Brexit 2019

Drama Historisk
Storbritannien
Engelska
Brexit poster

Synopsis

Resultatet av folkomröstningen om Brexit sommaren 2016 orsakade en politisk jordbävning inom det brittiska etablissemanget och skakade om politiken runt om i världen. Detta provokativa drama tar oss med bakom kulisserna i en närstudie av personligheter och strategier, och de strider som rådde mellan kontrahenternas kampanjer för att stanna kvar eller lämna.
Ditt betyg
3.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brexit: The Uncivil War
Digitalpremiär
7 januari 2019
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
HBO

Recensent

Jake Bolin

8 januari 2019 | 23:00

Koncentrerat om Brexit med formstark Cumberbatch

Snärtigt och skarpt om Brexit och den digitala demokratins inneboende, självförstörande potential. Komplext men ändå lättillgängligt, Benedict Cumberbatch med combover. Det går att ha det mycket tråkigare på HBO Nordic just nu än med ”Brexit: The Uncivil War”.
Hyperintelligent, excentrisk och med ett tonfall som pendlar mellan lätt uttråkat och kyligt konstaterande. Benedict Cumberbatch rolltolkning av den politiske strategen Dominic Cummings har, helt rimligt, jämförts med skådespelarens ikoniska version av Sherlock Holmes. Fast här har Cumberbatch fått arbeta med en ännu mer iögonfallande – fulare om man ska tala klarspråk – frisyr.

Den tunnhårige Dominic Cummings var mannen som med hjälp av en lika slug som cynisk sociala medier-strategi bidrog till Storbritanniens chockerande uttåg från EU. ”Bidrog” är förresten något av ett understatement. Cummings plan att låta öppet främlingsfientliga krafter som UKIP göra grovjobbet medan hans egen stab manipulerade befolkningen med hjälp av subtila Facebook-algroritmer var direkt avgörande för valutgången 2016.

Åtminstone om man ska tro tv-filmen ”Brexit: The Uncivil War”, som nu finns tillgänglig på HBO Nordic. Och det gör man, nästan oreserverat. Skildringen av det sofistikerade fulspelet bakom de senaste årens mest offentliga skilsmässa är noggrant underbyggd, intelligent skriven och väl avvägd i förhållande till sitt korta format. Att berätta om en så här komplicerad och mångfacetterad process på ett mer uttömmande sätt hade krävt allra minst en miniserie – ”Brexit: The Uncivil War” är snarare en ögonblickbild av ett kritiskt skede i den västerländska demokratins historia.

Och den ambitionen ror man på det hela taget iland med. Ett par nidporträtt av ”Vote Leave”-sidans drivande aktörer hade lätt kunnat nyanseras en aning, men å andra sidan är vi ju alla smärtsamt medvetna om att groteska och karikatyrliknande politiska makthavare förekommer i verkligheten både här och där (Donald Trumps närvaro i filmen är tacksamt nog begränsad till att hans namn påträffas i en faktaruta före eftertexterna).

Pandoras box ligger i smulor och brutala krafter är i rörelse. De framtida konsekvenserna av Brexit är bara ett av många hot mot Europas (och i ett större perspektiv världens) framtid. Budskapet i ”Brexit: The Uncivil War” är långt ifrån muntert, men desto värre nödvändigt att ta till sig. Det samma gäller för Benedicts redan omnämnda combover.
| 8 januari 2019 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Brexit
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu