LISTA

Skribent

Viktor Jerner

27 april 2018 | 16:00

Alla 19 filmer i Marvel Cinematic Universe - rankade från sämst till bäst

För att fira den förbluffande ambitiösa "Avengers: Infinity War" lite extra går vi igenom hela MCU, från startskottet med "Iron Man" fram tills nu.
Bara månader efter megasuccén med Ryan Cooglers "Black Panther" har Marvel-febern träffat världen som en tsunami igen med releasen av den högt emotsedda "Avengers: Infinity War". Efter tio actionpackade år och hela 18 Marvel Cinematic Universe-filmer kolliderar alla världar och karaktärer i ett och samma narrativ, något som helt saknar motstycke i filmhistorien. Det kosmiska och magiska möter det som är mer bundet till jorden och otroligt nog fungerar det.
 
För att markera den bedriften lite extra går jag, en Marvelskeptiker som på senare år sakta men säkert har börjat vinnas över, igenom hela MCU och rankar filmerna från sämst till bäst. Häng med nedan! 
 
 

19. "Iron Man 3" (2013)

 
Shane Black är en stark regissör och manusförfattare, men här blev verkligen allt bara pannkaka. Hanteringen av den i serierna legendariska The Mandarin är smärtsamt dålig och inget i filmen har någon som helst tematisk vikt. Fantastiska skådespelare som Ben Kingsley, Rebecca Hall och Guy Pearce får antingen för lite eller för svagt material att jobba med och slarvas bort helt. Skräp på precis alla plan. 
 
 

18. "Thor: The Dark World" (2013)

 
Marvels omtalade "skurkproblem" kan illustreras väl med Malekith (den annars fantastiska Christopher Eccleston), en antagonist som är så endimensionell, platt och tråkig som de kan bli. Inte ens om man gjorde ett seriöst försök skulle man kunna göra honom till ett mer ointressant hot för Thor (Chris Hemsworth). Addera sedan en allmänt trött story och autopilot-prestationer från alla inblandade och haveriet är ett faktum. 
 
 

17. "Iron Man 2" (2010)

 
Löftet om att få se War Machine (Don Cheadle), Justin Hammer (Sam Rockwell) och Whiplash (Mickey Rourke) i den här efterlängtade uppföljaren gjorde mig ruskigt taggad på förhand, men besvikelsen var total när den väl rullade framför mina ögon. Den har sina stunder (AC/DC-öppningen går inte av för hackor!), men den utmattande "more is more"-inriktningen sänker den långt under sin starka föregångare. 
 
 

16. "Avengers: Age of Ultron" (2015)

 
Med Joss Whedon tillbaka som regissör och manusförfattare hoppades jag på att han skulle kunna matcha den väldigt lyckade "The Avengers", men så blev tyvärr inte fallet. Den misslyckas med det mesta, men dess värsta brott är Ultrons bedövande trista robotarmé, den helt obalanserade humorn och den på tok för utdragna storyn. James Spader som Ultron kunde ha blivit ikonisk, men istället försvann han ur allas medvetande som tårar i regn. 
 
 

15. "The Incredible Hulk" (2008)

 
En film som Marvel helst vill glömma känns det som, då Edward Nortons Bruce Banner ersattes med Mark Ruffalo efter de infekterade kreativa krockarna under produktionen. Många kommer ihåg den som svag, men trots en blek skurk och det uppenbart Frankenstein-pusslade narrativet har den faktiskt en stark emotionell kärna (Norton och Liv Tyler hade jag velat se mer av) som räddar den från den absoluta botten av den här listan.   
  
 

14. "Thor: Ragnarök" (2017)

 
Jag älskar verkligen att Taika Waititi fick leka loss rejält här och ta Thor i en helt ny (och välbehövlig) riktning, men tyvärr gör lättsamheten att man totalt underminerar allt som har med insatser eller patos att göra, allt bli luft. Det enda i filmen som har någon form av vikt är Idris Elbas Heimdall som jag aldrig kan få nog av. Hur som helst, att det är den mest visuellt färgsprakande filmen i ett annars ganska grått MCU är värdefullt. 
 
 

13. "Captain America: Civil War" (2016)

 
Att klyva Avengers-gänget på mitten och skicka dem i kollisionskurs mot varandra är en mycket kittlande idé, men när den enda verkliga konsekvensen är att en av karaktärerna får en benskada blir man minst sagt besviken. Istället för det krig som titeln utlovade fick vi ett skolgårdsbråk där samtliga parter håller tillbaka. Ett ambitiöst, välkoreograferat och stundtals engagerande skolgårdbråk, men likväl en besvikelse. 
 
Large a993400fa0632e2ac23bf3e2867c5cd5 ska cc 88rmavbild 202018 04 26 20kl. 2000.44.45
 

12. "Ant-Man" (2015)

 
En film som för all evighet kommer hemsökas av det faktum att Edgar Wright var nära att göra den. Peyton Reed är en kompetent regissör, men i Wrights händer hade det här kunnat bli något extra. Överlag är den dock bra och lyckas bland annat få till riktigt skön humor, mycket tack vare Paul Rudd och Michael Peña. Den härliga leken med skala, exempelvis i finalen på ett leksakståg, är oerhört älskvärd. 
 
 

11. "Doctor Strange" (2016)

 
En intressant och kluven kollision mellan en ganska generisk origin-berättelse och en vågat världsexpanderande karaktär. Den följer varje punkt i Marvel-mallen men introducerar samtidigt den fascinerande magi- och mystikpräglade sidan av MCU där vad som helst kan hända. Härligt psykedeleisk och överlag välspelad, det är bara så synd att Scott Derrickson, C. Robert Cargill och Jon Spaiths inte tog sig mer friheter med upplägget. 
 
 

10. "Guardians of the Galaxy Vol. 2" (2017)

 
James Gunn lyckas behålla mycket av den kreativa gnistan han skänkte den första "Guardians of the Galaxy"-filmen men att toppa den visar sig vara ett omöjligt uppdrag. Uppföljarsyndromet slår till med fler karaktärer, intensifierande planethoppande och snårigare intriger, vilket också sänker kvaliteten en del. Men kärleken för karaktärerna, rymdopera-känslan och Gunns mestadels träffsäkra humor räddar upp relativt mycket. 
 
 

9. "Thor" (2011) 

 
Kenneth Branagh var det ultimata regissörsvalet här, då hans omfattande erfarenhet inom Shakespeare-adaptioner kom väl till pass. En klassisk "fish out of water"-berättelse där Thor (Chris Hemsworth) kommer till jorden och stöter på kulturkrock efter kulturkrock. Mestadels fungerar det riktigt bra ("I need a horse!") och den Kung Lear-doftande konflikten mellan Thor, Loki (Tom Hiddleston) och Oden (Anthony Hopkins) är riktigt emotionell. 
 
 

8. "Captain America: The First Avenger" (2011)

 
Den kanske mest sentimentala av alla Marvel-filmer hittills, men Joe Johnston lyckas hålla det på rätt köl och omfamnar den ostigt patriotiska Cap-berättelsen på helt rätt sätt. Filmen för tankarna till klassiska äventyrsfilmer och underhåller från första bildrutan till sista. Trots att Red Skull är en väldigt onyanserad antagonist på pappret så lyckas Hugo Weaving göra honom till en av de mer minnesvärda skurkarna i MCU.  
 
 

7. "Iron Man" (2008) 

 
Filmen som startade hela MCU-cirkusen är lika vågad som stabil. Tack vare Robert Downey Jr. och hans monumentala karisma och Jon Favreaus säkra hand bakom kameran lyftes mannen i metalldräkten från seriesidorna till den internationella popkulturen med elegans och skyhögt underhållningsvärde. Redan här var det dock lite skakigt på skurksidan för Marvel, men "a box of scraps"-repliken gör att allt är förlåtet. 
 
 

6. "The Avengers" (2012)

 
Filmen som självsäkert bevisade för hela världen att Marvels riskfyllda MCU-satsning hade lyckats, både kreativt och finansiellt. Joss Whedon var helt rätt man för jobbet när det blev dags för den första team-filmen och lyckades ge samtliga karaktärer en stabil emotionell grund att stå på mitt i allt actionspektakel. Balansen mellan lättsamhet och allvar är imponerande finstämd och har varit svår att återskapa senare i MCU. 
 
 

5. "Captain America: The Winter Soldier" (2014) 

 
Redan när det på förhand blev känt att den första Captain America-uppföljaren skulle bli en sorts kombination av superhjältefilm och politisk thiller fick jag en skön magkänsla och slutresultatet matchade den med råge. Den centrala konflikten mellan Cap (Chris Evans) och Bucky (Sebastian Stan) är känslomässigt drabbande, actionkoreografin är fortfarande oöverträffad i MCU och Washington D.C.-settingen är ett genialiskt drag. 
 
 

4. "Black Panther" (2018)

 
Som nämnt ovan var "Civil War" ingen höjdare, men den hade åtminstone ett riktigt starkt kort i rockärmen; Black Panther (Chadwick Boseman). När han här fick sin egen film fullmatad med ljuvlig afrofuturism och oväntad James Bond-känsla tog magin vid igen och öppnade upp ett spännande nytt hörn av MCU. Ryan Cooglers kreativa flärd präglar varje bildruta, Killmonger (Michael B. Jordan) är ett klockrent hot och Shuri (Letitia Wright) är... allt. Wakanda forever! 
 
 

3. "Avengers: Infinity War" (2018) 

 
Marvels senaste Avengers-tårta går direkt in så här pass högt på listan, för det är den värd. Magnifika Thanos (Josh Brolin, som ger oss den hittills bästa skurken i MCU) är som väntat den överlägset största behållningen, men även det faktum att filmen ens fungerar med så många bollar i luften är ett smärre mirakel. Någonstans längs vägen borde den haverera, men hela vägen fram till det fullkomligt chockerande slutet gasar den på utan större problem och levererar storskalig popcorn-underhållning i absolut världsklass. Episk är ett ord som inte räcker till på långa vägar. 
 
 

2. "Spider-Man: Homecoming" (2017)

 
Även om jag gillar båda de tidigare filminkarnationerna av Spidey, axlade av Tobey Maguire och Andrew Garfield, så är det först här som han görs helt rätt. Tom Holland är ren perfektion i rollen och Jon Watts briljanta John Hughes-doftande inriktning bygger en rik och tilltalande värld runt omkring honom. Det faktum att han är en vilsen pojke som har tagit sig vatten över huvudet blir en avgörande aspekt hos karaktären, inte bara ett inklämt sidospår. Zendaya och Michael Keaton bidrar också med klockrena prestationer.
 
 

1. "Guardians of the Galaxy" (2014)

 
I am groot! Den absolut bästa filmen i MCU är också den mest fristående och originella, en koppling som är långt ifrån en slump. Wildcardet James Gunn fick i princip helt fria händer och tog franchisen ut i rymden med självsäkerhet, hjärta och en helt underbar talande tvättbjörn. Varje enskild karaktär i titelteamet kan gå en match mot vilken annan Marvel-figur som helst och gruppdynamiken är verkligen att dö för. Créme de la créme när det gäller Marvels filmskapande och tveklöst en av de allra bästa i hela genren.
 
Håller du med om placeringarna på listan, eller hur ser din lista ut? 
| 27 april 2018 16:00 |