Ant-Man (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Biokemisten Dr. Hank Pym använder sin senaste upptäckt för att skapa en storleksförändrande formel. Hans första test på sig själv går inte som planerat men han uppfinner en hjälm som gör att han kan kommunicera med myror - och kontrollera dem. Pym låter den halvkriminelle Scott Lang testa hjälmen. Beväpnad med en häpnadsväckande förmåga att krympa i storlek, men öka i styrka, måste nu Lang hjälpa sin mentor, Pym, att skydda hemligheten bakom hans spektakulära Ant-Man-utrustning.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ANT-MAN

Storleken har ingen betydelse
Den senaste i raden av alla superhjältar som Marvel presenterar för oss är också den minsta. Men storleken har ingen betydelse. Åtminstone inte i fallet ”Ant-man”, som faktiskt gör det som flera andra av hans avsevärt mycket biffigare kollegor i sina separata filmer sällan lyckas göra - att engagera sin publik även när actionsekvenserna tonat ut.
Många Marvel-fans har varit bekymrade för ”Ant-Mans” potential sedan Edgar Wright avsade sig regiansvaret och ersattes av Peyton Reed.


De hade inte behövt oroa sig. Reed är, trots en minst sagt ojämn repertoar i bagaget, riktigt bra i sin ledarroll här. Han hittar den perfekta balansen mellan det lätt löjeväckande i att flyga på en myra och det mer allvarsamma när det kommer till en faders huvudbry om umgänget till sitt barn. Reed kombinerar skickligt action, humor och dramatik med resultat att ”Ant-Man” faktiskt är en av de bättre filmerna i superhjältegenren på ett bra tag. 

Doktor Hank Pym, den ursprunglige Ant-Man, uppfann för länge sedan en partikel som krymper materia till storleken av en myra. Ett antal år senare är hans idé farligt nära att hamna i händerna på hans gamle protegé, den illvillige Darren Cross, vilket skulle innebära ett hot mot hela mänskligheten. 
För att rädda världen övertalar så Pym den nyligen utsläppte amatörtjuven Lang att ta på sig hans gamla dräkt som gör förvandlingen till myrman möjlig. Tanken är att Lang med en armé av miljontals dresserade myror ska bryta sig in i valvet som Cross förfogar över och förstöra den andra prototypen av Pyms uppfinning. 

Trots att Marvel numera är en på allvar massproducerande koncern, håller dess produkter, filmer, överlag en väldigt hög klass. Samtliga är, även om det ibland är svajigt i manus och i vissa fall också i utförandet, väldigt underhållande och sevärda. Så också ”Ant-Man”. 


”Ant-Man” är till skillnad från flera av de andra ganska nedtonad, särskilt med tanke på att också detta är en klassisk superhjältesaga. Men här sparar man för omväxlings skull på krutet, vilket gör att andra delar lyfts fram och får ta plats. Visst är det trots det fartfyllt och bataljerna avlöser - speciellt mot slutet- varandra, men det är i mitt tycke väldigt behagligt att filmen emellanåt vågar landa lite och koncentrera sig på personerna och deras relationer, vilka känns äkta och viktigast ändå väl värda sin publiks sympati. 

Paul Rudd spelar huvudpersonen Lang och fungerar förvånansvärt bra i rollen som Ant-Man och Michael Douglas som Dr. Pym gör också han ett mycket trovärdigt intryck. För är det någon som kan intala mig att submolekylära och andra suspekta tillstånd existerar, så är det just han med sin basala och väldigt övertygande stämma. Även Corey Stoll som psykopatskurken Cross och Evangeline Lilly som Pyms dotter Hope är sina karaktärer med fin största övertygelse.


Manuset är mycket välskrivet med många kvicka och roliga repliker signerade Edgar Wright (som står som medförfattare) och även om det inte är kul på ett dra-skämt-på-löpande-band-aktigt sätt, så är det sanslöst underhållande hela tiden. Roligast i sällskapet är härlige Michael Pena som spelar Langs kompis Luis, en snubbe med kronisk mundiarré som lockar till skratt och ännu flera flin.

