First Blood 1982

Action Drama Thriller
USA
97 MIN
Engelska
First Blood poster

Synopsis

Vietnamveteranen John Rambo luffar runt i Amerika och hälsar på sina vänner från kriget. En dag hamnar han i en mindre, avlägsen stad där polischefen inte är glad åt främlingens närvaro. Rambo arresteras då han vägrar lämna staden. Men med hjälp av sina stridskunskaper från Vietnam rymmer han, och jakten är i full gång. Alternativ titel: 'Rambo: First Blood'.
Ditt betyg
3.4 av 882 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

1 december 2013 | 18:01

En hygglig actionskröna

Ja, jösses jäklar, minnet gör lustiga saker med en. Jag hade till exempel för mig att en speciell scen fanns med i filmen, vid en omtitt visade det sig att den bara finns i boken. Jag hade också för mig att filmen var bra. Och visst, det kunde vara värre, historien om den återvändande vietnamveteranen som ger sig in i tvekamp med en lokal poliskår vars omdöme luktar ganska illa, är för det mesta en ganska hygglig actionskröna, men dras ner av några alltför fåniga inslag.

Vietnamveteranen är förstås John Rambo, spelad av Sylvester Stallone, som tar sig fram till fots och hamnar i en liten stad kallad Hope. Men han är långhårig och jäklig, ser ut som en slusk, vilket inte gillas av lagen, som i form av den taskige sheriffen Teasle (Brian Dennehy) skjutsar ut Rambo ur staden och säger åt honom att hålla sig borta. Det gillas inte av Rambo, som dessutom precis har fått dåliga nyheter, och med ens inleds en intensiv kamp som börjar enkelt irriterat men snabbt eskalerar till något mycket mer.

Fast jag känner kanske inte att det tänder till ordentligt. För att vara en actionfilm. Jag känner att det balanserar lite väl mycket mellan två sidor och inte riktigt hittar sitt fotfäste. Där boken både var en mycket mer samhällskritisk roman med avsevärt råare inslag, har filmen mindre av allt. Det är nu inte så att jag behöver en massa blod för att bli glad, verkligen inte, men som det är nu känns filmen ganska mesig. Man har inte vågat ta ut några riktiga svängar, vare sig actionmässigt eller i kritiken av hur krigsveteraner behandlades.

Och hur mycket jag än gillar Stallone, vilket är en hel del, så klarar han inte av vad som ska vara de känslomässiga scenerna mot slutet av filmen. Kan förstås också bero på att dialogen inte är speciellt välskriven. Det blir för mycket hollywoodprogrammerade känslor över det hela. Falska känslor.

Vad funkar? Tja, en hel del. Schyssta naturbilder. Några trevliga actioninslag, absolut. Brian Dennehy ("F/X - Dödlig effekt", "The Next Three Days") är, trots sin stundom gravt irriterande karaktär, en fröjd att skåda. Det är han oftast. Några andra karaktärer sticker ut, och en ung David Caruso är ju alltid kul att se.

Däremot har Richard Crenna, Trautman, ett bättre rykte om sig än vad han förtjänar. En besvikelse.

Sedan kommer slutscenerna, och det där slutet, som varken känns speciellt passande eller naturligt eller något som Sylvester Stallone kan bära upp. Tyvärr.

"Rambo" är inte en genomusel film. I ärlighetens namn är den inte särskilt bra heller. Leta upp boken istället. Den är bra. Bättre än man kan tro.

| 1 december 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Inte lika magisk som i ungdomen då den sågs på VHS om och om igen men fortfarande en bra film,
Läs mer
3
Inte lika magisk som i ungdomen då den sågs på VHS om och om igen men fortfarande en bra film,
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu