1917 2019

Drama Krig
Storbritannien
110 MIN
Engelska
1917 poster

Synopsis

Mitt i de hektiska striderna under första världskriget får två unga brittiska soldater - Schofield och Blake - ett till synes omöjligt uppdrag. Under hård tidspress måste de korsa fiendens territorium och leverera ett meddelande som kan stoppa en dödlig attack på hundratals brittiska soldater – där Blakes bror är en av dem.
Ditt betyg
3.9 av 205 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

12 januari 2020 | 13:00

Sam Mendes fångar första världskrigets fasor utan att blinka

Sam Mendes spar knappast på krutet i sitt Golden Globe-belönade första världskrigs-drama. “1917” skildrar stridens skönhet och sorg – i till synes en enda lång tagning.
En av 2000-talets mest spektakulära filmbilder sveper över stranden i Dunkerque inför den historiska evakueringen 1940 i Joe Wrights kärleksdrama “Försoning”. En fem minuter lång, minutiöst koreograferad, obruten tagning med tusentals statister som fick både kritiker och publik att tappa hakan. Fem minuter showig teknisk uppvisning förvisso, men även en storslagen fresk över krigets vansinne i full skala. 
 
Det är svårt att se "1917" utan att tänka att det var just dessa, självlysande fem film-minuter i den annars karaktärsdrivna "Försoning", som gjorde starkast intryck på Sam Mendes. Filtrerat genom historier från hans farfars tid i första världskriget ger den brittiske "American Beauty"-regissören oss nu fullängdaren. Hans egen "Repet" eller "Den ryska arken" i slagfältsmiljö.
 
I de franska skyttegravarna på västfronten år 1917 tilldelas två unga brittiska soldater, Schofield och Blake, ett självmordsuppdrag. De ska korsa Ingenmansland och ta sig in bakom Tyskarnas linjer för att stoppa ett planerat brittiskt anfall som riskerar att leda till ett blodbad, med Blakes bror som ett av offren. I skenbart enda lång tagning tar Sam Mendes med publiken med på en intensiv kamp mot klockan genom ett apokalyptiskt krigshärjat Mordor-landskap vi tidigare mest sett skildrat i svartvita arkivfilmer.
 
Förra året väckte Peter Jacksons färgsatta dokumentär "They Shall Not Grow Old" liv i svartvita spöken från de brittiska filmarkiven. En filmisk tidskapsel som vek bladen i historieboken så att hundraåriga filmbilder verkligen kändes som igår. "1917" är av en annan tonart. Bortom historiska avhandlingar och brusiga tv-dokumentärer paketeras "kriget som skulle stoppa alla krig" här istället i form av en berg-och-dalbana. En nervig live-upplevelse som skickligt växlar mellan frid och frenesi i takt med Thomas Newmans pulserande toner. Publiken trycks ner i militärkängorna och puttas rakt ut i korselden bland taggtråd och bombkratrar. Första världskriget som ett tv-spel. "Första världskriget – The ride".
 
Samtidigt som Coppolas mästerliga Vietnam-odyssé "Apocalypse Now" får nypremiär på bio har Sam Mendes knappast sparat scentid åt några Brando-dialogscener, inte heller någon karaktärsutveckling värd namnet. "1917" är en befriande stjärnfri storfilm på kvicka fötter. En krigsfilmernas "The Revenant" i realtid (-ish), utan DiCaprios Oscarsfiske. En skenande "War Horse", utan den banala häst-premissen.
 
Filmens starkast lysande stjärna, på gott och ont, är istället den 14-faldigt Oscarsnominerade mästarfotografen Roger Deakins. Med en känslig blick för både krigets skönhet och fasor tar hans kamera fullständigt otänkbara vägar över slagfältet i en perfekt koreograferad lindans, lika andlös som händelserna framför linsen. Det är krigsfilm på stora pojkars vis. Ett filmspråk som snor åt sig en del av strålkastarljuset från dramats relativt anonyma, men väl porträtterade huvudpersoner. I denna, stundtals stelt stiliserade, filmtekniska biobravad är det resan som är målet, och därefter – bakom kulisserna-dokumentären.
 
"1917" är en hisnande filmupplevelse som belägrar bioduken och i allra högsta grad deltar i kriget om Oscarsstatyetterna.
| 12 januari 2020 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (7)
5
Denna film är pure gold. Varför inte alla ger den en femma förmodar jag beror på att de sitter på dårhus och tar mediciner.
Läs mer
4
En riktig biofilm, helt enkelt en film för mastondontfilms-Mats! Jag är tagen av stämningen, känslan och upplevelsen när jag går ur biosalongen. En film som ger en närvarokänsla som få andra. Sen ger ju hela konceptet med en tagning och en hög känsla av att man är på plats, ett smalare och lite plattare perspektiv än vad man kan åstadkomma när man berättar en fullkomlig historia med filmens alla dramaturgiska hjälpmedel. Det håller nere betyget till 4/5. Tidigare försök som Birdman led lite av att sitt eget koncept, där man som åskådare fick vissa pauser när den osynliga kameramannen förflyttade sig i hallar och mörka vrår för att filmen skulle kunna fortsätta i en annan miljö. Det lider inte 1917 av, utan där flyter filmen på smidigt hela tiden. Mendes vågar även klippa där det faktiskt behövs ett klipp. Han tar ett jättekliv framåt rent tekniskt, och konceptet förstör aldrig illusionen utan bjuder på ett oerhört sevärt äventyr du sent glömmer. Helt klart 2020 års bästa film!
Läs mer
3
Otrolig scenografi, ljud/musik, lite segare som film betecknat.
Läs mer
Visa fler