Captain America: The First Avenger 2011

Action Äventyr Sci-Fi
USA
124 MIN
Engelska
Captain America: The First Avenger poster

Synopsis

Efter att ha blivit bedömd som olämplig för militärtjänstgöring i andra världskriget anmäler sig Steve Rogers till ett topphemligt forskningsprojekt som förvandlar honom till Captain America - en superhjälte som viger sitt liv åt att försvara de amerikanska idealen, både som förkämpe för frihet och som ledare för The Avengers.
Ditt betyg
3.1 av 1,603 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

4 augusti 2011 | 20:30

Superamerikansk superunderhållning

Det är ändå inte lätt att få till det med superhjältarna nu när det kommer ut minst en film i månaden. Men även om den andra filmatiseringen av Kapten Amerika är stundtals fånig och klyschig så är det en kul, spännande och fräsch serietidningsrulle som faktiskt funkar som den popcornunderhållning den utger sig för att vara.

Visst, Chris Evans är kanske inte den mest karismatiske skådespelaren. Det blir smått löjligt när hans mörka basstämma dubbar den digitalt pinnsmala versionen av Steve Rogers. Det är nästan äckligt amerikanskt och patriotiskt ibland och minst en dramatisk dödsscen för mycket. Men det är detaljer i marginalen. "Captain America" är en oerhört underhållande superhjältefilm.

Steve (Chris Evans nuna digitalt animerat på annans kropp) är en spinkig, liten och astmatisk yngling som mer än gärna vill gå med i armén under andra världskriget. Viljan och hjärtat är goda men fysiken hindrar honom. Hans situation snappas upp av briljante vetenskapsmannen Dr. Erskine (Stanley Tucci) som ser till att han värvas så man kan utföra experiment som så småningom förvandlar honom till en biffig supersoldat som plockar nazister som myggor. Nu måste han stoppa maktgalne superskurken Red Skull (Hugo Weaving), en tidigare bekant till Erskine.

Filmen levererar vad den lovar: härlig, traditionell serietidningsaction. Steve är överdrivet modig och godhjärtad. Red Skull är överdrivet samvetslös och ondskefull (med ett illrött anlete som för tankarna till en omfärgad Jim Carrey i "The Mask"). Hayley Atwell, som kärleksintresset har överdrivet mycket läppstift och allas hakor åker självfallet i golvet när hon gör entré på en bar i klänning. Och det ska hånglas precis innan en avgörande strid. Men det ska ju vara så. Denna typen av film kräver inte större tankeverksamhet utan snarare tvärtom. Syftet är att kunna luta sig tillbaka, käka sina popcorn och bli underhållen. Och det blir man.

Lyckligtvis har man med så stor respekt som möjligt anammat temat kring andra världskriget. Alla tyskar är inte nazister (dock spelade av Hollywood-aktörer) och även andra nationaliteter får lite utrymme, även om det är stolta USA som i slutändan räddar världen. Däremot driver man friskt med Amerikas pompösa patriotism i ett kul musikalmontage. Humorn är överhuvudtaget på topp utan att det blir spexigt eller överdrivet. Tommy Lee Jones, idealiskt rollsatt som barsk överste, har de bästa replikerna och levererar dem med en härlig glimt i ögat. Även proffs som Tucci, Weaving, Toby Jones och Dominic Cooper får briljera.

Filmens längd är vid första anblick en aning extrem för sin genre (dock blygsam i jämförelse med andra, sämre filmer) men känns trots allt inte. Den har bra tempo, härlig humor, skön action, pampig musik, en sympatisk hjälte, pålitliga skådespelare och ett gott humör. Regissören Joe Johnston må vara ojämn (från debuten med komediklassikern "Älskling jag krympte barnen" till senaste magplasket "The Wolfman") men här fick han sannerligen till det. En superhjälte att räkna med.

| 4 augusti 2011 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Den första Marvelfilmen som verkligen fångar serietidningskänsla. Hjälten är übergod, skurken härligt överdriven. Det är klatschigt och vansinnigt snyggt. Fasaden brister aldrig och det finns en skön humor överallt. Huvudpersonen är sorglös, liksom filmen är och man blir rejält underhållen. Jag går mot strömmen och tycker Captain Americafilmerna är de allra bästa i hela universumet. Personen Steve Rogers är ganska simpel men hjälten Captain America och det han alltid står upp för är mycket mera intressant. Pondus. Nu efter Endgame så ser jag om filmerna i kronologisk ordning och har börjat omvärdera vissa saker. Iron Man var den solklara stjärnan i Marveluniversumet ända sedan starten. Men personligen tycker jag både Thor och Captain America är så mycket skönare hjältar. De är tydliga stereotyper och Chris Evans är lika klippt och skuren för sinroll som Hemsworth och Downey Jr är. En av de starkare filmerna i serien och även en av de blodigare. 4/5
Läs mer