Brad Pitt

Skådespelare 18 december 1963 Shawnee, Oklahoma, USA

Biografi

William Bradley "Brad" Pitt, född 18 december 1963 i Shawnee, Oklahoma, är en amerikansk skådespelare och filmproducent. Pitt har nominerats till en Oscar fyra gånger samt vunnit en Golden Globe och erhållit ytterligare fyra nomineringar till samma pris.

Brad Pitt är son till Jane Etta (född Hillhouse), gymnasiekurator, och William Alvin Pitt, som var chef vid ett lastbilsbolag. Tillsammans med sina yngre syskon Doug och Julie Nea växte han upp i Springfield, Missouri. Familjen tillhörde den konservativa kyrkan Southern Baptist Convention. Pitt gick på Kickapoo High School och tränade där golf, tennis och simning. Efter examen från Kickapoo fortsatte han 1982 vid University of Missouri, med journalism som huvudämne och reklam som specialitet.

Som medlem i den manliga studentföreningen Sigma Chi deltog han i flera teateruppsättningar. Han älskade film - "en portal till en annorlunda värld för mig" - och strax innan examen flyttade han till Los Angeles för att etablera sig som skådespelare. För att försörja sig arbetade han bl.a. som flytthjälp, chaufför och klädde ut sig till kyckling för restaurangkedjan El Pollo Loco.

Brad Pitt började sin skådespelarkarriär med gästframträdanden på tv, inklusive en roll i CBS såpopera Dallas. Han uppmärksammades senare för sin roll som en liftande cowboy som förför Geena Davis rollfigur i filmen Thelma & Louise. Sina första huvudroller i större produktioner fick han i Där floden flyter fram och En vampyrs bekännelse. Samma år spelade han mot Anthony Hopkins i dramat Höstlegender och nominerades till en Golden Globe för sin roll.

Pitts framträdanden i två filmer 1995 kritikerrosades: Seven och De 12 apornas armé. För sin roll i den senare erhöll han en Golden Globe i kategorin bästa biroll, och nominerades även till en Oscar. Brad Pitt var en av producenterna bakom långfilmen 12 Years a Slave och vann en Oscar för bästa film vid Oscarsgalan 2013.

Pitt är idag ett av Hollwoods stora namn och äger produktionsbolaget Plan B Entertainment som deltog i produktionen av den i kategorin bästa film oscarbelönade filmen The Departed (2007). Han var gift med skådespelerskan Jennifer Aniston i fem år och gifte sig 2014 med skådespelerskan Angelina Jolie.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler