The Town 2010

Action Drama Thriller
USA
125 MIN
Engelska
The Town poster

Synopsis

Doug MacRay är ledaren för en grupp bankrånare från Boston. Han försöker hitta en utväg från sin kriminella livsstil efter att ha inlett en passionerad romans med en kvinna som han och hans kumpaner tidigare hållit som gisslan. Samtidigt försöker Doug undvika den ivriga FBI-agenten som är i hälarna på ligan.
Ditt betyg
3.4 av 1,098 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

28 november 2010 | 21:29

Tät, svart thriller

"The Town är en tät, svart thriller som är spännande utan att ta genvägen via alltför mycket action. Med bara en aning mer trovärdighet i den romantiska biten så hade det varit en klar fyra.

Ben Affleck har länge varit slagpåse i Hollywood för sina bristande talanger som skådespelare, men nu tycks allt vara förlåtet. För som regissör har han återigen (efter lyckade "Gone Baby Gone") visat att han mer än duger.

Titeln syftar på området Charlestown utanför Boston, ett problemområde som dubbats rånarhuvudstad i USA. Här bor Doug MacRay (Ben Affleck) som med sina polare utför ett välplanerat rån efter ett annat och ingen av dem verkar fundera över att det finns andra möjligheter.

När de blir tvungna att ta en gisslan, bankanställda Claire (Rebecca Hall), och det visar sig att hon bor bara några kvarter från dem bestämmer sig Doug för att närma sig henne för att få reda på om hon skulle kunna identifiera dem. Det tar inte lång tid innan de faller för varandra, och Doug får plötsligt anledning att se en väg ut från brottets bana. Men vännerna och de styrande äldre i Charlestown tänker inte låta honom dra sig ur så lätt.

"The Town" är ett alltigenom välgjort och spännande thrillerdrama som i princip undviker klichéerna och Hollywoodfällorna, utan istället känns ovanligt realistisk för att handla om bankrån och ha Affleck i huvudrollen. Den tuffa omgivningen som killarna har växt upp i sipprar ständigt in i handlingen och en slags förståelse för att de blivit som de blivit byggs upp.

Karaktärerna är mångfasetterade och man känner sig bitvis väl inställd mot dem trots de brott de begår. Framför allt är det Jeremy Renner ("The Hurt Locker") som stjäl scenerna när han som en osäkrad pistol vid varenda brottsplats får en att bita på naglarna i nervositet över när det till slut ska gå riktigt illa. Och trots att man en stor del av filmen önskar att någon kunde ta tag i hans James så är hans lojalitet med Doug så kompromisslös att man nästan förlåter honom allt. 

Filmen är faktiskt så full med bra birollsinsatser att Affleck fortfarande framstår som den svagare länken. Till och med Blake Lively ("Gossip Girl") kan sträcka på sig efter sin insats som den sorgligt nerknarkade singelmamman Krista. Och Chris Cooper ("Capote") och Pete Postlethwaite ("Inception") levererar ju ständigt även om de har relativt lite tid i rampljuset här.

Ben Afflecks lite överdrivet samvetsfulla brottsling som bara osar godhet från första minuten känns däremot inte helt trovärdig. Och filmens absolut största svaghet kretsar också kring hans karaktär - nämligen i relationen till Claire.

Hade Doug spelats aningen ruffigare som han borde för att ha funkat, så hade det inte funnits en chans att ömtåliga, men smarta Claire hade fallit för honom. Speciellt inte när sanningen kryper fram och han verkar bli förlåten efter att enbart ha klämt fram just ordet "förlåt".

Det är synd med den här missen. Ett par varv till med manuset och en liten justering av Claires bakgrund och en lite mer nyanserad Doug och man hade kunnat undvika det. För "The Town" är annars bra nog för att förtjäna ett riktigt bra betyg.

| 28 november 2010 21:29 |