Al Pacino

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 25 April 1940 South Bronx, New York City, USA

Biografi

Alfredo James "Al" Pacino är en amerikansk skådespelare, född 25 april 1940 i East Harlem New York.

Han har under sin långa aktiva karriär gjort många populära och hyllade roller, bland andra Michael Corleone i Gudfadern-trilogin, Tony Montana i Scarface och huvudrollen i de Sidney Lumet-regisserade filmerna Serpico och En satans eftermiddag.

Al Pacino är av sicilianskt ursprung, och från två års ålder växte han upp tillsammans med sin mor och sina morföräldrar i South Bronx, efter det att hans far, en murare, övergett familjen. Han visade litet intresse för skolstudier, däremot ledde hans entusiasm för skådespeleri till att han fick studera vid Manhattan High School of Performing Arts.

Likväl hoppade han av skolan som sjuttonåring och hade sedan det ena ströjobbet efter det andra. Han fortsatte drömma om en karriär på scenen och lyckades till sist spara ihop så pass mycket pengar att han kunde börja studera vid Herbert Berghofs skådespelarskola. Han fick små roller off-off-Broadway och 1966 studerade han vidare vid Lee Strasbergs berömda Actors Studio.

År 1968 vann Pacino Obiepriset för sin roll som alkoholpåverkad psykopat i off-Broadwaypjäsen The Indian Wants the Bronx och året därpå erhöll han en Tonyutmärkelse för rollen som drogmissbrukare i Does a Tiger Wear a Necktie på Broadway. Samma år gjorde han filmdebut i en biroll i Me, Natalie.

Genombrottet för Pacino kom 1972 i Gudfadern, i rollen som Michael Corleone. Han gjorde också succé som huvudperson i filmen Scarface.

Pacino belönades 1992 med en Oscar för En kvinnas doft. Trots alla sina filmframgångar förblir ändå teaterscenen Pacinos största kärlek.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Film
Absolut min favorit, går alltid att sympatisera med hans karaktärer och dom känns väldigt äkta. Ja han har gjort mycket skit på sistone men det är inte lätt att hitta bra roller när man blir gammal. Det finns ingen skådis på denna jord som kan höja en film som Pacino, så fort han dyker upp i bildrutan så blir filmen automatiskt ett snäpp bättre. Gudfadern trilogin är också en av orsakerna till att jag blev cineast. En sann legend och jag hoppas att han får avsluta sin karriär med några bra roller för det förtjänar han. Som sagt min permanenta favorit och en sann mästare.
Film
Efter att ha sett om Insomnia så kommer jag plötsligt ihåg vilken uppslukande och hypnotisk skådespelare Pacino är, slår De Niro och jag lägger till honom som ny favorit
Kevin E
Den enda är väl och ta i lite? Gary Oldman har 292 tummen upp för att nämna någon med ännu mer.
Visa fler (20)