta. Den där våldsamma, skruvade och helt galna Tarantino får också utrymme.

Det är framför allt en ruggigt snygg film som tar oss till inbjudande miljöer. Glamorösa Los Angeles för 50 år sen har återskapats med underbar detaljrikedom och ett nostalgiskt skimmer, från biografskyltar till filmposters, från stiliga kläder till sexiga bilar. Det är en fantastisk värld att få kliva in i, och på vägen träffar vi både Bruce Lee, Steve McQueen och andra stjärnor från förr. En lång rad av gästskådespelare som Al Pacino, Lena Dunham, Kurt Russell och Bruce Dern tittar in för en scen eller två.

Hans filmer är kända för cool dialog, häftiga soundtracks, svart humor och mycket våld. Allt det där är en del av "Once Upon a Time in Hollywood", här ser man tydliga drag av alla hans tidigare filmer. Men Tarantino är så självmedveten om receptet, att det han serverar känns ganska väntat och inte längre så överraskande.
| 21 maj 2019 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
Som jag har väntat och som jag har längtat, Tarantino är far by min absoluta favorit regissör, så föga förvånad och rejält besviken blir jag när han pumpar filmen med massa onödig utfyllnadsmaterial?? WTF?? Han som annars har packat sina filmer med roliga repliker, snygga scener och cool musik. Ja musiken är kvar, men trots bra skådespelare, finns ingen spännande handling, löjliga karaktärer, urvattnade repliker och minst en tim som lätt kan klippas bort!!! Sjuuuuuuuukt besviken, vad har hänt liksom??? Näää detta var lätt den sämsta Tarantino filmen på hans lista, efter succé på succé så avslutar han med detta fiasko?? Hoppas han tar sig i kragen igen....betyget blir en svag 3a... Cast: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie mfl... aaa
Läs mer
4
Dialogernas kung är tillbaks! Jag har väntat länge på den här Men av någon anledning så var jag inte så pepp som jag kanske borde vara. Jag hade innan jag sett filmen läst lite blandade recensioner även om de flesta var positiva. Jag hade sett trailern några gånger och var inte jätte imponerad. När filmen körde igång och hade hållit på ett tag satt jag i biosalongen och tänkte ”den här filmen känns lite för lång”. Men samtidigt satt jag och njöt. Den är oerhört välskriven och miljöerna tillsammans med en imponerande ensemble av skådisar gör detta till en riktigt härlig bioupplevelse och en bra film. Precis som alla Tarantinos filmer så är dialogen och hur den är utformad toppklass. Karaktärerna byggs upp på ett väldigt underhållande sätt och allt vävs ihop perfekt mot slutet. Jag kan förstå varför detta är en film som inte alla tycker om men gillar du Tarantinos tidigare verk så kommer du älska den här. Stark rekommendation.
Läs mer
2
Meh... spoila vad? Filmen är nästan helt befriad från något som driver den framåt, den har ingen direkt intrig. Jag ska inte säga att filmen helt saknar handling men det är mer en premiss som kan summeras i en mening; skådis på dekis är bästis med sin stuntman i 60-talets Los Angeles. Ett enda långt karaktärsporträtt. Vilket också lurar en lite då Sharon Tate och Mansonkulten är med men filmen är helt fiktiv. Man förväntar sig att verklighetens händelser ska nuddas vid men Tarantino har istället kokat ihop en egen saga. Vilket blir smått absurt när Tate inte på något sätt påverkar handlingen, förutom som symbol för eliten inom Hollywood. Jag kan säga att hade någon annan än Tarantino stått bakom detta projekt hade det aldrig blivit av då filmen spretar åt alla håll. Men nu är det ju Tarantino och därför är det snyggt och coolare än någon annan kan göra det. Pitt gör en självlysande karaktär som totalt ödelägger mina planer på att ge filmen lägsta möjliga betyg. Det finns så mycket sköna moments att hämta i denna film som var för sig är ikoniska men som tillsammans blir som ett kollage av hundra trailers. Det skapar ingen helhet och räcker inte till att hålla mig fängslad. 2/5
Läs mer
Visa fler