Hacksaw Ridge 2016

Hacksaw Ridge poster

Synopsis

Sann berättelse om kampen för att ta över det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge under andra världskriget. Den osannolika hjälten som vände det blodiga slaget var en soldat som vägrade att bära vapen, militärläkaren Desmond T Doss (Andrew Garfield). Desmonds hjältemod gjorde att han blev den första vapenvägraren i amerikansk historia att vinna kongressens hedersmedalj.
Ditt betyg
3.8 av 381 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hacksaw Ridge
Biopremiär
4 november 2016
DVD-premiär
6 mars 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

5 september 2016 | 10:00

Ett vältrande i uppblåsta krigsscener

När Mel Gibson återvänder till regissörsstolen för första gången sedan “Apocalypto” är det med en verklig berättelse om krigshjälten Desmond Doss som kämpade i slaget om Okinawa och räddade livet på 75 stycken soldater helt utan att använda vapen. Det är en helt perfekt utgångspunkt för en kritisk dialog kring krigets natur men istället läggs oändligt fokus i på att flexa kroppar i kallblodiga strider.
I “Hacksaw Ridge” tolkar Andrew Garfield (“The Amazing Spider-Man”, “The Social Network”) rollen som en kristen spillevink som blir dödsförälskad i miss Dorothy Shutte (Teresa Palmer) efter att ha råkat på henne på ett sjukhuset i samband med att han räddat livet på en annan man. Efterföljande scener innehåller riktigt dåliga raggningsrepliker och vulgärt smöriga kärleksscener med passionerade kyssar uppe på höga klippor. Men det nykära parets händelseutveckling eller störningsmoment nummer ett, som vi också kan kalla det, tvingas vi inte följa alltför länge innan handlingen går vidare till andra lika problematiska bitar. 

Andra världskriget är i full gång och Doss bestämmer sig för att tjänstgöra, trots att i princip alla i hans närhet misstycker. Lätt blir det heller inte när han väl installerat sig i armén och det framkommer vilka grunder han befinner sig där på, att han på grund av sina religiösa övertygelser vägrar att ens vidröra ett vapen och kräver lördagar fria för bönetid. Vad fasen gör du här då? De undrar bland annat karaktärerna av högre befattning, spelade av Vince Vaughn och Sam Worthington, vars förolämpningar triggar igång ett klimat byggt på kamratuppfostran. 

Desmond Doss är normbrytande i sin kontext och utmanar mansrollen i en miljö där en snäv syn på maskulinitet råder och där ett gevär i handen fungerar som en tillfällig penisförlängning. Trots det står han upp för vad som känns rätt in i det sista och tillslut blir Doss omplacerad till en tjänst som läkare på slagfältet där han tillsist kom att belönas för sina insatser i kriget med en hedersmedalj. 

Det hade gått att gräva djupare i karaktärens etik men istället kastas värdefull speltid bort på ett vältrande i uppblåsta krigsscener. Uppenbarligen så intresserar sig Gibson – som tidigare gett oss den bibliska berättelsen “The Passion of the Christ” och privat är en dedikerad troende – för Desmond Doss livsöde men inte lika mycket som för de nästan sexuellt laddade sekvenserna med smällar och skottlossningar som han skapat. De heroiska och storslagna bilder som målas upp känns otroligt malplacerade i en biografi om en man som förespråkade icke-våld.
| 5 september 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
En otroligt fin film! Ett bra budskap och strålande skådespelarinsatser!
Läs mer
3
Den sanna berättelsen om vapenvägraren Desmond Doss som ändå ville tjäna sitt land men inte döda någon, efter att ha mobbats, nedslagen och nästan utkastad ur armén får han äntligen visa vad han går för och oh boy oh boy do he show them?? Själv räddar han 75 medsoldater mot en säker död..... Lite väl upp hajpad och alldeles för lång men sista halvtimman är typ hela filmen och att bara få se den "riktiga" Desmond tala på slutet är värd allting, men som krigsfilm i sig, ganska långtråkig, fantasilös och långdragen, lite fel casting tycker jag med Vince Vaghn som en av gruppbefälen känns väldigt krystat och oseriöst, men men Mel Gibson kanske inte fick välja vem han ville arbeta med efter alla skandaler... Betyget blir en godkänd 3a...endast för de sista 30min!! Cast:Andrew Garfield, Sam Worthington, Hugo Weaving mfl.. AAA
Läs mer