Captain America: The First Avenger (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Steve Rogers föddes under den stora depressionen och växte upp hos en fattig familj. Rogers blir uppskrämd av nyhetsrapporterna om nazisternas framfart i Europa och inspireras att ta värvning i armén. Men på grund av hans sjukdom och klena kroppsbyggnad blir han dessvärre inte antagen. Efter att ha sett pojkens iver erbjuder General Chester Phillips honom att bli delaktig i ett unikt experiment, "Operation Rebirth".

Efter veckor av tester får Steve Rogers "Super-Soldier Serum" injicerat i hans kropp och bombarderad av "vita rays". Resultatet från behandlingen blir en kropp så perfekt en kropp kan vara och fortfarande vara mänsklig. Rogers får även gå igenom ett intensivt fysiskt och taktiskt träningsprogram. Tre månader senare får han sitt första uppdrag som Captain America. Utrustad med sin oförstörbara sköld och sina stridskunskaper kämpar Captain America emot all världens orättvisor och ondska både som förkämpe för frihet och som ledare för Avengers.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER

Superamerikansk superunderhållning
Det är ändå inte lätt att få till det med superhjältarna nu när det kommer ut minst en film i månaden. Men även om den andra filmatiseringen av Kapten Amerika är stundtals fånig och klyschig så är det en kul, spännande och fräsch serietidningsrulle som faktiskt funkar som den popcornunderhållning den utger sig för att vara.

Visst, Chris Evans är kanske inte den mest karismatiske skådespelaren. Det blir smått löjligt när hans mörka basstämma dubbar den digitalt pinnsmala versionen av Steve Rogers. Det är nästan äckligt amerikanskt och patriotiskt ibland och minst en dramatisk dödsscen för mycket. Men det är detaljer i marginalen. "Captain America" är en oerhört underhållande superhjältefilm.

Steve (Chris Evans nuna digitalt animerat på annans kropp) är en spinkig, liten och astmatisk yngling som mer än gärna vill gå med i armén under andra världskriget. Viljan och hjärtat är goda men fysiken hindrar honom. Hans situation snappas upp av briljante vetenskapsmannen Dr. Erskine (Stanley Tucci) som ser till att han värvas så man kan utföra experiment som så småningom förvandlar honom till en biffig supersoldat som plockar nazister som myggor. Nu måste han stoppa maktgalne superskurken Red Skull (Hugo Weaving), en tidigare bekant till Erskine.

Filmen levererar vad den lovar: härlig, traditionell serietidningsaction. Steve är överdrivet modig och godhjärtad. Red Skull är överdrivet samvetslös och ondskefull (med ett illrött anlete som för tankarna till en omfärgad Jim Carrey i "The Mask"). Hayley Atwell, som kärleksintresset har överdrivet mycket läppstift och allas hakor åker självfallet i golvet när hon gör entré på en bar i klänning. Och det ska hånglas precis innan en avgörande strid. Men det ska ju vara så. Denna typen av film kräver inte större tankeverksamhet utan snarare tvärtom. Syftet är att kunna luta sig tillbaka, käka sina popcorn och bli underhållen. Och det blir man.

Lyckligtvis har man med så stor respekt som möjligt anammat temat kring andra världskriget. Alla tyskar är inte nazister (dock spelade av Hollywood-aktörer) och även andra nationaliteter får lite utrymme, även om det är stolta USA som i slutändan räddar världen. Däremot driver man friskt med Amerikas pompösa patriotism i ett kul musikalmontage. Humorn är överhuvudtaget på topp utan att det blir spexigt eller överdrivet. Tommy Lee Jones, idealiskt rollsatt som barsk överste, har de bästa replikerna och levererar dem med en härlig glimt i ögat. Även proffs som Tucci, Weaving, Toby Jones och Dominic Cooper får briljera.

Filmens längd är vid första anblick en aning extrem för sin genre (dock blygsam i jämförelse med andra, sämre filmer) men känns trots allt inte. Den har bra tempo, härlig humor, skön action, pampig musik, en sympatisk hjälte, pålitliga skådespelare och ett gott humör. Regissören Joe Johnston må vara ojämn (från debuten med komediklassikern "Älskling jag krympte barnen" till senaste magplasket "The Wolfman") men här fick han sannerligen till det. En superhjälte att räkna med.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Stoffe B
Såg om denna ikväll. Och den tvåa jag gav den förra gången var lite väl snålt. Får bli en 3 av 5 istället. Ganska bra matinéäventyr helt enkelt
MovieMagic
Med en bättre skurk så hade den här filmen absolut kunnat bli riktigt bra, ja till och med en fyra! men red skull är så sjuuukt ointressant på alla plan, vilket gör att man inte riktigt bryr sig om handlingen och alldra minst om slutstriden. Men jag gillade filmen (trots red skull) och det blir en 3/5.
Rocket Raccoon
Bra superhjältefilm men inte mer. Slutstriden var trist och denna var inte lika rolig som de flesta andra Marvelfilmer. Dessutom är Cap en av de tråkigare superhjältarna.
Visa fler (96)

Relaterade filmer