Black 47 2018

Drama
Irland
96 MIN
Engelska
Black 47 poster

Synopsis

En irländsk skogvaktare tjänstgör i brittiska armén när han bestämmer sig för att överge sin post för att återförenas med sin familj. Men när han kommer hem blir han bestört över förgörelsen av sitt hemland och sitt folk.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Black 47
Språk
Engelska
Land
Irland
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

19 februari 2018 | 11:01

Rambo i 1800-talets Irland

Rambo möter den stora potatissvälten i denna råa och skita skildring av ett mörkt parti i Irlands historia.
Året är 1847 och den irländske desertören Martin Feeney återvänder till sitt hemland efter att ha krigat för britterna i Afghanistan. Väl hemma upptäcker han dock att landet drabbats av hungersnöd efter en massiv förlust av potatisskörd vilket lett till att många emigrerat men också att många avlidit. Hans egna familj hör till de sistnämnda, vilket får honom att gå bärsärk genom landet för att hämnas på de som gjort landet orätt. Hack i häl får han en grupp brittiska soldater vars mål är att stoppa honom till varje pris.

Ett irländskt krigsdrama utspelad under den stora svälten kanske inte låter jättekittlande, men regissören Lance Daly har lagt rejält med krut på att få denna berättelse att slå bredare. "Black 47" ter sig som en lean and mean western men har även starka kopplingar till upproriska krigshemvändare som Rambo. "Black 47" är en rå och skitig skildring av ett mörkt parti i Irlands historia som både lyckas vara en actionfylld thriller och ett upplysande inslag om den stora svälten.

Med en imponerande rollista med namn som Hugo Weaving, James Frecheville, Stephen Rea, Jim Broadbent, Freddie Fox och stjärnskottet Barry Keoghan blir majoriteten av filmen en fröjd att njuta av. Tyvärr känns grundbultarna i berättelsen ganska traditionella och det är inte mycket som överraskar. Trots ett starkt försök av Lance Daly har han tyvärr varit lite väl konventionell med sin berättelse.
| 19 februari 2018 11:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Black 47
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu