The Dressmaker 2015

Romantik Drama Komedi
Australien
118 MIN
Engelska
The Dressmaker poster

Synopsis

När Tilly (Kate Winslet) för första gången sen barnsben återvänder till sin inskränkta hemby för att ta hand om sin sjuka mor (Judy Davis), är hon en fullärd sömmerska av världsklass. Samtidigt som hon syr klänningar som får människor att blomstra, svartnar relationerna med dem som en gång fick henne att lämna staden.
Ditt betyg
3.3 av 213 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Dressmaker
Biopremiär
3 juni 2016
DVD-premiär
10 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 maj 2016 | 10:00

Hämnden är ljuv i australisk småstad

Kate Winslet i en australisk hämndhistoria på 50-talet - behöver du verkligen veta mer? Det gör inget att historien är lite spretig när skådespelarna är så bra, humöret är på topp och elakheterna fräckare än på länge.
Kate Winslet sitter framför en högljudd brasa som eldar upp gamla, bäst glömda klenoder medan hon arbetar med symaskinen i bästa tempo. Det är en kort men fantastisk scen som etablerar den personliga stilen i den här galna, känslosamma australiska film.

För även utan dialekterna så har filmen en stark, pulserande australisk ådra. Den svarta humorn, de färgstarka karaktärerna, det hetsiga tempot, de knäppa infallen. Kultfilmer som “Priscilla öknens drottning” och “Muriels bröllop” finns där i bakhuvudet. Och inte konstigt, Hugo Weaving medverkar och P.J. Hogan har skrivit/producerat.

Men trots en ångvält till film där samtliga biroller kämpar med näbbar och klor för att stjäla showen så är det fortfarande Kate Winslet som tveklöst är stjärnan. Hon fullkomligt äger varenda bildruta som hämndlystna sömmerskan Myrtle vars återkomst till sin dammiga, lilla hemstad på 1950-talet får för de flesta parter förödande konsekvenser.

Dialektproffset Winslet får mig till och med att glömma att hon egentligen är britt. Och rollen är perfekt - hon får vara elak, sårbar, sexig, ful, ledsen, förbannad. Det är ett fyrverkeri av känslor som hon levererar prickfritt som den lysande talang hon är. Att i samma veva se henne i “Steve Jobs” är bara en bekräftelse på vilken kameleont hon är.

Som om Winslets närvaro inte vore nog så spelar Judy Davis hennes mamma! Har du missat vem denna lysande, grovt underskattade aktris är så bör du genast djupdyka i några av Woody Allens och 90-talets bortglömda favoriter. Davis gör en snurrig, högljudd kärring mer mänsklig än många liknande stereotyper tillåter.

Winslet; Davis och hennes motspelare är till och med så bra att de lyckas distrahera oss från hur spretig filmen är. Den växlar friskt mellan svart komedi, drama, mordmysterium, romantik, småstads-feelgood och hämndhistoria. Det är medryckande och underhållande, och när eftertexterna rullar är man nöjd och belåten.

Det blir lite rörigt och svårt att ta på allvar. Speciellt i publikfrieri som när (en rätt malplacerad) Liam Hemsworth strippar eller Weaving gör en pastisch på sin gamla “Priscilla”-roll. Men å andra sidan gör det inte så mycket. Filmen, lite som dess huvudkaraktär, skiter i vad folk tycker och det är en uppfriskande attityd som ger denna lilla pärla lite välbehövt skinn på näsan. Hämnd, skvaller, våld, sex, fantastiska klänningar och ond, bråd död - fram med popcornen och njut!
| 27 maj 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Super manus och skådespelprestationer, men klippningen....... Särskilt mot slutet är tragisk.
Läs mer
5
Wow, sommarens film!! Och kanske t.o.m årets topp 3 för mig :) Hittills ligger den på en andra plats efter Room, men ett mästerverk det är den. Fantastisk kostym, älskar dem fina klänningarna mot det karga ökenliknande landskapet i en håla i Australien. Där återvänder Tilly efter 25 år, då hon tvingades bort av byborna när hon stod anklagat för att ha mördat en pojke i byn. Själv minns hon inget och återvänder för att få veta en gång för alla... Väl där vänder hon upp och ner på hela byn med sin välsvarvade och välklädda kvinnokropp. Under åren som gått har hon rest land och rike runt i Europa och jobbat med dem stora modevaruhusen och skaffat inspiration. Nu återvänder hon för att styla om "hillbillysarna" till vackra kreationer allt för att vinna mark så hon kan få veta sanningen om vad som hände för 25år sedan.... Men kommer byborna tina upp eller är alla fast i sin trångsynta bubbla där ingen vill gå ur, inte ens hennes nu galna mamma som inte känner igen henne... Fantastisk film, jag blev helt tagen, den har allt, spänning, sorg, skratt, äkthet och djuphet. En fantastisk berättelse, Kate Winslets bästa roll ever, blir nog en Oscar nominering där :) Betyget blir en stark 4a...missa INTE!!!! Cast: Liam Hemsworth, Judy Davis, Hugo Weaving mfl... AAAA+
Läs mer