Film

Skribent

Viktor Jerner

5 augusti 2017 | 20:00

Lista: 10 efterlängtade sommarfilmer att se fram emot nästa år

Tidernas största superhjältefilm, nya tappningar av klassiska filmmonster och omöjliga uppdrag. Sommaren 2018 är ett smörgåsbord av lovande storfilmer.
Efter några filmmässigt toklevererande sommarmånader med lyckade blockbusters som "Dunkirk", "Spider-Man: Homecoming" och "War for the Planet of the Apes" varvat med indiepärlor som "It Comes at Night" och "Okja" tänkte jag ta och blicka framåt lite, mot nästa år. Redan nu har vi nämligen en relativt tydlig bild av vad 2018 års biosommar har att erbjuda. Nedan har jag listat tio högst efterlängtade filmer (i kronologisk ordning från maj till augusti) som oavsett kvalitet kommer bli massiva snackisar när de väl landar.
 
 

"Avengers: Infinity War" (4/5)

 
Marvel Cinematic Universe-eventet som vill alla har väntat på, med över 60 karaktärer från Marvel-stallet i en och samma film. Josh Brolins Thanos (bilden ovan) och hans barn ställer till med intergalaktiskt trubbel för både The Avengers och Guardians of the Galaxy, så de tvingas strida sida vid sida för att rädda världen (universum?). Förhoppningsvis gör också magnituden på det här projektet att MCU-arenan kastas om lite och söker nya vägar framåt. Kanske kommer till och med några i det gamla kärngänget att stryka med i tumultet? 
 
 

"Untitled Laika Project" (18/5)

 
Vi vet väldigt lite om den här ännu och den har inte ens fått en officiell titel, men när animationsbolaget Laika är igång med sina härliga stop motion-filmer så säljer biljetten sig själv. Tidigare har de imponerat med bland annat "ParaNorman", "The Boxtrolls", "Coraline" och senast mästerliga "Kubo och de två strängarna". På ljuvligt vis leker de ofta med en specifik genre och både omfamnar och dekonstruerar den på samma gång. För mig vore drömmen om de den här gången ger sig på antingen film noir, science fiction eller western. Svenskt biodatum är inte helt spikat än, men den borde dyka upp i de här krokarna. 
 
 

"Deadpool 2" (1/6)

 
Personligen var jag inget större fan (den enda i hela världen känns det som) av föregångaren till den här, men av flera anledningar tycks tvåan bli ett mer spännande projekt. För det första så har "John Wick" och "Atomic Blonde"-regissören David Leitch tagit över som regissör, och hans känsla för action är alltid en oerhört lovande faktor. Dessutom har skådespelartillskotten Josh Brolin (som Cable), Zazie Beetz (som Domino) och Julian Dennison lagt upp hela projektet för ett riktigt spännande lyft. 
 
 

"Jurassic World: Fallen Kingdom" (8/6) 

 
Ytterligare ett projekt där uppföljaren verkar så mycket mer lovande än den mediokra förra filmen. Colin Trevorrow är här endast inblandad som manusförfattare och har lämnat över regin till den spanska supertalangen Juan Antonio Bayona ("Barnhemmet", "Sju minuter efter midnatt"), vilket känns mycket hoppfullt. När Trevorrow i en podcast beskrev filmen som en "spansk skräck-thriller med dinosaurier" ökade min pepp tiofaldigt, så förhoppningsvis ligger det nära sannningen. Jeff Goldblum är tillbaka som Dr. Ian Malcolm också, vem kan tacka nej till det? 
 
 

"Ocean's Eight" (8/6)

 
När "Ghostbusters" gjordes om med kvinnor i huvudrollerna blev resultatet tråkigt nog inte någon höjdare, men på pappret känns det här som ett mer stabilt projekt. Gary Ross levererar här en kvinnlig tappning av Ocean's-filmerna där stjärnor som Sandra Bullock (som Debbie Ocean, Danny Oceans syster), Cate Blanchett, Sarah Paulson, Mindy Kaling, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter och Rihanna är involverade. En smått otrolig rollista med andra ord och det ska bli en ren fröjd att se det här gänget ta sig an någon sorts utmanande kupp tillsammans. 
 
 

"Han Solo: A Star Wars Story" (25/6)

 
På grund av den turbulenta och problemfyllda produktionen den här filmen har genomlidit så är det nu med skräckblandad förtjusning jag håller hoppet uppe, men hur skulle man inte kunna göra det när vi kommer få se Donald Glover axla rollen som en ung Lando Calrissian? Visst, att berätta storyn om den unga Han Solo är riskfyllt och kan tippa åt vilket håll som helst, men med tanke på hur bra det har gått hittills med den Kathleen Kennedy-ledda Star Wars-renässansen känns det som att projektet har en hygglig chans. Woody Harrelson, Alden Ehrenreich och Emilia Clarke bådar också gott. 
 
 

"Ant-Man and the Wasp" (6/7)

 
Redan för två år sedan när eftertexterna till "Ant-Man" rullade och vi just hade fått se den första titten (ovan) på den episka Wasp-dräkten kände jag med hela mitt hjärta och min själ att det var den filmen jag ville se, den som vi bara fick se några sekunder ifrån där och då. Men nästa år är den äntligen här, med återvändande skådespelare som Paul Rudd (Ant-Man), Evangeline Lilly (The Wasp) och Michael Douglas (Hank Pym). Det trevligaste är dock att mästerliga nytillskottet Michelle Pheiffer dyker upp som Janet van Dyne, den första The Wasp. Önskemål: mer quantum realm tack! 
 
 

"The Predator" (3/8)

 
Shane Black säger jag bara, Shane Black! Efter att ha gjort ett kort inhopp som Hawkins i "Predator"-originalet gjorde han sig en karriär som manusförfattare och regissör med filmer som "Dödligt vapen", "Kiss Kiss Bang Bang" och "The Nice Guys" ("Iron Man 3" försöker vi glömma, okej?). Nästa år slutar han cirkeln genom att skriva och regissera "The Predator", en barnförbjuden ny film med ett av tidernas mest ikoniska filmmonster, och de tolv kommande månaderna kan verkligen inte passera kvickt nog. Kolla in skådespelarna på bilden ovan också, wow! 
 
 

"Mission: Impossible 6" (3/8)

 
Efter den intetsägande "Ghost Protocol" kom Christopher McQuarrie in som regissör i "Mission: Impossible"-serien och injicerade välbehövlig ny enerig i "Rogue Nation", bland annat i form av fullkomligt elektriska Rebecca Ferguson. Den kommande sexan vet vi inte särskilt mycket om än, men det faktum att McQuarrie återvänder och att Tom Cruise har utlovat sitt mest utmanande stunt hittills räcker långa vägar. Att Henry Cavill dyker upp med en nu mytomspunnen mustasch är också trevligt.
 
 

"Superhjältarna 2" (31/8)

 
I hela 13 år har vi väntat på en uppföljare till Brad Birds animerade mästerverk "Superhjältarna", så det är gränslöst skönt att nu kunna säga att det bara är lite över ett år kvar tills den landar på bio. Personligen är jag väldigt förväntansfull inför att få se fortsättningen på den extraordinära familjen Parrs berättelse. Enligt uppgifter från Disney-eventet D23 kommer den delvis kretsa kring Bobs förortsliv och hur Jack-Jacks oanade krafter börjar göra sig påminda, vilket jag tycker låter som en intressant väg framåt.  
 

Vidare läsning: Viktor Jerners topp 10 filmer och topp 5 tv-serier hittills i år

| 5 augusti 2017 20:00 |