LISTA

Skribent

Viktor Jerner

22 juli 2022 | 14:30

Alla 29 filmer i Marvel Cinematic Universe - rankade från sämst till bäst

Från startskottet med 2008 års "Iron Man" till nykläckta "Thor: Love and Thunder".
Efter 14 actionpackade år och 29 filmer har vi nu kommit halvägs in i "fas fyra" av Marvel Cinematic Universes totala dominans av biolandskapet. Från att till en början ha varit bundet till jorden och ett fåtal hjältar är universumet nu oändligt stort, med grenar ut mot allt från färgstark rymdopera till mörk häxmagi.  
 
Kvaliteten har pendlat rejält genom åren, men vilka filmer har egentligen varit bäst och sämst hittills? Nedan rangordnar vi samtliga!
 
 

29. "Iron Man 3" (2013)

 
Shane Black är en stark regissör och manusförfattare, så det är en gåta hur det här blev en så blek pannkaka. Hanteringen av den i serierna legendariska The Mandarin är smärtsamt dålig och inget i filmen har någon som helst tematisk vikt. Fantastiska skådespelare som Ben Kingsley, Rebecca Hall och Guy Pearce får antingen för lite eller för svagt material att jobba med och slarvas bort helt. Skräp på precis alla plan. 
 
 

28. "Thor: The Dark World" (2013)

 
Marvels omtalade "skurkproblem" kan illustreras väl med Malekith (den annars fantastiska Christopher Eccleston), en antagonist som är så endimensionell, platt och tråkig som de kan bli. Inte ens om man gjorde ett seriöst försök skulle man kunna göra honom till ett mer ointressant hot för Thor (Chris Hemsworth). Addera sedan en allmänt trött story och autopilot-prestationer från alla inblandade och haveriet är ett faktum. 
 
 

27. "Thor: Love and Thunder" (2022)

 
Taika Waititi gör det igen! Med "gör det igen" menar jag att han likt med "Thor: Ragnarök" tar ett någorlunda lovande upplägg och en film med höga toppar (öppningen med Bale är stark!) och underminerar allt fullständigt med humor och stilgrepp som bara fungerar ett fåtal gånger under filmens 119 minuter. "Ragnarök" hade åtminstone det visuella på sin sida, men även där misslyckas 80-talsposerande "Love and Thunder" som tycks ha smittats lite av Marvels visuellt haltande utbud på Disney+. 
 
 

26. "Iron Man 2" (2010)

 
Löftet om att få se War Machine (Don Cheadle), Justin Hammer (Sam Rockwell) och Whiplash (Mickey Rourke) i den här efterlängtade uppföljaren gjorde mig ruskigt taggad på förhand så besvikelsen var total när den väl rullade framför mina ögon. Den har sina stunder (AC/DC-öppningen går inte av för hackor!), men den utmattande "more is more"-inriktningen sänker den långt under sin starka föregångare. 
  
 

25. "The Incredible Hulk" (2008)

 
En film som Marvel helst vill glömma känns det som, då Edward Nortons Bruce Banner ersattes med Mark Ruffalo efter de infekterade kreativa krockarna under produktionen. Många kommer ihåg den som svag men trots en blek skurk och det uppenbart Frankenstein-pusslade narrativet har den faktiskt en stark emotionell kärna (Norton och Liv Tyler hade jag velat se mer av) som räddar den från den absoluta botten av den här listan.   
  
 

24. "Thor: Ragnarök" (2017)

 
För det första ska det sägas att jag verkligen älskar att Taika Waititi fick leka loss rejält här och ta Thor i en helt ny (och välbehövlig) riktning. Tyvärr gör också lättsamheten i den riktningen att man totalt underminerar allt som har med insatser eller patos att göra, allt bli luft. Det enda i filmen som har någon form av vikt är Idris Elbas Heimdall som jag aldrig kan få nog av. Hur som helst, att det är den mest visuellt färgsprakande filmen i ett annars ganska grått MCU är värdefullt. 
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2000.44.45
 

23. "Ant-Man" (2015)

 
En film som för all evighet kommer hemsökas av det faktum att Edgar Wright var nära att göra den. Peyton Reed är onekligen en kompetent regissör men i Wrights händer hade det här kunnat bli något extra. Överlag är den dock bra och lyckas bland annat få till riktigt skön humor, mycket tack vare Paul Rudd och Michael Peña. Den härliga leken med skala, exempelvis i finalen på ett leksakståg, är oerhört älskvärd. 
 
