Deadpool 2016

Action
USA
108 MIN
Engelska
Deadpool poster

Synopsis

”Deadpool” berättar om Marvel Comics mest okonventionella antihjälte: legosoldaten Wade Wilson som efter ett experiment får superkrafter, och tar sig an namnet Deadpool. Med sina nya förmågor och en mörk, skruvad känsla för humor, jagar han mannen som nästan förstörde hans liv.
Ditt betyg
4.0 av 1,943 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Dunerfors

7 februari 2016 | 12:45

Coolaste superhjälten i stan!

Roligt, blodigt och vansinnigt underhållande i utkanten av Marvels X-Men-universum. Ryan Reynolds får chansen att göra om och göra rätt med Deadpool, antihjälten med dräpande kommentarer, i en serietidningsfilm som rockar hela genren.
Deadpool är inte som de andra superhjältarna. Det gör han klart och tydligt redan i filmens inledande scen. Medan han slaktar skurkar på en motorväg och drar oneliners på löpande band, vänder han sig mot kameran och talar direkt till oss, och jag är fast.

Redan förtexterna är för övrigt smått underbara. Namnen på skådespelarna och teamet har bytts ut mot ”Brittisk skurk”, ”Sexig brud”, ”Överbetald skitstövel” och så vidare. Här är en film som inte bara leker med serietidningsgenren men också med filmformatet, på ett självmedvetet och rätt oemotståndligt sätt.

”Deadpool” är en ny Marvel-baserad film, fast egentligen inte. Inte om du förväntar dig någon välkammad Captain America eller barnvänlig Iron Man. Han är den självläkande mutanten som är för kaxig för att vara en del av X-Men, även om de försöker värva honom - det här med att vara hjälte skulle ju innebära ett gott hjärta. Och för Deadpool är det lite för lockande att låta hans fiender smaka på ninjasvärd.

Det väntar alltså en hyfsat brutal actionfest där blodet stänker och kroppsdelar flyger. Alltid med en serietidningsaktig glimt i ögat.

Men här finns också en tragisk kärlekshistoria. Spola tillbaks två år för att avverka den nödvändiga origin-berättelsen om Wade Wilson. En hårdnackad hämnare som hittar sin drömkvinna i Vanessa. Sedan drabbas han av cancer och ser ingen utväg än att försvinna. 

Wade går med på en experimentell behandling som lovar en chans att bota honom. Nu blir det body-horror. Han luras in i ett mutantexperiment som nästan blir hans död. Men, det som inte dödar dig gör dig starkare, och i Wades fall lika sexig som en rutten avokado. Med sönderfrätt kropp och full av hämndbegär drar han på sig en röd dräkt och söker upp männen som lämnade honom totalt ”unfuckable”. Nämnde jag att det blir blodigt och våldsamt?

Surprise! Mest av allt är ”Deadpool” en komedi, och en helskön sådan. Vår maskerade antihjälte må vara snabb med avtryckarfingret, men är rappare än en kulspruta i käften. Han spottar ur sig kommentarer i sådant tempo att jag knappt hinner snappa upp allt. Och det är högt, och det är lågt. Från populärkulturella referenser till sexanspelningar. En del är lite för barnsligt. Några bra repliker har spoilats av trailers. Andra vitsar fångar man säkert först vid en omtitt. Men resten är riktigt genial humor. Och med tanke på att så mycket av filmen som hänger på Wade Wilsons vassa tunga, så förstår ni att en skrattfest väntar. Oavsett hur smarta eller snuskiga du vill ha dina skämt.

Bäst är metahumorn, för Deadpool - trogen serietidningarna - vet om att han är med i en film och byter ofta ”den fjärde väggen” för att skicka en ironisk blinkning mot publiken. När Colossus (rysk stark järnjätte) och Negasonic Teenage Warhead (vresig tonåring med kort stubin) dyker upp till hans hjälp, frågar han såklart om studion inte hade råd med de andra X-Männen.

Och det ligger något i det. Budgeten är gissningsvis knappt hälften av vad dagens superhjältefilmer får spendera. Att satsa på en så våldsam, vågad historia höjer åldersgränsen och gör, i producenternas ögon, en film som är långt ifrån ”för alla”. Att ”Deadpool” inte spelar i samma liga som andra Marvelfilmer märks mest i actionscenerna. De är lite för få och för avskalade för oss som skämts bort med pampiga ”Avengers”-rullar på senare år. 

