Oliver Stone

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 15 september 1946 New York City, USA

Biografi

William Oliver Stone är en amerikansk manusförfattare, producent, skådespelare och filmregissör, född 15 september 1946 i New York.

Stone är utbildad på filmskolan vid New York University. Hans filmspråk är personligt och särpräglat. En stil som han använt sedan 1990-talet är snabba och många klipp, närbilder och tempoväxling.

Stone har ofta varit kontroversiell och gjort filmer som väckt mycket känslor i hemlandet, som JFK om Kennedy-mordet och Natural Born Killers om mediernas tabloidisering.

Som son till en börsmäklare så hoppade Stone av studierna vid Yale för att ta värvning till Vietnamkriget eftersom han tyckte det var fel att bara fattiga inkallades. Hans film Plutonen är i hög grad ett självbiografiskt verk. Erfarenheterna har präglat hans arbete, och han är engagerad vegetarian även för djurens rättigheter och skydd. Stone har återkommande kritiserat USA för dess utrikespolitik, militära dominans och stora klasskillnader, vilket tydligast kan ses i dokumentärserien The Untold History of the United States.

Stone har belönats med Oscars i kategorin Bästa regi för filmerna Plutonen och Född den fjärde juli samt i kategorin Bästa manus efter förlaga. Sammanlagt har han nominerats till elva Oscars.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler