LISTA

Skribent

Richard Hammar

4 maj 2017 | 18:00

8 skådespelare som är ännu bättre som regissörer

Det finns ingen direkt väg som leder till att regissera en film. Vissa dyker direkt in bakom kameran medan andra börjar som assistenter. Några av våra mest briljanta filmskapare började framför kameran som skådespelare, och tog sig så småningom till registolen.
Det finns otroligt många och begåvade skådespelare som valt att regissera, som visat filmvärlden att de är mer än kapabla till att berätta gripande berättelser. Nedan listar vi de åtta skådespelare som är ännu bättre regissörer, i rangordning. Häng med och tyck till!
 

8. Jodie Foster

 
Foster har bevisat gott och väl att hon är en skådesplerska av toppkvalité, i filmer som "När lammen tystnar" och "Panic Room" äger hon sina scener. Bakom kameran har hon även bevisat att hon är mer än kapabel till att regissera. Både "The Beaver" och senaste "Money Monster" är bra filmer Foster har levererat till oss. Vi ser mycket fram emot vad hon har att erbjuda de kommande åren.
 
 

7. Jon Favreau

 
Som skådespelare såg man Favreau för det mesta i komedier. "Trubbel i paradiset" och "I Love You, Man" är två av flera filmer där han oftast spelar en argare karaktär. Men när han sätter sig i registolen sker det något, Favreau har givit oss både "Iron Man" och "Iron Man 2", men även den fantastiska "Chef" som han spelar huvudrollen i. Remaken av "Djungelboken" visade även att han är här för att stanna och runt hörnet härnäst gör han "Lejonkungen".
 
 

6. Denzel Washington

 
Vi alla vet vilken fantastisk skådespelare Washington är, få filmer om någon är dålig med honom i huvudrollen. Denzel kan spela alla slags karaktärer som slängs hans väg och har bevisat det för oss genom åren klart och tydligt. Som regissör ser Washington mycket lovande ut, 2002 gav han oss "Antwone Fisher Story" och 2007 "The Great Debaters". Förra året tog han sig an att göra film av pjäsen "Fences" och visade att han utan tvekan kommer fortsätta regissera. 
 
 

5. Angelina Jolie

 
Jolie är en skådespelerska man sent kommer glömma, som regissör har hon även visat att hon har vad som krävs. Om vi för en stund glömmer "In the Land of Blood and Honey" så har hon bevisat att hon hör hemma i registolen med den gripande "Unbroken". Vi fram emot mer film regisserad av Jolie i framtiden.
 
 

4. Sylvester Stallone

 
Efter att ha skrivit "Rocky", "First Blood" och "The Expendables"-filmerna har Sylvester Stallone visat oss att magi sker när han tar till pennan. Säg vad man vill om hans skådespeleri, personligen tycker jag att han är suverän vilket man kan se i filmen "Creed". När det kommer till regi vet han precis vad han håller på med, speciellt med sina egna skrivna karaktärer, "Rocky Balboa" och "Rambo" är utmärkta exempel. Hatten av till en man som kan skriva, regissera och spela huvudrollen, och få ut ett bra resultat.
 
 

3. Ben Affleck

 
Affleck är väl ingen magiker framför kameran, det passar hans bror mer. Men bakom kameran händer det något med Ben, han är som gjord för det. Filmer som "The Town", "Gone Baby Gone" och "Argo" visar vilket grymt regissörkaliber han är gjord av. Ben Affleck må vara Batman just nu men vi hoppas inte att han slutar regissera film någon gång snart.
 
 

2. Mel Gibson

 
Skandaler, blåsväder och kontroversiella uttryck åt sidan, Gibson kan regissera film som en gud. Han är en briljant skådespelare som givit liv i många roller åt oss och när det kommer till regi är han ännu bättre. "Braveheart" såklart är en favorit, men också "Apocalypto" och senaste "Hacksaw Ridge" är av finaste materialet.
 
 

1. Clint Eastwood

 
Och så första plats då, mannen, myten, legenden. Clint Eastwood har regisserat över ett 30-tal filmer och spelat i mer än dubbelt så många. När det kommer till regi, gör han allt precis rätt. Pricket över i:et i nästan varje projekt. Några av de bästa han regisserat är "Gran Torino", "Million Dollar Baby" och "De skoningslösa". Eastwood fyller snart 87 år och även fast han har några projekt igång, så får vi snart ta och acceptera att en pensionering inte är långt bort för regikungen.
 
 
Andra skådespelare som också är duktiga regissörer är Sean Penn, George Clooney och Robert Redford.
 
Vad tycker du, finns det någon skådis som är ännu bättre regissör och inte är med på listan?
| 4 maj 2017 18:00 |