Benedict Cumberbatch

Skådespelare 19 Juli 1976 Hammersmith, London, England

Biografi

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch är en brittisk skådespelare och producent, född 19 juli 1976 i London.

Benedict Cumberbatch är son till skådespelarna Timothy Carlton och Wanda Ventham. De delar dock inte samma efternamn, detta beror på att föräldrarna har bytt ut det, anledningen är dock okänd. De har spelat mot varandra i serien ”Sherlock” där de spelar den cyniske detektivens föräldrar. 

Han studerade vid Brambletye School i West Sussex och fick ett konststipendium för att studera vid Harrow School.  På Harrow började han att skådespela i skolpjäser och hade roller i flera uppsättningar av Shakespeare och gjorde sin skådespelardebut som Titania i En midsommarnattsdröm när han var 13. 

Efter skolan tog han ett sabbatsår för att undervisa i engelska vid ett tibetanskt kloster. Han studerade därefter vid University of Manchester, där han studerade drama. Efter examen fortsatte Cumberbatch med sin utbildning som skådespelare vid London Academy of Music and Dramatic Art.

Cumberbatch har bland annat gjort roller som Stephen Hawking i TV-filmen Hawking, William Pitt d.y. i den historiska filmen Amazing Grace och Sherlock Holmes i den BBC-producerade TV-serien Sherlock. Han spelar även John Harrison/Khan i filmen Star Trek Into Darkness och Nekromanten i Hobbit: Smaugs ödemark samt Hobbit: Femhäraslaget. I filmen The Imitation Game spelar han geniet Alan Turing som lyckades knäcka nazisternas krypteringskoder under andra världskriget. Turings insatser anses ha förkortat kriget med minst två år, han var homosexuell och blev smutskastad och förnedrad under sin levnad.

Cumberbatch har fått två Laurence Olivier Award-nomineringar samt vunnit en för Best Actor för teaterpjäsen Frankenstein, fått fyra BAFTA-nomineringar, tre Emmy Award-nomineringar samt vunnit en för Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie för Sherlock och en Golden Globe Award-nominering. I november 2013 blev han hedrad av BAFTA Los Angeles med en Britannia Award för British Artist of the Year för hans "mästerliga prestationer i tv, film och teater." 
Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Tomat
En skådespelare jag aldrig riktigt gillat, vet att han är älskad av många men jag väntar fortfarande på att få se honom göra något riktigt bra som får mig att lägga till honom bland mina favoriter. Dock övertygad om att den dagen kommer, och ser faktiskt fram emot att få se honom som Doctor Strange. Måste även tilläggas att jag inte är någon större fan av serier och aldrig har sett honom i Sherlock.
HeyPaul
Denna man ligger på delad andraplats av mina favoritskådespelare. Vilket register han har, från Sherlock till Khan och gör båda så otroligt bra
Sahlin
grymmaste rösten på vita duken!!
Visa fler (13)