Creed - The Legacy of Rocky 2015

Drama Sport
USA
133 MIN
Engelska
Creed - The Legacy of Rocky poster

Synopsis

Adonis Johnson lärde aldrig känna sin berömde far, tungviktsmästaren Apollo Creed, som dog innan han föddes. Men ingen kan förneka att sonen har boxningen i blodet, så han beger sig till Philadelphia, staden där den legendariska matchen mellan Apollo Creed och den tuffe uppkomlingen Rocky Balboa gick av stapeln.
Ditt betyg
3.4 av 544 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

23 december 2015 | 10:40

En värdig fortsättning på Rocky-serien

"Creed" är en naturlig och värdig fortsättning på Rocky-serien, men trots charm och kemi karaktärerna emellan, är det i slutändan samma uttjatade format av boxningsfilm vi sett många gånger förr.
Rocky-filmerna har hängt med ett bra tag nu. Det är snart 40 år sedan den första filmen om underdog-boxaren från Philadelphia kom ut, och sedan dess har vi fått följa hans väg i hela sex produktioner. Men nu har det gått nio år sedan ”Rocky Balboa”, och med Stallones snart 70 år på nacken så hade det bara varit fånigt att ge sig på ytterligare ”en sista match”.

Istället får vi stifta bekantskap med unge Adonis Johnson. Föräldralös och med en vana att lösa konflikter med nävarna hamnar han på ungdomsvårdsanstalt. Men allt ändras när Mary Anne Creed (Phylicia Rashad – nej men hallå, fru Cosby!) besöker honom för att berätta att han är resultatet av hennes make, boxarkungen Apollos, vänstrande. 

I vuxen ålder efter en skyddad uppväxt hos Mrs Creed beslutar sig Adonis (Michael B. Jordan – ”Last Stop Fruitvale Station”) för att göra slag i saken – bokstavligen. Han lämnar Los Angeles för Philadelphia för att söka upp pappans största konkurrent och bästa vän, Rocky. Med knappt några professionella fajter i bagaget men ett arv som ingen kan bortse från blir han snabbt erbjuden att slåss mot de allra tuffaste av fighters. 

Om man nu absolut känner sig tvingad att göra ytterligare en uppföljare i den här serien av filmer så är ”Creed” en värdig fortsättning av berättelsen. Trogna fans får sitt lystmäte både genom en formula som väl känns igen – underdog som ingen tror på och som blir utskrattad/utbuad kommer igen och visar vad han går för i den ultimata matchen – och genom en naturlig utveckling för en äldre Stallone i och med rollen tränare och mentor. 

Det var absolut nödvändigt att använda sig av nytt blod den här gången efter ett halvt dussin filmer med ”Sly” i huvudrollen. Manuset är skrivet på ett smart sätt som förnyar samtidigt som det hyllar föregångarna. Och det absolut bästa Ryan Coogler (som skrivit manus och regisserat både ”Creed” och innan dess hyllade ”Fruitvale Station”) har lyckats med är kemin mellan den unge moderna Adonis och Rockys gamla gubbstrutt. Det är charmigt och hjärtevärmande att se hur de båda har att lära av varandra. 

Men efter alla boxningsfilmer som gjorts så måste man ändå ställa sig frågan om det inte finns något annat sätt att utforma dem på än den väl beprövade mallen som introducerar huvudpersonen med något att bevisa, tar oss genom ett collage av träningssessioner till cool musik och avslutar det hela med matchen med stort ”M” där kameran närgånget fångar varje sprucket ögonbryn och svettdroppar som flyger vid knock-out. Ja, och så slänger vi in en liten kärlekshistoria också för att bryta av från allt testosteron. 

Om du efter alla fantastiska recensioner i hemlandet väntar dig mer än så av ”Creed” så är du inte ensam. Tyvärr kommer sådana förväntningar att leda till en viss besvikelse. För trots alla förtjänster är det en film vi har sett många gånger förr.
| 23 december 2015 10:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
En något seg rulle. Har undvikit dom tidigare men då jag nyss sett alla Rocky-filmer var det naturligt att se Creed, men då främst för att få se mer Stallone som Rocky. Ska se 2an vilken dag som helst. 2+/5 (5/10)
Läs mer
3
JMY
Rocky 6.5! Den gamle 80-tals ikonen Rocky Balboa går en rond till men denna gången så låter han Apollo Creeds son stå för slagen. Det är lagom intressant och en ok fortsättning på filmserien som alla trodde var slut för 10 år sedan. Dock bör du ha sett de tidigare filmerna för att få ut något av de 100-tal referenser och mer eller mindre subtila blinkningar som filmen bjuder på. Se den: Om du inte fick nog efter Rocky Balboa 2006 och vill ha mer. Undvik den: Om du tyckte det var nog efter den första filmen så har denna inte mycket nytt att berätta. Det är mycket känslor om meningen med livet i en ring även denna gång.
Läs mer
3
Adonis liv har kantats av olika fosterhem och ungdomsanstalter han slår sig fram i livet-bokstavligen. Hans pappa är den världskända Apollo Creed som gick på fall mot ROCKY. När Adonis vill in i boxningslivet på proffsnivå tar han sig mod och fråga sin pappas motståndare men också vän-ROCKY att bli hans tränare..... Filmen har alla bitar för en given succé, det är kul att se Rocky som en verklig person, även han blir gammal och skruttig, inget testostron hets från hans sida :) Det står Adonis för helt själv, gillade inte att dem bara framställde han som en "stökig"kille, han har burit på massa ångest, sorg och ilska sen han blev bortlämnad som barn och var ett utomäktenskapligt barn, sprungen ur en affär mellan Creed Senior och Adonis mamma. Men när Apollo Creeds fru tar in Adonis under hennes vingar får han en chans att bli den stora man han är ämnad att vara.... Tyckte dem kunde fokusera lite mer på varför han var så arg än att han bara va en punk ass med attityd.... Fight scenerna är grymma, spännande och tårar kommer hela tiden, men den riktiga "Rocky-magin" infinner sig tyvärr aldrig...bra film, men för lite hjärta för att hålla hela vägen...betyget blir en godkänd 3a... Cast: Sylvester Stallone, Michael B.Jordan, Tessa Thompson mfl.. AAA
Läs mer