 

22. "Black Widow" (2021)

 
En film som kom på tok för sent, långt efter det sista intresset för titelkaraktären hade runnit ut helt och hållet. Den har sina stunder, med bitvis ball spionaction och vissa ess i rollistan (framförallt Florence Pugh och Rachel Weisz) som höjer helheten. Dock räcker det inte på långa vägar för att rädda denna från att bli en tröttsam och slätstruken axelryckning.
 
 

21. "Doctor Strange" (2016)

 
En intressant och kluven kollision mellan en ganska generisk origin-berättelse och en vågat världsexpanderande karaktär. Den följer varje punkt i Marvel-mallen men introducerar samtidigt den fascinerande magi- och mystikpräglade sidan av MCU där vad som helst kan hända. Härligt psykedeleisk och överlag välspelad, det är bara så synd att Scott Derrickson, C. Robert Cargill och Jon Spaiths inte tog sig mer friheter med upplägget.  
 
 

20. "Thor" (2011) 

 
Kenneth Branagh var det ultimata regissörsvalet här, då hans omfattande erfarenhet inom Shakespeare-adaptioner kom väl till pass. En klassisk "fish out of water"-berättelse där Thor (Chris Hemsworth) kommer till jorden och stöter på kulturkrock efter kulturkrock. Mestadels fungerar det riktigt bra ("I need a horse!") och den Kung Lear-doftande konflikten mellan Thor, Loki (Tom Hiddleston) och Oden (Anthony Hopkins) är riktigt emotionell.
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2000.48.09
 

19. "Captain America: Civil War" (2016)

 
Att klyva Avengers-gänget på mitten och skicka dem i kollisionskurs mot varandra är en mycket kittlande idé, men när den enda verkliga konsekvensen är att en av karaktärerna får en benskada blir man minst sagt besviken. Istället för det krig som titeln utlovade fick vi ett skolgårdsbråk där samtliga parter håller tillbaka. Ett ambitiöst, välkoreograferat och stundtals engagerande skolgårdbråk, fast likväl en besvikelse. 
 
 

18. "Spider-Man: No Way Home" (2021)

 
Den kanske mest överskattade filmen i hela högen, i tät strid med “Thor: Ragnarök”. Den är bra, men hör hemma i den här sektionen av listan snarare än närmare toppen som många säkert skulle vilja påstå. Vissa otroliga ögonblick (exempelvis när Andrew Garfields Spidey räddar Zendayas MJ) kan inte få bort den sura eftersmaken från en spretig CGI-soppa med ointressant handling och på tok för många skurkar. Detta har jag skrivit om i mer detalj i en tidigare text, till mångas gulliga förargelse.
 
 

17. "Eternals" (2021)

 
Även om Chloé Zhao inte riktigt lyckades ta sitt koncept hela vägen så beundrar jag verkligen det hon gjorde med “Eternals”. Hon tog sig an det kanske mest svårdefinierade teamet hittills i franchisen och försökte samtidigt servera något nytt i MCU, både berättarmässigt och visuellt. På den fronten lyckades hon, men den storslagna mytologin och de färgstarka karaktärerna mår inte bra av att trängas i en och samma film. Hur som helst är den mycket bättre än sitt rykte och exempelvis Lauren Ridloff, Angelina Jolie och Barry Keoghan fullkomligt regerar i sina roller.
 
 

16. "Ant-Man and the Wasp" (2018)

 
Redan i slutet av "Ant-Man" när vi fick se en snabbt skymt av Evangeline Lillys Wasp-dräkt fick jag känslan "men herregud, det är ju DEN filmen jag vill se!" och Peyton Reeds uppföljare levererar på det löftet så det räcker och blir över. Leken med både stor och liten skala skruvas upp till tusen och samspelet mellan de två titelkaraktärerna är oerhört effektivt rakt igenom. Addera en lyckad antagonist i Ghost (Hannah John-Kamen), gudinnan Michelle Pfeiffer och spännande utforskningar av quantum realm och vi får en succé. 
 
 

15. "Captain America: The First Avenger" (2011)

 
Den kanske mest sentimentala av alla Marvel-filmer hittills, så det är tur att Joe Johnston lyckas hålla det på rätt köl och omfamnar den ostigt patriotiska Cap-berättelsen på helt rätt sätt. Filmen för tankarna till klassiska äventyrsfilmer och underhåller från första bildrutan till sista. Trots att Red Skull är en väldigt onyanserad antagonist på pappret så lyckas Hugo Weaving göra honom till en av de mer minnesvärda skurkarna i MCU. 
 