Historien mår vara en aning tillrättalagd och ändrad från sitt ursprungskoncept, men som film är ”Ant-Man” otroligt kul. Och framförallt som figur är han en ytterst välkommen nykomling i skaran hjältar som susar runt på biodukarna titt som tätt och jag hoppas verkligen att framöver få se mer av honom.
Phoebes pojkvän Mike får äntligen spela Superhjälte!!!
För att se min 125: videorecension som blev Ant-Man: Klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=IyY4dhMb6RQ Scott Lang har just avtjänat sitt fängelsestraff och längtar nu efter att få börja spendera tid med sin dotter. Att få ett vanligt jobb visar sig dock vara svårare än vad Scott räknat med. Plötsligt blir han kontaktad av en Dr. Hank Pym som kommer med ett väldigt kufiskt erbjudande… Dr Hank Pym har tidigare jobbat för S:H.I.E.L.D tillsammans med bl.a Howard Stark och Dr Hank behöver nu någon med Scotts kunskap… Hahaha! Marvel Har bevisat att storleken inte har någon betydelse! Men filmen bleknar en aning i jämförelse med mängden av riktigt bra superhjältefilmer… Regissören Peyton Reed har tidigare regisserat filmer som ”The Break-Up” och ”Yes Man” och även om dessa filmer inte är de bästa i stan, så tycker jag att Reed är duktig på att blanda komik med mer seriösa scener. Detta, plus att jag älskar Marvel och dess karaktärer, gjorde att jag var väldigt förväntansfull när jag satte mig i salongen för att se ”Ant-Man”. Det kan kännas som att Marvel nu börjat gräva riktigt djupt ned i lådan efter hjältar de kan göra film av, men Ant-Man är en karaktär som faktiskt förekommit i tidningar sedan tidigt 60-tal. Både som ”stand-alone” och tillsammans med andra karaktärer. Redan i filmens första 15 minuter märktes det att de verkligen lagt ner mycket tid och omtanke på produktionen. Effekterna var väldigt bra och filmen kändes ”dyr” och påkostad. Håll t.ex. utkik efter entrén av en mycket känd skådis som man har lyckats mycket bra med att föryngra! Effekterna senare in i filmen förde mig tillbaks till mitten av 80-talet och till filmen ”The Fly”, vilket jag gillade skarpt! Paul Rudd var grym som Scott Lang. Karaktären hade substans och bakgrund och Paul Rudd gjorde honom intressant och rolig (även om han för mig alltid kommer vara Pheobes pojkvän Mike i ”Vänner”). En annan sak som jag gillade med Ant-Man var att detta handlar om en kille utan direkta superkrafter. Han använder sin hjärna och sin utrustning, ungefär som Tony Stark. Nackdelen med filmen är att den påminner en väldans massa om just ”Iron Man”/Tony Stark, vilket gör att jämförelsen med de filmerna är oundviklig. Detta gör i sin tur att ”Ant-Man” hamnar på en välförtjänt men tydlig andraplats. Jag gillade ”Ant-Man” tack vare karaktärerna, skådespeleriet och för att filmen kändes både lättsam, seriös och pinsam på precis rätt ställen. Det jag inte gillade med ”Ant-Man” var som sagt den liknar en del andra Marvel-filmer och inte blir fullt så unik som jag egentligen tycker att filmen förtjänar att vara. Betyget blir ett stakt, starkt Godkänt… Vilken är er favoritkaraktär i Marveluniversumet?
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
ジェームズ
En av de bästa inom Marvel! Jag gav upp på superhjälte filmen eftersom de var hjärtlös och nostalgin från serietidningarna fanns inte. Men det här var spot on! Grym superhjälte och klockren superattack etc. Och klockren idé. Lite förutsägbar men på ett bra sätt så jag håller mig på en 3 elr 4! Så vi får se vad jag väljer!
Gus Fallon
En av de bättre Marvel filmerna som gjort, enligt mig. Älskar Paul Rudd som Ant-Man och hans gäng va ju störtsköna! Kul att ha med Michael Douglas i filmen också. 4/5!
Visa fler (23)

Relaterade filmer