Clint Eastwood

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 31 maj 1930 San Francisco, California, USA

Biografi

Clint Eastwood Jr är en amerikansk skådespelare, filmproducent och regissör, född 31 maj 1930 i San Francisco.

Eastwood slog igenom i TV-serien Rawhide 1959-1966 där hans rollfigur fick allt större plats med tiden. Framgångarna fortsatte med För en handfull dollar, en så kallad spaghetti-western, regisserad av Sergio Leone. Den följdes upp med För några få dollar mer och Den gode, den onde, den fule.

1971 spelade Eastwood huvudrollen i Dirty Harry, den självsvåldige och våldsamme San Francisco-polisen Harry Callahan. På den följde fyra uppföljare. Den fjärde Harry-filmen, Sudden Impact, blev mest framgångsrik. Eastwood regidebuterade 1971 med skräckthrillern Play Misty for Me.

1986 gjorde han en kort karriär som lokalpolitiker och var i två år oberoende borgmästare i sin hemstad Carmel-by-the-Sea. Inför presidentvalet 1952 registrerade sig den unge Eastwood som republikan.

1992 blev The Unforgiven, som Eastwood också regisserade, en succé. Filmen nominerades till nio Oscar, bland dem bästa film och bästa regi.

Efter De skoningslösa har Eastwood blivit mer accepterad som regissör, med A Perfect World och Broarna i Madison County som största framgångar. Även som skådespelare i rollen som åldrad macho-man har han spelat i filmer som I skottlinjen och Space Cowboys. Vid 2005 års Oscarsgala vann hans Million Dollar Baby fyra statyetter, inklusive bästa film och bästa regi.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler