Black Widow 2021

Action Äventyr Sci-Fi
USA
133 MIN
Engelska
Black Widow poster

Synopsis

Natasha Romanoff, mer känd som Black Widow, är Avengers mest dödliga superspion någonsin. Men nu hinner hennes förflutna slutligen ikapp henne.
Ditt betyg
2.8 av 133 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

29 juni 2021 | 18:01

Spionaction i traditionella trikåer

Avengers-hjälten Black Widows första egna äventyr bjuder på klassisk spionaction som andas allt från James Bond till Jason Bourne, men känns tyvärr allt för anpassad efter Marvel-mallen i en film som kommer minst fem år för sent.
När Scarlett Johansson första gången fick göra entré som Natasha Romanoff i “Iron Man 2” var det som en översexualiserad S.H.I.E.L.D.-agent som mest dök upp för att fylla ut en tajt läderdräkt. Karaktären har sedan dess fått en del upprättelse och kommit att ha en nyckelroll i Avengers-gänget. Trots det har hon främst stått vid sidan av de andra hjältarna, fram tills nu.
 
I hennes första solofilm får vi följa Natasha i efterdyningarna av “Captain America: Civil War”, där en protokollviftande och militärt uppbackad Thaddeus Ross (William Hurt) är ute efter Black Widow för att ha brutit mot Sokoviafördraget. Men allas vår egen superspion får snart ett annat hot mot sig när hennes förflutna smyger sig på i form av den organisation som gjorde henne och hundratals andra unga flickor till iskalla “black widows”. Tillsammans med sin likasinnade lillasyster Yelena (Florence Pugh), taktiska mamma Melina (Rachel Weisz) och bufflige pappa Alexei (David Harbour) – Sovjetunionens egna Captain America – ger sig Natasha ut för att kräva hämnd mot den ondsinta Dreykov (Ray Winstone) och hans organisation Red Room.
 
Den australiska regissören Cate Shortland (“Lore”, “Berlin Syndrome”) har fått i uppdrag att ta sig an detta första soloäventyr för Black Widow, och har tillsammans med bland annat “WandaVision”-skaparen Jac Schaeffer skapat en actionfylld spionthriller som för tankarna till exempelvis James Bond och Jason Bourne, snarare än Marvels sedvanliga superhjälteberättelser. Letar man i Marvel-skafferiet hittar man dock likheter med till exempel “Captain America: The Winter Soldier” samt nyss sända tv-serien “The Falcon and the Winter Soldier”.
 
Trots sina spionfilmsinfluenser lutar sig denna världsomspännande strapats till actionspektakel sig allt för vant på Marvels sedvanliga stil och story. Sin kompetenta action till trots bjuds det inte på några större överraskningar under filmens dryga två timmar långa speltid.
 
Det främsta problemet med “Black Widow” är dock att den kommer cirka fem år för sent. De som känner till karaktärens öde i “Avengers: Endgame” vet att det inte kommer bli särskilt mycket mer skärmtid för Scarlett Johansson i framtiden, och att återvända till detta praktiskt taget betydelselösa mellanäventyr känns “too little, too late”. Att filmen dessutom fastnade i coronapandemins oräkneliga framflyttningar gjorde den inga tjänster.
 
Scarlett Johansson gör den här rollen i sömnen vid det här laget, vilket nödvändigtvis inte är någon kritik, men hon får tyvärr inte bjuda på så mycket mer utöver sådant vi redan sett. Desto roligare är det att se Florence Pugh (troligtvis) ta över manteln och föra det ryska spionarvet vidare. Även David Harbour är härligt burdus som supersoldaten Red Guardian, även om alla humoristiska försök inte landar helt rätt i den dysfunktionella familjedynamiken. Svenska Nanna Blondell dyker upp och fortsätter trenden med svenska spionfilmskurkar, men har tyvärr inte en lika särpräglad roll som varken Michael Nyqvist i “Mission: Impossible – Ghost Protocol” eller Ola Rapace i “Skyfall”.
 
Fans av Marvels mer jordnära filmer, med fokus på klassiskt handgemäng och politiska intriger, kommer inte bli besvikna på “Black Widow”. Det är en snygg och gedigen actionfilm som bjuder på godtagbar underhållning för stunden. Men för Natasha Romanoff kunde det blivit ett mer värdigt avslut.
| 29 juni 2021 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (9)
3
En ganska ordinär film i MCU. Högt tempo, snygga actionscener och en lagom kombination mellan humor och allvar. Tyvärr kommer den ju, som de flesta varit inne på, alldeles för sent. Sedan stör man sig rätt rejält på blandningen av dialekter. Hur det kommer sig att Scarletts "syster" pratar med en extrem rysk brytning och hon själv med en amerikansk, trots att båda vuxit upp i "the red room", förklaras inte. 3/5
Läs mer
2
Wow trodde ej att en standalone film med black widow skulle bli hennes sämsta, precis som harley quinn birds..... skum inledning som gör en förvirrad om hennes förflutna, sedan nutid, som sker efter cival war, widow på flykt, vi får info om ryska gruppen som tränade henne gör kvinnliga soldater till i trans, de gör ordagrant vad ledaren vill, sedan visste jag ej heller att taskmaster va kvinna.....sett de i animerad serie då är figuren manlig...manuset är fel, skådespelarna känns trötta och vilsna av dålig regi, de man trodde skulle få se om kalla kriget liknande spion action thriller, blir väldigt besvikna, de e mer drama om finna tillbaka till de förflutna, av de som man trodde var ens familj. denna hade behövt vara rated-r, marvel floppar ännu en gång med att göra de woke, men ej lika mycket som i captain marvel, filmens sista scen bjuder in dock till vad som kanske blir the next avengers.... årets största besvikelse som skulle kommit ut redan 2019
Läs mer
2
Recensionen sa det. Too little, to late. Filmen utspelar sig mellan CA: Civil War och Infinity War och har en del riktigt sköna karaktärer jag hoppas vi får se mer av. Men antingen borde den kommit tidigare eller inte alls. Filmen känns nästan lite ovärdig på sånt sätt för den ger inte Natasha Romanoff särskilt mkt back story utan känns mer som en mellanakt som slängts in för lång och trogen tjänst. Jag hade mycket hellre sett en storyline om hur hon hoppar av den ryska sisdan med hjälp av Barton för att gå över till Shield. Men det går ju inte att göra Scarlett Johansson & Jeremy Renner yngre så därför fick vi denna bombastiska backup plan istället. Inte riktigt värdigt den superspion hon är i mina ögon. 2/5
Läs mer
Visa fler