 

14. "Spider-Man: Far From Home" (2019)

 
Jake Gyllenhaal i rollen som Mysterio var ett genialiskt drag och han landar utan problem i toppen bland MCU-skurkarna, både tack vare den lekfulla prestationen men också för att karaktären och hans “krafter” ger så mycket flärd till berättelsen. De kreativa illusionsscenerna blir bara bättre och bättre i takt med att speltiden går och det gör även att den här filmen utmärker sig visuellt på listan. Sen gillar jag även upplägget med Europa-resan och Tom Holland och Zendaya är lysande i vanlig ordning.
 
 

13. "Iron Man" (2008) 

 
Filmen som startade hela MCU-cirkusen är lika vågad som stabil. Tack vare Robert Downey Jr. och hans monumentala karisma och Jon Favreaus säkra hand bakom kameran lyftes mannen i metalldräkten från seriesidorna till den internationella popkulturen med elegans och skyhögt underhållningsvärde. Redan här var det dock lite skakigt på skurksidan för Marvel, men "a box of scraps"-repliken gör att allt är förlåtet. 
 
 

12. "The Avengers" (2012)

 
Filmen som självsäkert bevisade för hela världen att Marvels riskfyllda MCU-satsning hade lyckats, både kreativt och finansiellt. Joss Whedon var helt rätt man för jobbet när det blev dags för den första team-filmen och lyckades ge samtliga karaktärer en stabil emotionell grund att stå på mitt i allt actionspektakel. Balansen mellan lättsamhet och allvar är imponerande finstämd och har varit svår att återskapa senare i MCU. 
 
 

11. "Captain America: The Winter Soldier" (2014) 

 
Redan när det på förhand blev känt att den första Captain America-uppföljaren skulle bli en sorts kombination av superhjältefilm och politisk thiller fick jag en skön magkänsla och slutresultatet matchade den med råge. Den centrala konflikten mellan Cap (Chris Evans) och Bucky (Sebastian Stan) är känslomässigt drabbande, actionkoreografin är fortfarande oöverträffad i MCU och Washington D.C.-settingen är ett genialiskt drag. Markerar också bröderna Russos formativa intåg i sagan. 
 
Large fb435b0a0d179b616afc7205c62cdd69 chang 20chi
 

10. "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" (2021)

 
Filmen med överlägset bäst action hittills i hela sagan. Regissören Destin Daniel Cretton och hans skickliga team tar vara på karaktärens martial arts-mytologi och wuxia-vibbar, vilket ger helt oemotståndlig koreografi och elektriska närstrider som faktiskt känns. Dessutom har filmen ett stort bultande hjärta i centrum i form av relationen mellan titelkaraktären och hans ondsinta far, enastående spelad av legenden Tony Leung. Michelle Yeoh dyker också upp och är lika älskvärd som alltid. Underskattad!
 
Large b8ef67bfd528e919d8e9dba99acbd631 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2001.05.48
 

9. "Spider-Man: Homecoming" (2017)

 
Även om jag gillar båda de tidigare filminkarnationerna av Spidey, axlade av Tobey Maguire och Andrew Garfield, så är det först här som han görs helt rätt. Tom Holland är ren perfektion i rollen och Jon Watts briljanta John Hughes-doftande inriktning bygger en rik och tilltalande värld runt omkring honom. Det faktum att han är en vilsen pojke som har tagit sig vatten över huvudet blir en avgörande aspekt hos karaktären, inte bara ett inklämt sidospår. Zendaya och Michael Keaton bidrar också med klockrena prestationer.
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2000.50.38
 

8. "Guardians of the Galaxy Vol. 2" (2017)

 
James Gunn lyckas behålla mycket av den kreativa gnistan han skänkte den första "Guardians of the Galaxy"-filmen men att toppa den är ett omöjligt uppdrag. Uppföljarsyndromet slår till viss del till med fler karaktärer, intensifierande planethoppande och snårigare intriger, vilket gör den till en mer ojämn film än sin föregångare. Men den glödande kärleken för karaktärerna, rymdopera-känslan och Gunns mestadels träffsäkra humor placerar den ändå väldigt högt i MCU. 
 
