Richard Donner

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 24 April 1930 The Bronx, New York C, USA

Biografi

Richard Donner (Richard Donald Schwartzberg) är en amerikansk regissör, manusförfattare, producent och skådespelare. Född 24 April 1930 i Bronx, New York, USA.

Richard började sin karriär som teaterskådespelare men ganska snart fick han andra uppgifter inom film.

Han är en av de mest framgångsrika regissörerna under 70-80- talen med filmer som "The Goonies - Dödskallegänget" (1985), "Superman - The Movie" (1978), "Omen" (1976) och "Ladyhawke" (1985).

Men mest känd är nog Donner för sina framgångsrika samarbeten med Mel Gibson i de fyra "Dödligt Vapen"-filmerna och "Maverick" (1994).

Han är sen 1986 gift med producenten Lauren Shuler Donner, som producerat flera av hans filmer.
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Lite ojämn är han ju. Tycker ändå han gjort fler bra än dåliga filmer och vissa är man uppväxt med. Gillar The Omen bäst av hans rullar.
Phip
Väldigt ojämn regissör. Har väl inte gjort någon riktigt bra film men Dödligt Vapen och Omen är båda två stabila och bra filmer. Sen har han ju också gjort dåliga och mediokra filmer som Stålmannen, Goonies och 16 Blocks.
David Brent
Ja, jag gillar också denna herre. Han blandar högt som Lethal Weapon 1 och 2, Goonies och Maverick) med lågt som Assassins, 16 Blocks och Sammansvärjningen. Men det positiva och särskilt de stilbildande Lethal Weapon-filmerna väger över. Dessutom så är Maverick en sjukt bra och underskattad film. Så tumme upp för Donner!
Visa fler (4)