Kubo och de två strängarna (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I det antika Japan, på en klippa högt ovan havet, bor en pojke vid namn Kubo. Den streetsmarte och godhjärtade rackarungen lever ett enkelt liv, och roar sig med att förgylla tillvaron för byns övriga invånare genom att berätta sagor med hjälp av papperskonsten origami. Den lugna tillvaron slås i spillror när Kubo av misstag väcker en ande från det förgångna till liv. Anden har hämnd att utkräva, och för att stoppa den slår Kubo sig ihop med den stentuffa Monkey och den något udda insekts-samurajen Beetle.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KUBO OCH DE TVå STRäNGARNA

Myter, magi och samurajäventyr
Ännu ett stop motion-animerat mästerverk från Laika, bolaget som gett oss filmer som ”Coraline” och ”Boxtrolls”. Även ”Kubo och de två strängarna” är en fängslande vacker saga om mod och inre styrka. Det är från början till slut underhållande och otroligt spännande för alla åldrar, även om den nog är väl mörk och otäck bitvis för det allra minsta.
Kubo är en faderlös liten pojke som flyr tillsammans med sin mamma och en magisk tresträngad luta undan sin onde morfar Månkungen. De finner en fristad i bergen nära en liten by där Kubo med hjälp av sina hopvikta origamifigurer berättar sagor för ortens befolkning och samtidigt håller deras egen historia levande. En dag kommer dock det förflutna ikapp dem och de inser att flykten är över och att det nu är dags att sätta hårt mot hårt för att inte gå under.  

Liksom Laika Entertainments tidigare alster ("Coraline", "ParaNorman", "Boxtrolls") är också ”Kubo och de två strängarna” en väldigt vacker film visuellt, med fantastiskt detaljerade karaktärer och miljöer. Det är så snyggt emellanåt att jag tappar andan och stundvis glömmer jag till och med nästan bort att det är en animerad film jag ser på och inte ett drama vilket som helst, med levande natur och människor. Knappt ens när en talande apa och en skalbaggsman introduceras tänker jag att detta inte är på riktigt, för så mycket på riktigt känns det hela tiden. Det briljanta hantverket är av absolut toppklass liksom den kvicka redigeringen som hjälper till att smidigt driva berättelsen vidare.  

Jag tycker om när man vågar vara allvarlig och också dröja sig kvar i det mörka i en film som i första hand är riktad mot barn och som därmed genast riktar sig mot alla oss andra med. Historien om den modige lille pojken Kubo är en film, inte bara om ett dramatiskt äventyr inspirerat av japanska myter och sägner, utan handlar också om sorgen och saknaden efter närvarande föräldrar, men även om att våga lita till sig själv när det gäller och att förlåta. 

Det är energiskt från början, men tempot är något eftertänksamt även om berättarglädjen ständigt är närvarande och direkt smittande varför det ändå flyter på som i en dans. Dock känns filmen till sist kanske en kvart för lång, då det blir något av ett upprepande ungefär halvvägs så att takten sackar efter ytterligare. Huvudhistorien är ändå fascinerande nog och jag hakar snabbt på igen när tempot mot slutet eskalerar och en väldigt spännande kulmen närmar sig. 

”Kubo och de två strängarna” är ett mästerligt och magiskt familjeäventyr som absolut bör ses av barnen, men samtidigt av deras föräldrar. Inte bara för att det utan de vuxnas närvaro kan blir väl skrämmande för de små, fast också för att även vi äldre faktiskt har utbyte av denna otroligt fina historia.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Kalis
Kubo är verkligen en film som är fantastisk gjord, filmbolaget Laika ligger lätt i framkant av de bästa stop-motion produktionsbolagen i Hollywood. Filmen är som jag tidigare nämnt fantastisk gjord och storyn är också välgenomtänkt. Det enda jag inte tyckte var speciellt bra var att jag såg den på svenska… SF hade inga visningar på engelska i Skåne vilket jag tycker är mycket märkligt då det står på Kubo postern ”Både på svenska och engelska”. Jag tror att de svenska rösterna drog ner betyget från en svag femma till en stark fyra. Hade jag sett filmen på engelska med röster som Charlize Theron, Ralph Fiennes, Rooney Mara och Matthew McConaughey så hade filmen varit betydligt bättre.. filmen är helt enkelt gjord för att ses på engelska. Men stop-motionen var fantastisk och storyn var också väldigt fängslande. För tillfället får filmen en stark 4/5
Filmrullen
Årets mest efterlängtade film, enligt mig.
Kalis Svar på Filmrullen för
Kul att du också är peppad på filmen! Tycker personligen att Laika Entertainment är ett fantastiskt produktionsbolag som ligger bakom riktigt bra filmer som Corpse Bride, ParaNorman och Coraline. Jag gillar verkligen stop motion de använder för att göra filmerna, tycker det är kons i sig. Vad tycker du om Laika Entertainments filmer? :)
Filmrullen Svar på Filmrullen för
Jag tycker de är fantastiska på att göra filmer. Stop-motion är verkligen en storslagen filmkonst som håller på att försvinna, och då kommer Laika och gör riktigt, riktigt bra sådana filmer. Jag har faktiskt bara två filmer argumentera med som är relaterade till Laika, för jag har inte sett "ParaNorman" än (har tänkt att jag ska försöka se den innan nästa helg) och "Corpse Bride" är (och det blev jag lite överraskad över) faktiskt inte en Laika-film. Men jag har sett "Coraline" och "The Boxtrolls". "The Boxtrolls" var inte lika storymässigt som visuellt fulländad, men det var ändå en rätt så bra film. Men "Coraline" är en film som jag kan se om och (antagligen) aldrig tröttna på den. Den är inte bara min favorit av stop-motion-animerade filmer, utan även en av mina absoluta favoritfilmer någonsin(!). Med sitt mörka tema, Henry Selicks manus och regi, Bruno Coulais musik och sin visuella skönhet och flera andra anledningar, tycker jag att den t.o.m. skulle ha slagit mästerverket "Upp" i konkurrensen om 2009 års Oscar för Bästa animerade film.

Jag vågar inte tro att den här kommer att toppa "Coraline", men de flesta recensenter har satt den som den bästa bland Laikas filmer och gett den fina recensioner i överflöd, så "Kubo och de två strängarna" är ett måste för min del.
Kalis Svar på Filmrullen för
Ja, det är verkligen en konst som håller på att dö ut, vilket är jättesynd! Kul att Laika håller det hela vid liv, filmerna dem gör blir ju hyllade vilket bevisar att vi är hungriga på mer. Du borde helt klart se "ParaNorman", en fantastisk liten pärla precis som "Coraline". 

Jag håller med om att "The Boxtrolls" inte är lika bra storymässigt men det visuella är helt klart vackert, godis för ögonen. 

Riktigt kul att du gillar "Coraline" och att det är en av dina absoluta favoriter, själv håller jag "Coraline" lika högt som "Corpse Bride". Tycker Tim Burtons stop-motion filmer är bra, som "Frankenweenie", tyvärr så saknar den en hel del storymässigt men visuellt är en liten pärla.
Kalis Svar på Filmrullen för
Vi får ställa in oss på att den inte toppar "Coraline" men vi kan alltid hoppas på det. Har själv inte läst några recensioner om filmen men ska helt klart ta och göra det.  Jag ska helt klart se den på bio :). Du får gärna återkomma när du sett filmen och berätta vad du tyckte :)
Kalis Svar på Filmrullen för
Har du sett detta klippet, bakom produktionen av Kubo?

https://www.youtube.com/watch?v=zHyTYL1Z1aM
Filmrullen Svar på Filmrullen för
Tack för tipset, men för ovanlighetens skull så har jag blivit så peppad på en film att jag tittar på nästan allt material som släpps om den här filmen, så jag har redan sett det klippet du tipsade om. Man skulle faktiskt kunna säga att den här filmen är liksom mitt Star Wars för i år. Men jag kollar i alla fall  in det som släpps av Laika och/eller Focus Features för att undvika spoilers, för jag har hört att de har gjort ett bra jobb med att undvika att visa för mycket i sina trailers och klipp.

En sak som jag faktiskt ser fram emot med den här filmen är att den... vad ska man säga... tar ett steg mot vissa ämnen som de minsta barnen kanske inte är så förtjusta i, men som en vuxnare publik nog kan uppskatta riktigt. Jag är nog särskilt nyfiken på att få se "systrarna" i den filmen, vars röster görs av Rooney Mara, för de ska uppenbarligen var riktigt "creepy". Sedan så vet jag inte någon, som inte har gillat det visuella i den här filmen. Alla som har haft något att säga om det har bara berömt och i en stop-motion-film kan bara det vara halva nöjet.
Kalis Svar på Filmrullen för
Jaså du hade redan sett den! Är du mycket för animerade filmer eller det är bara stop-motion du är intresserad av?  Jag har kollat en hel del trailers på youtube och jag tycker inte att dem visar för mycket, vilket dem gör i vissa fall. 

Jag tycker det är många gånger detta "steg" som gör att det lockar vuxna att kolla "ungdomsfilm". Det jag gillar med Laika är att dem gör filmerna lite mörkare precis som Tim Burton är mästare på. Men tyvärr så lockar inte Laikas filmer så speciellt många. Det kanske beror på att man inte direkt kan sätta in filmen i någon kategori, den är för mörk för de yngre barnen och animerad som gör att vuxna inte vill se den? eller vad tror du Filmrullen?
Kalis Svar på Filmrullen för
Nu ser vi bara fram emot din långa recension! ^^
Borttagen
Kommentaren har tagits bort.

Veckans populära filmer

Visa fler