Djungelboken 2016

Äventyr Familj Fantasy
USA
106 MIN
Engelska
Djungelboken poster

Synopsis

En föräldralös pojke som hittas i djungeln av en panter vid namn Bagheera förs till en vargflock och blir omhändertagen som om han var en av dem. Efter den klassiska sagan av Rudyard Kipling och den animerade filmen från 1967.
Ditt betyg
3.5 av 1,317 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

12 april 2016 | 14:55

De häftigaste effekterna jag någonsin sett

Denna nya filmatisering av den populära historien om djungelpojken Mowgli gör både de välbekanta karaktärerna, men också Rudyard Kiplings ursprungsberättelse, absolut rättvisa. Det är minst sagt spektakulärt rent visuellt, nästan väl mycket stundvis och jag vet emellanåt inte vart vända blicken för att vila den lite.
”Djungelboken” är en härlig och fartfylld äventyrsfilm och handlar om människovalpen Mowgli som lever bland djuren i djungeln. Han är accepterad av de flesta av sina mer håriga vänner och älskad av sin vargflock. Dock är traktens ärkeskurk, den onde tigern Shere Khan inte lika förtjust i det tvåbenta tillskottet varför Mowgli tvingas lämna sin familj och sina vänner och bege sig till människobyn. Men Shere Khan är honom snart på spåren och hur ska en pojke kunna springa ifrån en tiger?

Vi känner såklart igen storyn och många av karaktärerna är sedan länge bekanta för oss. Förutom nämnda buse Shere Khan möter vi förståndige pantern Bagheera, listige ormen Kaa och inte minst mysbjörnen Baloo. 
Vi måste förresten prata om Baloo. 


Efter ”The Revenant” var jag så mycket team Leo att jag till och med åkte till Tallinn för att med iver käka björnfilé, men känner nu tack vare denna härliga nalle att balansen är återställd och mitt agg mot björnar, om inte helt borta, så åtminstone inte lika krävande varken energiskt eller ekonomiskt. (Björnfilé är sinnessjukt dyrt.)

I ”Djungelboken” är Baloo den där otroligt sköna typen vi känner igen från julaftonens Kalle Anka. Han är en sann förebild i denna ständigt uppkopplade stressvardag, en magkliande koloss med hjärtat på rätta stället som visar oss alla vad mod är. Med Bill Murrays röst blir han ännu mer mänsklig än han sitt lurv till trots redan är och så älskvärd att jag nästan börjar nynna på ”Teddybjörnen Fredriksson”.


Dubbningarna är rakt igenom helt klockrena. Idris Elba gör Shere Khan med perfekt ekande ondskefull stämma, så pass att han inte bara skrämmer barnen vid min sida, men också mig några centimeter upp från biosätet, Scarlett Johanssons hesa röst som slingriga Kaa är precis sådär hypnotiserande som man vill ha den.

Unge Neel Sethi spelar Mowgli och han är ruskigt trovärdig hela tiden. Med tanke på att han dessutom agerar mot till större icke existerande karaktärer och en fejkad bakgrund är det desto mer imponerande.

Den charmiga historien och härliga karaktärerna i alla ära, ”Djungelboken” anno 2016 är i första hand en visuell uppvisning i teknikens förträfflighet. Allt jag trodde mig veta om sakernas tillstånd är för nästan två timmar borta och jag tror ett bra tag att djur kan prata. För de gör ju det i filmen! Varenda liten ryckning i deras mungipa, vartenda hårstrå i deras päls övertygar och vinnare av årets Oscar för bästa visuella prestation känns redan nu i april som inte helt otippad.

Filmen visas bara textad på svenska och det är bra. Det är med originaldubbningen man ska se den. Detta är inte en film för de allra minsta utan passar mer mellanstadiebarn och äldre. Mina två knattar på sex och sju är rutinerade biobesökare och var mer än förtjusta, men tyckte samtidigt att det blev nästan för på riktigt och väldigt otäckt ibland.

”Djungelboken” handlar om familj, vänskap, om att samarbeta och hjälpas åt. Budskapet är såklart otroligt fint och även om det blir väl övertydligt mot filmens extremt bombastiska klimax så är det för en bra sak, varför jag låter det bero.

Detta är en underbar äventyrsfilm att se på bio i 3D. Du kommer slukas in i djungeln, springa för ditt liv, äta bär, honung och svinga dig i lianer. Ta chansen och gör det!
| 12 april 2016 14:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
3
Nu vill jag vara helt ärlig. "Djungelboken" är den snyggaste remaken som gjorts på länge. Specialeffekterna är rent sagt magiska och djuren är fint gjorda och animerade från skelett och till hud. Handlingen känns lite tunn med tanke på att den mest följer den tecknade filmen som jag inte direkt är ett fan av. Men annars så är filmen bra. Skådespelarna som Bill Murray, Idris Elba och Scarlett Johansson är ju fenomenala som röster åt djuren och med fel skådisar hade det gått åt pipsvängen. Detta är ju Neel Sethis debutroll och han gjorde ett bra jobb tills han började slarva med sitt skådespel. Han var inte trovärdig alls. Filmen får en 3:a men bara för effekterna. Det är ju därför man ser den.
Läs mer
3
JMY
Se den: Om du vill få en upphottad version av vad dina föräldrar såg på bio under 60-talet och bländas av vackra miljöer. Det är inte alltför mycket nytt under solen när det gäller handling och formula för en Disney-film men den levererar. Undvik den: Om du tänkt se den med alltför små barn så blir det lite väl intensivt ibland. Vill du bli överraskad eller förvånad så är det också fel film. Du vet nästan exakt vad som skall ske hela tiden.
Läs mer
3
Har längtat och trodde faktiskt efter trailern att den skulle hålla hela vägen men ack så fel jag hade :( För mycket dataanimeringar, blev bara platt och fejk istället för att man fick en wow-upplevelse. Som ni vet sedan tidigare är jag ingen fan alls av dataanimeringar, speciellt inte när dem byggt nästan hela filmen på en grön duk?! De kunde åtminstone filmat i en riktig djungel, men till och med kulisserna är ju fejk :( För mig är det fusk, spelar ingen roll hur grymt man gör det och hur fräcka specialeffekter man har om det syns, och det gjorde det definitivt, vissa partier är riktigt B, då får man hellre ta helt fantasi varelser som i Avatar eller alienfilmer, det är helt okej, och det hade vart helt okej om dem hade animerat djuren i filmen, men när Mowgli springer runt på en grön duk och inte ens lite propps finns då är det kasst. Nej jag blev inte impad alls varken av röster, film eller handling. Vissa partier drog dem ut på i all oändlighet medans andra bara skuttades förbi i all hast. Trevlig familjefilm, men för den budgeten och barndomsminnen så kräver ialla fall jag lite mer "äkthet" för mina pengar...betyget blir en svag 3a... Cast:Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley mfl... aaa
Läs mer
Visa fler