The Boxtrolls 2014

Familj Animerat
USA
97 MIN
Engelska
The Boxtrolls poster

Synopsis

Den föräldralöse pojken Eggs uppfostras av Boxtrollen - sopsamlande, älskvärda troll som lever under gatorna i staden Cheesebridge. Invånarna tror dock felaktigt att trollen är farliga och blodtörstiga varelser. En ondsint trolljägare med siktet inställt på en statusfylld ställning, drar nytta av detta och börjar tillfångata trollen. För att rädda sina vänner går Eggs samman med en överklassdotter han lyckats övertyga.
Ditt betyg
2.9 av 201 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

31 augusti 2014 | 10:00

Årets härligaste familjefilm!

En fantastiskt fin film med vackert budskap för hela familjen. Historien kretsar huvudsakligen kring små skräpsamlande figurer i kartonger, men handlar egentligen om det motsägelsefulla i att vara människa.
Cheesebridge är en stad någon gång, någonstans, som styrs av ett gäng välbärgade män i vita höga hattar. Skönhet, rikedom och klass är vad som räknas i en tid då dyra ostar luktar illa, men smakar himmelskt och de vuxna inte hinner med sina barn. 

Under de välpolerade gatorna lever fruktansvärda monster som sprider skräck där ovan. På nätterna kryper de upp och stjäl dyrgripar, ost och barn från det fina folket. Åtminstone är det vad stadens invånare tror. 

Egentligen är de fula filurerna under jorden blyga, närmast skygga och 
framförallt väldigt snälla. Men när en girig insektsutrotare blir lovad hög hatt och massa ost om han eliminerar den ovälkomna ohyran måste de små göra något. Täten tas då av Eggs, en modig människopojke som hela livet levt med sin något fyrkantiga familj och nu till varje pris tänker rädda dem.

”The Boxtrolls” baseras på boken Here Be Monsters! av Alan Snow. Filmen är skapad av Laika Studios med för dem sedvanlig Stop motion-metod och är alltså inte datoranimerad. Stop motion innebär att figurer av till exempel lera eller papp flyttas omkring manuellt och sedan filmas en bildruta i taget för att på sätt skapa illusionen av rörelse. Detta är en mycket gammal och tidskrävande teknik som skickligt manövrerad skapar de mest livfulla karaktärerna och en otroligt engagerande upplevelse för den som tittar. Tillsammans med de tillagda 3D-effekterna blir också resultatet i ”The Boxtrolls” så mycket på riktigt att det nästan känns som att vara en del av en slags levande dockteater. 

Till skillnad från Laikas tidigare mästerverk ”Coraline” finns här inte samma svärta i botten, utan istället är berättelsen om lådtrollen snäll, rolig och full av värme. Samtidigt behandlar den rätt allvarliga ämnen såsom rädsla för det främmande och om hur fördomar och intolerans sprids genom ängslan och okunskap. Men den handlar också, liksom även ”Coraline”, om familjen och upptagna föräldrar utifrån barnets perspektiv. Filmen tar dessutom tydligt avstamp i övertygelsen att familjer kan se ut på alla möjliga olika sätt, att det är vad och hur man gör som räknas när det kommer till föräldraskap, snarare än vem man från början genetiskt är. Något som säkert kan ge vissa lite huvudbry medan det för oss andra bara känns väldigt befriande. 

”The Boxtrolls” har till både yta och innehåll en ljust gyllene ton och detaljrikedomen är häpnadsväckande. Hantverket är mästerligt och mitt humör efteråt verkligen på topp, varför jag redan nu, trots att jag har hela hösten och vintern framför mig, tänker utnämna detta till årets absolut härligaste familjefilm. Se den.
| 31 augusti 2014 10:00 |