Rocky Balboa 2006

Drama Sport
USA
102 MIN
Engelska
Rocky Balboa poster

Synopsis

En av Hollywoods mest älskade karaktärer, boxaren från Philadelphia, är tillbaka. Vi får möta en Rocky som pensionerat sig och blivit restaurangägare. Men när pengarna sinar, lockas Rocky tillbaka till boxningsringen för att utmana ännu en mästare. Vägen tillbaka innehåller både med- och motgångar och kanske den största utmaningen av alla, att våga möta sig själv.
Ditt betyg
2.9 av 630 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rocky Balboa
Biopremiär
19 januari 2007
DVD-premiär
9 maj 2007
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Bäst sen originalfilmen

Så är det dags för Sly att åter inställa sig i boxningsringen, och jag tror alla undrar samma sak: Har inte hans bäst-före-datum passerat för länge sen? Bör man verkligen slåss i hans ålder, är inte det skadligt för höfterna, eller nåt?

Ex-boxaren Rocky har blivit närmare 60, och driver restaurangen Adrian's samtidigt som han sörjer sin ganska nyligen avlidna fru. Han berättar mer än gärna om gamla fighter för de som vill höra, men snart får han chansen att inställa sig i ringen på riktigt, för en sista gång. Detta på initiativ av den unga superstjärnan Mason Dixon, obesegrad storchampion, som förolämpats i ett sportprogram där det påstods att vid en fight mellan de två skulle Rocky gå som segrare. Precis som den väntande matchen är det lätt att avfärda denna film som ett stort skämt. Men det vore inte riktigt rättvist. Stallone är trots åldern i toppform, tillbaka i rollen som gjorde honom känd och en av de ytterst få rollprestationer som han känns trygg i. Faktum är att han inte spelat så här bra på mycket länge. Återigen är det personliga dramat i centrum, Rockys uppladdning inför matchen medan han möter både hån och stöd från familj och vänner.

Efter den oväntade Oscarsskrällen 1976 har Rocky gått och blivit en ikon. Berättelsen om en underdog som satsar allt, och mot alla odds utmanar en vinnare är älskad av amerikanerna för att förkroppsliga Den Amerikanska Drömmen. Kvaliteten på filmerna har sedan dalat med varje nytt tillskott, och 1990 tog det äntligen stopp. Sly lade även regisserandet och manusskrivandet mer eller mindre på hyllan för att ägna sig åt vad han visste bäst – spela muskelknutte i hårda actionrullar.

Den sjätte delen i Rocky-serien är inte bara en comeback för The Italian Stallion, utan markerar även Stallones återkomst till författandet och registolen. Han tar sig an historien med en stor respekt både för karaktären och hans fans. Visst är filmen mycket lik sina föregångare och kan nästan ses som en remake av ettan, men ”Rocky Balboa” står även problemfritt på egna ben, för den som inte är insatt sen tidigare. Filmen kommer inte med nåt nytt, det är uppenbart att det rör sig om ett gammalt koncept som återanvänds men det funkar överraskande bra. Rocky-fan eller inte, ingen lär bli besviken.

Sen får det gärna ta slut här. ”Rocky Balboa” gör mig inte mer sugen på Rambos, John McClanes eller Indiana Jones återkomst, de är i mina ögon fortfarande lika onödiga uppföljare. Och frågan är om vi inte hade klarat oss utan den här filmen också? Jo, troligen. Men det är ett angenämt återseende för dem som växt upp med Rockys fighter i videobandaren.

Och som Cameron Diaz sade i klassikern "Snygg, sexig & singel": "There is always time for a movie montage!” När Rockys signaturmelodi "Gonna Fly Now" drar igång, och vi får se honom springa upp för de välkända trapporna, lyfta skrot och häva i sig råa ägg än en gång, blir man lite lycklig - då är det nostalgi på hög nivå.

| 1 januari 2008 00:00 |