Allied 2016

Action Romantik Drama Thriller
USA
124 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Arabiska
Allied poster

Synopsis

Året är 1942. En fransk-kanadensisk spion faller för en fransk agent under ett farligt uppdrag. När de har gift sig får han veta att hon troligen kan jobba för nazisterna. Han påbörjar en egen undersökning av henne.
Ditt betyg
3.3 av 169 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Allied
Biopremiär
25 november 2016
DVD-premiär
3 april 2017
Språk
Engelska, Franska, Tyska, Arabiska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

23 november 2016 | 19:40

Snyggt jobbat, Zemeckis

"Allied" är en tät spionthriller som lyckas med sitt uppdrag, och där stjärnorna Pitt och Cotillard får utrymme att tindra ikapp. Det är snyggt, välspelat, och ofta outhärdligt spännande, men inte perfekt.
Mitt under det brinnande andra världskriget skickas kanadensaren Max Vatan till Casablanca. Han är där för att mörda den tyske ambassadören, och till sin hjälp har han en fransk insider, Marianne Beauséjour, som dessutom ska föreställa hans fru. De möts för första gången inför nazisternas vakande ögon, och det är absolut livsnödvändigt att de spelar sitt spel perfekt, annars dör de. Snart introduceras dock ett tvivel kring vem som egentligen går att lita på.

Robert Zemeckis, kanske mest känd för "Forrest Gump", har med "Allied" gett sig in i spionthriller-genren, och han lyckas på de allra flesta sätt alldeles föredömligt. Kanske är det svårt att misslyckas med två så fina skådespelare som Brad Pitt och Marion Cotillard i huvudrollerna, men han har trots det, tack vare det, skapat en nervig, välspelad, och snygg film, som då och då blir så spännande att det nästan spritter i hela kroppen. I vissa scener kommer jag på mig själv med att hålla andan.

Och de två stjärnorna levererar verkligen. Pitt utstrålar den där typen av magnetisk dragningskraft som han i det närmaste byggt sin karriär på, och även Cotillard har något svårdefinierbart som gör det omöjligt att dra blicken från henne. Men på ett sätt jobbar deras yttre också emot dem. Det blir nästan för vackert, för perfekt. Eftersom filmen i övrigt ser så extremt välputsad ut i allt från kostymer till rekvisita till kulisser blir det ibland nästan en smula parodiskt. Det är snygga människor som säger snygga saker till varandra iklädda snygga kläder, och det nästan utan undantag. Allting är planerat och uttänkt in i minsta detalj, även vad gäller regin, och det hade varit befriande med några utstickande hårstrån här och där, eller en fläck på kläderna kanske. Det hade kort sagt krävts lite smuts för att uppnå total trovärdighet, speciellt under ett krig.

Ett annat problem filmen har är att den skiftar i ton från scen till scen. Inte särskilt mycket, men tillräckligt för att jag ibland undrar om Zemeckis varit helt säker på vilken typ av film han velat göra; thriller, kärleksfilm, eller drama? När fokus tas från spänningens land till kärlekens dito förloras direkt en del av filmens slagkraft. Det blir på sina håll lite för smörigt, och lite för sentimentalt, för att sedan i nästa scen istället nagla fast en i sätet med spänning lik den i pubscenen i "Inglorious Basterds". "Allied" är förresten lite lik Tarantinos film i vissa sekvenser, fast om den sistnämnda filmen vore döds-seriös och gjord av en regissör som inte är lika säker på sig själv. Skojigt nog spelar den nazistiske officeren från "Basterds" nazi-officer även här, och till råga på allt är karaktärerna närapå identiska. Typecast much? Nåväl.

Med ett lite tightare utförande hade det här kunnat bli något exceptionellt, för alla delar finns här, men fingertoppskänslan fallerar stundtals. Det finns fett på den här kroppen som gott hade kunnat bantas bort, men trots det finns det mycket att tycka om. Handlingen tar oväntade vägar, och jag råder dig att inte ta reda på för mycket innan du ser "Allied". Det riskerar att ta bort känslan av att vad som helst kan hända. 

Till syvende och sist är "Allied" spännande, snygg, välspelad, och oförutsägbar, och om du kan ha överseende med de lite svagare delarna väntar några timmars nagelbitande och väl utformad dramatik. 
| 23 november 2016 19:40 |