Spider-Man: No Way Home 2021

Spider-Man: No Way Home poster

Synopsis

För första gången är Spider-Man, vår allas hjälte avmaskerad och har inte längre möjligheten att separera sitt normala liv från superhjältelivet. När han frågar sin vän Doctor Strange om hjälp höjs insatserna och Peter Parker tvingas uppleva vad det faktiskt betyder att vara Spider-Man.
Ditt betyg
3.7 av 160 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Spider-Man: No Way Home
Biopremiär
15 december 2021
DVD-premiär
11 april 2022
Digitalpremiär
15 mars 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Charlotte Brange

14 december 2021 | 16:42

Den bästa Spider-Man som har gjorts

Få superhjältar är så ikoniska som Spider-Man - men bakom maskerna påminns vi om att det finns en helt vanlig Peter Parker. “Spider-Man: No Way Home” är den perfekta julklappen till den vanliga actionälskaren, men likväl till den nostalgiska Marvelfantasten.
Medan röken skingras efter det tuffa slutslaget mellan Spider-Man (Tom Holland) och Mysterio (Jake Gyllenhaal) i “Spider-Man: Far From Home”, avslöjar Mysterio som i en sista elakhet för allmänheten att det är den unga Peter som är Spider-Man. Här tar även vår film vid - paniken från både mediauppbåd och andra hot får Peter att söka upp trollkarlen Dr. Strange (Benedict Cumberbatch), för att få hjälp med den rätt så omfattande idén om att genom magi få resten av världen att glömma bort att det är just Peter som bär den röd-blåa spindeldräkten.

Att mixtra med tid och rum vet vi av erfarenhet kan slå snett, och som av regel gör det även det här. Av misstag öppnas en sorts Pandoras ask fylld med superhjältar från andra universum och tider, och de är här för att stanna - och helst för att skapa kaos. Redan från trailern har vi fått nys om att vi får glimtar av ett återseende av skurkarna Doc Ock (Alfred Molina, som syntes i “Spider-Man 2” från 2004), Electro (Jamie Foxx, “The Amazing Spider-Man 2” från 2014) och den troligtvis mest emotsedda av dem alla, Green Goblin (spelades av Willem Dafoe i “Spider-Man” från 2002).

Förutom att Peter får händerna fulla av att tampas med alla de varelser han nyss släppt lös, så påminns vi igen om att Peter trots allt är en helt vanlig tonåring. Ena dagen kan du hamna i ett multiversum, medan den andra dagen sitter du och är nervös över ditt antagningsbrev från vad du och dina bästa vänner MJ och Ned (Zendaya respektive Ned Leeds, som tillsammans med Holland återigen bildar en härlig trio) hoppas kan bli ert nya universitet. Bakom hela fasaden av en världsberömd Spider-Man, finns ju den här smarta Peter Parker som vi alla - nåja, kanske inte den numera digitala J. Jonah Jameson - beundrar.

Det är i Peter själv som vi finner magin i nya “Spider-Man: No Way Home”. Holland, som nu tar tangerar Maguires tre filmer i trikåerna får äntligen en välförtjänt skjuts i sin karaktärsutveckling, där han får blomma ut till den Peter som han nog alltid drömt om att få skapa. Filmen cementerar en gång för alla varför Spider-Man är en så ikonisk superhjälte som han faktiskt är - vi har skrattat, gråtit, stressat, och framförallt relaterat till den helt vanliga sidan av honom - Peter.

“Spider-Man: No Way Home” är, utan att överdriva, den bästa Spider-Man-filmen som har gjorts. Den pendlar både vant och snyggt mellan färgglad humor och tuff dramatik, och trots sina många karaktärer så får de alla - även de som vi bara får glimtar av - sin stund i spotlighten. Den dryga två och en halv timmen viner förbi, precis som Peters många swishande åkturer bland New Yorks paradgator. Den första delen av filmen kan tes vara en relativt normal Marvelaction - medan det i andra halvan av filmen verkligen tar fart. Det är portaler, multiversum, känslostormar, och en hel del rena “blinkar du så missar du skämtet”-tillfällen.

Då och då funderar jag över när vi har nått toppen över vad Marvel är kapabla till att skapa. Vi har klättrat hela vägen upp på de högsta skyskraporna, befunnit oss bland mest magiska alternativa världar; ja vi har till och med utforskat en hel del av den vida rymden. Men också gång på gång överraskar Marvel oss med att göra det ett snäpp vassare. Ett snäpp smartare, mer komplicerat - utan att för den delen göra det för svårt för publiken. Men svårare kommer det kanske numera att bli, nu när multiversum är ett faktum.

Sällan har en film varit lika svår att hålla spoilerfri som just “No Way Home”, då den varvar nytt och fräscht, med gammalt och sentimentalt. Om ni just har saknat en nostalgisk och trygg känsla i era Marvelfilmer - det har ju trots allt varit en drös nya stand alone-filmer och tv-serier - så är “No Way Home” er lugnande, stabila kaffekopp i den täta djungeln av nymodigheter. Med stor makt följer också en stort ansvar, Marvel, och det tog ni verkligen tillvara på.
| 14 december 2021 16:42 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (13)
2
Snyggt gjord men det är ju ingen överraskning numera. Seg mittenakt på cirka en timma. Holland blir överglänst av de äldre skådisarna. De sentimentala bitarna är bäst. Alldeles för lång film.
Läs mer
2
Följande är en sammanfattning av min filmrecension som kan läsas i sin helhet på min blogg: https://stormtroopersverige.wordpress.com/2022/04/02/spider-man-no-way-home-filmrecension/ “Spider-Man: Far From Home” är en väldigt rörig film med en banal och korkad handling som är löst baserad på den kontroversiella Spindelmannenberättelsen "One More Day" och efterföljande "Brand New Day". Visst blir man glad av att få återse karaktärer från tidigare Spider-Man filmer, men jag tycker inte att det räcker för att få en bra Spider-Man film. Jag var nära att ge filmen ett riktigt lågt betyg. Men tack vare Tobey Maguires och Andrew Garfields skådespelarinsatser får den 2/5 av mig.
Läs mer
3
Filmen är pampig men absolut den sämsta med Holland. Min 13-årige son sa det bra: "Jag vet inte ens om jag gillar Peter längre, för han är så korkad ibland". Hollandfilmernas styrka har alltid varit att den fokuserar mest på den lilla kretsen kring Peter Parker, på relationerna med MJ, Ned, Aunt May och Happy. Det glömmer man bort i denna tredje film och vräker istället på med bad guys från höger och vänster vilket självklart blir för mkt. Kanske vissa älskar detta då filmen hypats igenom taket strax efter premiären. Men för mig funkar det inte utan återigen har en uppföljare gått i fällan att slänga in allt man har istället för att fokusera på det som var bra med den föregående filmen. Sen älskar jag all fan service och Team Spider-Bro är bland det bästa som skådats i MCU, så det räddar filmen från magplask. 3/5.
Läs mer
Visa fler