Creed - The Legacy of Rocky (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Adonis Johnson lärde aldrig känna sin berömde far, tungviktsmästaren Apollo Creed, som dog innan han föddes. Men ingen kan förneka att sonen har boxningen i blodet, så han beger sig till Philadelphia, staden där den legendariska matchen mellan Apollo Creed och den tuffe uppkomlingen Rocky Balboa gick av stapeln.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CREED - THE LEGACY OF ROCKY

En värdig fortsättning på Rocky-serien
"Creed" är en naturlig och värdig fortsättning på Rocky-serien, men trots charm och kemi karaktärerna emellan, är det i slutändan samma uttjatade format av boxningsfilm vi sett många gånger förr.
Rocky-filmerna har hängt med ett bra tag nu. Det är snart 40 år sedan den första filmen om underdog-boxaren från Philadelphia kom ut, och sedan dess har vi fått följa hans väg i hela sex produktioner. Men nu har det gått nio år sedan ”Rocky Balboa”, och med Stallones snart 70 år på nacken så hade det bara varit fånigt att ge sig på ytterligare ”en sista match”.

Istället får vi stifta bekantskap med unge Adonis Johnson. Föräldralös och med en vana att lösa konflikter med nävarna hamnar han på ungdomsvårdsanstalt. Men allt ändras när Mary Anne Creed (Phylicia Rashad – nej men hallå, fru Cosby!) besöker honom för att berätta att han är resultatet av hennes make, boxarkungen Apollos, vänstrande. 

I vuxen ålder efter en skyddad uppväxt hos Mrs Creed beslutar sig Adonis (Michael B. Jordan – ”Last Stop Fruitvale Station”) för att göra slag i saken – bokstavligen. Han lämnar Los Angeles för Philadelphia för att söka upp pappans största konkurrent och bästa vän, Rocky. Med knappt några professionella fajter i bagaget men ett arv som ingen kan bortse från blir han snabbt erbjuden att slåss mot de allra tuffaste av fighters. 

Om man nu absolut känner sig tvingad att göra ytterligare en uppföljare i den här serien av filmer så är ”Creed” en värdig fortsättning av berättelsen. Trogna fans får sitt lystmäte både genom en formula som väl känns igen – underdog som ingen tror på och som blir utskrattad/utbuad kommer igen och visar vad han går för i den ultimata matchen – och genom en naturlig utveckling för en äldre Stallone i och med rollen tränare och mentor. 

Det var absolut nödvändigt att använda sig av nytt blod den här gången efter ett halvt dussin filmer med ”Sly” i huvudrollen. Manuset är skrivet på ett smart sätt som förnyar samtidigt som det hyllar föregångarna. Och det absolut bästa Ryan Coogler (som skrivit manus och regisserat både ”Creed” och innan dess hyllade ”Fruitvale Station”) har lyckats med är kemin mellan den unge moderna Adonis och Rockys gamla gubbstrutt. Det är charmigt och hjärtevärmande att se hur de båda har att lära av varandra. 

Men efter alla boxningsfilmer som gjorts så måste man ändå ställa sig frågan om det inte finns något annat sätt att utforma dem på än den väl beprövade mallen som introducerar huvudpersonen med något att bevisa, tar oss genom ett collage av träningssessioner till cool musik och avslutar det hela med matchen med stort ”M” där kameran närgånget fångar varje sprucket ögonbryn och svettdroppar som flyger vid knock-out. Ja, och så slänger vi in en liten kärlekshistoria också för att bryta av från allt testosteron. 

Om du efter alla fantastiska recensioner i hemlandet väntar dig mer än så av ”Creed” så är du inte ensam. Tyvärr kommer sådana förväntningar att leda till en viss besvikelse. För trots alla förtjänster är det en film vi har sett många gånger förr.
Senaste kommentarer
magiul
Underbar och skönt tillfredsställande film för pss som älskar Rocky. Kul också att formkurvan pekar uppåt för i mina ögon har seriens två senaste instanser varit de bästa sedan ettan kom för så många år sedan. Sly strålar. 4/5
8507
Vadå "The legacy of Rocky"
Har nån svensk distributör lagt till den linen?
Tror dom vi e dumma u huvvet?
Herorioc
Den var okej/bra, hade ganska höga förväntningar men men... Den skulle blivit OTROLIGT mycket bättre om dem skulle våga tänka nytt stället för att göra copycat av dem förflutna lyckade filmer, blir lite tråkigt i längden. Exempel på sak dem kunde ändrat: VARNING SPOILERS!!: I slutet skulle dem kunnat göra att faktiskt utmanaren vinner någon gång av domarna istället för mästaren, som alltid ska få domarnas röster, det är som att domarna är köpta o inte kan bedöma logiskt. Men tyvärr så följer den stereotyperna där det är dåliga och ologiska "onda" domare.

Fortfarande en helt okej film, 2.5/5 (3/5)
Visa fler (9)

Relaterade filmer