Hugo Weaving

Skådespelare 04 april 1960 Austin, Nigeria

Biografi

Hugo Wallace Weaving är en brittisk-australisk skådespelare, född 4 april 1960 i Austin, Nigeria.

Han tillbringade sin barndom i England och Nigeria innan familjen flyttade till Australien då han var 9-10 år. Det var där han fortsatte att växa upp och började sin karriär som skådespelare. Weaving är bosatt i Sydney med sambon Katrina Greenwood med vilken han har barnen Harry och Holly.

Hugo Weaving är stor teaterskådespelare i Australien och han är utbildad på landets prestigefyllda National Institute of Dramatic Art (NIDA). 

Han har en lång scenkarriär bakom sig och har sedan 1980-talet spelat på flertalet kända australienska teatrar och bl.a uppmärksammats i många Shakespeare-rolltolkningar.

Under sin karriär har han filmat och medverkat i tv-produktioner sporadiskt. Weaving slog igenom på allvar 1999 i The Matrix när han spelade den onde Agent Smith och blev internationellt kultförklarad. Men han gjorde redan dessförinnan uppmärksammade rollprestationer i bl.a mini-serien Bangkok Hilton från 1989 (där han spelar Richard Carlisle; försvarsadvokaten till Nicole Kidmans karaktär) och i den australienska filmen Priscilla - öknens drottning från 1994. 

Efter Matrix-trilogin gjorde Weaving senare halvalven Elrond i Peter Jacksons Härskarringen-trilogi och publik- och kritikersuccé som den maskbeklädde frihetskämpen V i V för Vendetta.
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler