Guardians of the Galaxy Vol. 2 2017

Guardians of the Galaxy Vol. 2 poster

Synopsis

Alla i Guardians-gänget är tillbaka: Chris Pratt som Peter Quill/Star Lord, Zoe Saldana som Gamora, Dave Bautista som Drax, Vin Diesel som rösten till Groot och Bradley Cooper som rösten till Rocket. Nu gäller det att nysta upp mysteriet med Peter Quills föräldrar, vilka var de?
Ditt betyg
3.6 av 157 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Jake Bolin

25 april 2017 | 19:31

Lyckad uppföljare gör det mesta rätt

Nytt mixtape, nya äventyr, samma udda besättning. Uppföljaren till publikfavoriten från 2014 är snyggare än sin föregångare och i princip lika rolig. Ge nu Drax en egen film.
Väsentligheterna först - skämten sitter minst lika bra som i ettan. När James Gunn inte behöver ödsla tid på att presentera sitt brokiga hjältegalleri med hjälp av redovisande biografier kastas vi rakt in i deras käbblande och munkäftande gruppdynamik. Det känns lite som att komma hem: Star-Lords (Chris Pratt) slyngelaktiga, ironiska charm matchas perfekt av dödsallvaret hos Zoe Saldanas Gamora, och Groot (Vin Diesel) har sedan förra filmen reducerats till en liten infantil stubbe som hittar på jävelskap i största allmänhet och numera uttalar sin karakteristiska catchfrase (”I am Groot”) på Kermit-dialekt.

Störst triumfer firar dock, precis som sist det begav sig, det färggranna och krigiskt sinnade muskelberget Drax (Dave Bautista). Hans oförmåga att hantera undermeningar och andra talspråksfinesser - parat med en brutal, bokstavstrogen uppriktighet - borgar för minst lika många komiska replikskiften som sist.
 
Undantaget den muterade tvättbjörnen Rocket uppvisar med andra ord gänget god form. Vad gäller den sistnämnda karaktären har jag svårt att lösgöra mig från känslan att både Gunn och röstleverantören Bradley Cooper vill lite för mycket, här finns en forcerande tendens som ofta resulterar i en överdriven skränighet. Det skjutglada pälsdjuret för mest oväsen men drar ner minst antal skratt.

En humoristisk lågkonjunktur infinner sig också ganska snart vad gäller filmen som helhet. Gunn har så bråttom att nyansera sina rymdkrigare och visa på deras känsligare sidor att han under en period helt och hållet glömmer bort dramaturgin. Det blir kaka på kaka, en lång rad gråtmilda scener staplade på varandra där intrycket som förmedlas blir att precis varenda karaktär ska blotta sin ångest – vare sig det gäller frånvarande fadersfigurer eller blodig syskonrivalitet – i en sorts känslomässig stafett.
 
Å andra sidan är ansatsen till fördjupning förståelig. Om franchisen ifråga ska leva lika länge som de styrande krafterna hoppas på, och det är väl ungefär till solen slocknar, så duger det naturligtvis inte att bara leverera sketcher i rymdmiljö. De sentimentala aspekterna blir ett nödvändigt ont. Lyckligtvis är ”Guardians”-serien ovanligt skicklig på att bryta av de allvarligaste vändningarna med vältajmade skämt. Så länge man bejakar den egenskapen och fortsätter att bygga på skådespelarnas utmärkta kemi så kommer rymdväktarna att hålla fortsatt god styrfart.

Dessutom talar mycket för att Groot kommer att ha hunnit bli ett truligt tonårsträd lagom till nästa film. ”I am Groot” uttalat med vresig, sprucken målbrottsröst – ett sådant prospekt ska nog inte underskattas.
| 25 april 2017 19:31 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (12)
2
Skönt soundtrack och en del skratt åt Rocket, Drax och Groot, men oj så tomt innehåll. Händer knappt något under mittentimman i denna för långa film. Pratts svagheter som skådis lyser igenom tydligt här.
Läs mer
1
Pompös och full av pastell men ruskigt tom och förutsägbar. För mycket av allt och rätt ointressant ....
Läs mer
2
Lite mera sammanhållen än ettan som kändes som ett sämre hopakok av femton fräcka ingredienser som tyvärr inte fungerade tillsammans. Nu har de fått ihop ett team som känns solitt och har en skön jargong. Och Draxs totala oförmåga att filtrera saker är lika kul även denna gång. Men i övrigt är det här en ännu svagare film än förra filmen, vilket jag inte trodde var möjlig då den filmen hade en smått obefintlig handling. Handlingen är så trist att jag kom på mig med att tänka på annat under filmens enorma mängd transportsträckor. Totalt oengagerande och även om de försöker slänga in sköna biroller/cameos som Kurt Russell och Sylvester Stallone, så räcker det inte särskilt långt för att hålla intresset uppe. GCI-festen gör det inte lättare att känna spänning och likt andra Marvelfilmer lider denna film av att totalt sakna stakes. Nä, jag hade hoppats på mycket mer. Filmen får dock samma betyg som ettan, 2/5, då den har en del styrkor men också sämre sidor gentemot originalet.
Läs mer
Visa fler