 

7. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (2022) 

 
Psykedelisk estetik, Scarlet Witch-magi, gore(!), ockulta groteskerier, kittlande mytologi och zombies vs. häxor vs. spöken. Det finns ingen tvekan om att Sam Raimi verkligen fick göra en Sam Raimi-film med “Multiverse of Madness” och jag älskar det så mycket att mitt hjärta nästan exploderar. Första halvan av filmen är lite onödigt stökig men så fort den hittar fotfästet blir den snabbt en av de bästa, mest kreativt sprudlande och mest minnesvärda filmerna i MCU.
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2000.42.16
 

6. "Avengers: Age of Ultron" (2015)

 
I en tidigare version av den här listan placerade jag den här filmen på en mycket lägre placering men efter flera färska återbesök hamnar den här uppe med besked. Joss Whedon återvänder som regissör och manusförfattare och överträffar otroligt nog den väldigt lyckade "The Avengers". Den har en del jobbiga brister (Ultrons bedövande trista robotarmé exempelvis) men allt från den ambitiösa splash page-estetiken och det tematiska mörkret till fantastiska nya karaktärer (Vision! Syskonen Maximoff!) och emotionell tyngd förlåter allt. 
 
 

5. "Avengers: Endgame" (2019)

 
Payoffen på Thanos förkrossande fingerknäppning som vi alla hade väntat med spänning på blev en storslagen avslutning av en era i MCU. "Infinity War" höll en jämn fantastisk nivå under hela speltiden, medan bröderna Russo här levererar en mer ojämn best med högre toppar och djupare dalar. Filmens första halva haltar en del när vi exempelvis ser Thor reduceras till något som känns som en pajig sketch som hör hemma i SNL (lite Taika Waititi-syndrom, tyvärr). Lyckligtvis gör den ofattbart mäktiga andra halvan att man snabbt glömmer sådana frustrerande snedsteg. För vilken final det är, herrejösses. 
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2001.00.43
 

4. "Black Panther" (2018)

 
Som nämnt ovan var "Civil War" ingen höjdare, men den hade åtminstone ett riktigt starkt kort i rockärmen; Black Panther (Chadwick Boseman). När han här fick sin egen film fullmatad med ljuvlig afrofuturism och oväntad James Bond-känsla tog magin vid igen och öppnade upp ett spännande nytt hörn av MCU. Ryan Cooglers kreativa flärd präglar varje bildruta, Killmonger (Michael B. Jordan) är ett klockrent hot och Shuri (Letitia Wright) är... allt. Wakanda forever! 
 
 

3. "Captain Marvel" (2019)

 
Expansionen av den underbara kosmiska sidan i MCU fortsätter med Anna Boden och Ryan Flecks "Captain Marvel", en resa tillbaka till 90-talet då Avengers-sagan tog sin början. Allt från titelkaraktärens överväldigande krafter till buddy cop-dynamiken mellan Carol Danvers (Brie Larson) och unga Nick Fury (Samuel L. Jackson) skildras med så otroligt mycket hjärta och själ. Humorn (jag älskar dig Goose!) landar på precis rätt sätt, actionspektaklet är kompetent svarvat och karaktärsarbetet gediget. En fantastisk åktur! 
 
Large b8ef67bfd528e919d8e9dba99acbd631 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2001.03.09
 

2. "Avengers: Infinity War" (2018) 

 
Del ett av Marvels och bröderna Russos majestätiska Avengers-tårta går enkelt in så här pass högt på listan, för det är den värd. Magnifika Thanos (Josh Brolin, som ger oss den hittills bästa skurken i MCU) är som väntat den överlägset största behållningen men även det faktum att filmen ens fungerar med så många bollar i luften är ett smärre mirakel. Någonstans längs vägen borde den haverera, så det är förbluffande att den hela vägen fram till det chockerande slutet gasar på utan större problem och levererar storskalig popcorn-underhållning i absolut världsklass. Episk är ett ord som inte räcker till på långa vägar. 
 
 

1. "Guardians of the Galaxy" (2014)

 
I am groot! Den absolut bästa filmen i MCU är också den mest fristående och originella, en koppling som är långt ifrån en slump. Wildcardet James Gunn fick i princip helt fria händer och tog franchisen ut i rymden med självsäkerhet, hjärta och en helt underbar talande tvättbjörn. Varje enskild karaktär i titelteamet kan gå en match mot vilken annan Marvel-figur som helst och gruppdynamiken är verkligen att dö för. Créme de la créme när det gäller Marvels filmskapande och tveklöst en av de allra bästa i hela genren.
 

Håller du med om placeringarna på listan, eller hur ser din lista ut? Kommentera nedan!

 
(Förtydligande: Det här är en uppdatering av en lista som först publicerades i samband med releasen av "Avengers: Infinity War", vilket förklarar de äldre kommentarerna) 
| 22 juli 2022 14:30 |