Å andra sidan ger det regissören Tim Miller en frihet att ta ut svängarna mer: det blir våldsammare, blodigare och med mer svordomar och självironi. Därför får vi hoppas att ”Deadpool” hittar sin publik på bio, så kanske fler vågar chansa på de här annorlunda coola projekten som skakar om genren.

Att Ryan Reynolds blev Deadpool första gången redan i ”X-Men Origins: Wolverine” är inget vi behöver bekymra oss över. Den här spinoffen kör över det misstaget och ställer saker och ting tillrätta. Revanschen måste kännas ljuv även för Reynolds, som kämpat för att få till filmen i elva år.

Det här är ”Deadpool”-filmen som fansen förtjänar - blodstänkt underhållningsvåld för dig som älskade ”Kick-Ass”, med en karaktär lika färgstark och speedad som Jim Carreys ”The Mask”. En rejäl spark i röven på allt vad mainstream-action eller god smak heter.
| 7 februari 2016 12:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Coolaste, roligaste och råaste superhjälten är här :) Legosoldaten Wade Wilson ställer upp på ett experiment som går fel men ger honom superkrafter, han ger sig ut på en hämndresa på den man som förstörde honom och skilde honom från sin käraste, på ett mycket underhållande, roligt sätt med massa ironi och svordomar. Bästa superhjältefilmen jag sett, när andra tar sig på allt för stort allvar kommer Deadpool in som en frisk fläkt och blåser undan alla med lite asshaking och djävla anamma:) Betyget blir en 4a...missa inte vårens hetaste stjärna :) Cast: Ryan Reynolds, Ed Skrein, Morena Baccarin mfl... AAAA
Läs mer
5
Jag är inte en Marvel-fantast, som urskiljningslöst älskar denna typen av filmer. Min inställning var långt ifrån självklart positiv innan filmen, kanske till och med smått skeptisk. Jag fann mig själv andas i takt med filmaktiviteterna, skratta så att jag överröstar övrig biopublik och önska att den skulle vara del i en trilogi. Detta hade dock förstört det unika i upplevelsen. Ryan Reynolds gör sin hittills bästa roll som superhjälte, vilken blir svår att överträffa. Filmen är rolig och spännande, vulgär och fängslar från första stund. Utan tvekan den bästa filmen på många, många år!
Läs mer
4
Jag har varit och sett "Deadpool" på bio och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Wade Wilson är en skrupelfri legosoldat som alltid tar sig tid till ett par goda repliker när han utför sina uppdrag. Så möter han kärleken i jämnbördiga Vanessa (spelad av utmärkta Morena Baccarin). Tiden går (visualiserad i ett oväntat festligt montage!) men efter lust kommer som bekant nöd. Wade får ett brutalt cancerbesked: lever, lungor, prostata och hjärna är angripna. Efter att frivilligt ha genomgått ett smärtsamt experiment för att bota sjukdomen förvandlas Wade till den vanställde, men självläkande, lika hårt slående som pricksäkre, superhjälten Deadpool. Nu måste den ansvarige för hans tillstånd ställas till svars. Jag blev väldigt positivt överraskad av den här filmen. Jag hade inte alls höga förväntningar. Av trailern fick man intrycket av att "Deadpool" skulle vara en komedi som skulle fjanta till allt så att man inte skulle kunna ta filmen seriöst på samma vis som med den bedrövliga "Guardians of the Galaxy". Så var som tur var inte fallet. Mycket humor innehåller filmen. Men på ett mer stilfullt och mer balanserat sätt med allvar. Därför funkar det. Dessutom är humorn mer riktad till den äldre målgrupp som Marvels och DC Comics filmer egentligen ska vara riktad till. Ett trevligt element som används mycket i filmen är att huvudkaraktären bryter den så kallade fjärde väggen då han bjuder in publiken genom att se in kameran och tala in i den.Humorn är ett bra redskap i det här fallet för att balansera upp en annars ganska mörk och tragiskt historia. Ryan Reynolds är helt perfekt i huvudrollen med sin rappa käft som levererar kvicka repliker på löpande band. Jag kan stark rekommendera filmen "Deadpool" som en lite annorlunda superhjälte franchise än vad vi är vana vid att se. Mycket humor kombinerad med allvar i en effektiv mix utlovas i den här filmen. En fyra av fem möjliga får "Deadpool" i betyg av mig.
Läs mer