Thor (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Thor är en mäktig men arrogant krigare vars vårdslösa beteende återutlöser ett uråldrigt krig i hans gudarike. Som straff förvisas Thor till Jorden, där han tvingas leva bland människor. När den mest ondskefulla skurken i hans hemvärld sänder sina mörkaste styrkor för att invadera Jorden, inser Thor snart vad som krävs för att bli en äkta hjälte.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THOR

Underhållning för stunden
Superhjältetrenden fortsätter och nu har man tagit sig an åskguden Tor och hans jämlikar i ännu en nedräkningsfilm inför sammanslagningen "The Avengers". Det är en klassisk serietidningsrulle med storslagna effekter, utstuderade monster, lite humor och en lagom söt kärlekshistoria – varken sämre eller bättre än andra filmer av sin sort.

Den kaxiga men arroganta krigaren Thor (Chris Hemsworth) är på väg att ärva kungatronen av sin mäktiga far (Anthony Hopkins) men hans vårdslösa beteende återstartar ett uråldrigt krig med de onda, underjordiska varelser. Thor förvisas som straff till jorden utan sina superkrafter och stöter på ett gäng forskare (inklusive rådjursögda Natalie Portman) som lär honom om mänskliga känslor, etc. Samtidigt är helvetet på väg att bryta ut på himlavalvet när Thors pappa ligger på dödsbädden och skurkarna tar över.

Visst har man sett det förut men liksom tidigare så funkar det som god underhållning för stunden. Att gamla Shakespeare-regissören Kenneth Branagh är förvånande men lyckosamt då han har god hand med både skådespelare, effekter och mäktiga scenerier. Redan i inledningen vräks det på med pampig musik, dundrande specialeffekter och biljaktsaction även för en kort stund. Filmen håller sig till ett lättillgängligt tempo och kryddar med småputtrig humor mellan action- och dramascenerna.

Rollistan är nära på prickfri och för en gångs skull utnyttjas samtliga skådespelare (med undantag för Rene Russo vars repliker kan räknas på tio fingrar) även om de flesta karaktärerna är väl simpla och där för ett syfte endast. Hemsworth ser ut som en Chippendales-dansare men har charm och utstrålning nog att klara en roll som lyckligtvis inte blir en fånig klant när han ska "kulturkrocka" med den mänskliga världen. Natalie Portmans kärleksobjekt lär kanske inte räknas till hennes mest minnesvärda prestationer men även hon lyckas undvika de värsta klyschorna. På birollssidan lyser Kat Dennings (fantastisk i "Nick & Norah's Infinite Playlist") och Clark Gregg (vars "Iron Man"-figur får lite mer utrymme här) lite extra.

Filmens enda ordentliga svaghet är bristen på fantasi. Med fantastiska resurser i form av pengar och talanger både framför och bakom kameran hade man kunnat få till en fullträff här men överraskningar i manuset lyser med sin frånvaro. Det är fartfyllt, kul och spännande men man saknar en slagkraftig poäng i slutet som andra superhjältefilmer lyckats klämma fram.

Som popcornrulle är det här ett alldeles utmärkt tidsfördriv. Action, effekter, humor och skådespelare är över medel och tråkigt blir det aldrig trots nästan två timmars speltid. Men vill du ha en mer intellektuellt utmanande film så spara den här till en bakissöndag.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
P U T T E
Så...då har jag dragit igång mitt "maraton" av tittandet på superhjältefilmer, har väl en sjutton stycken jag har skjutit på att se. Eller skjutit och skjutit, har inte haft någon lust då det mesta jag tidigare genomlidit har varit ren smörja.

Först ut var Thor och ja...haha...just nu känns det som att de andra sexton filmerna får vänta...i några år till. Detta var nämligen bland det sämsta trams jag sett, återigen får jag det alltså bekräftat; den här genren suger.

En visuell katastrof och klippningen blir slagen av vilket TV-spel som helst. Skådespelarinsatserna var pinsamma och apropå pinsamt. Hur fan har de spökat ut Idris Elba?! det gör ont i mitt hjärta. Här har vi en utsökt skådis som fullständigt briljerat på TV i serier som The Wire och Luther. Då man ger honom filmroller ger man alltså honom detta...Thor...ja och Pacific Rim, en annan rövfilm. Katastrof.

Att Branagh står bakom denna stinkbomb till film har jag också svårt att ta in, lika som att jag har svårt att svälja en enögd Oden i form av Hopkins. Det går kalla kårar längst ryggraden. Det här med att det är bra att skådisar och regissörer med talanger tar sig an sådana här filmer (i hopp om att de då ska bli bra) håller inte längre. Då manusen är dummare än ett par baljor med hår spelar det ingen roll. Det är bara bortkastad talang, dessa manus är ju för fan skrattretande. Kräver inte folk mer än sådana här korkade, naiva och fåniga historier längre?! Upprörande.

Hursomhelst, bland det sämsta jag sett och detta var bara en av sjutton filmer... hahaha

Ja och budskapet i filmen, om det nu fanns något i detta korkade nystan av svammel, skulle väl då vara att adopterade barn/fosterbarn inte är värda mer än en motbjudande och oönskvärd superskurk som man kan skicka iväg som skräp i ett svart hål i rymden, härligt!

Fy fan säger jag, dynga, STRUKEN kapsyl!

OCH, varför måste, bara måste, varenda av dessa jävla hjältar kunna flyga?! så oerhört fantasilöst och oinspirerat. Som några jävla kanonkulor rakt fram. Less is more för fan...usch. Iron Man flyger, Thor flyger, Hulken flyger, Superman flyger osv, flyg åt helvete med er vettja! Jäkla larv

Snart vaknar man väl någon morgon till att även Zorro, Tarzan och Fantomen är ute och flyger några varv kring kåken...
Onge
Såg om den igår första gången sen bio på bluray 3D 65".
Höjer från vanlig 3a till stark 3a, härlig film!
Visa fler (112)

Relaterade filmer