Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 december 2013 | 14:01

Topp 10: Okända julfilmer

Snart vankas juletider och alla, singlar som barnfamiljer, samlas framför hemmabion. Men vad ska man se när man tröttnat på "Livet är underbart" eller sett "Ensam hemma" för femtielfte gången? MovieZine har svaret! Här är tio stycken mindre kända julfilmer.
De flesta högtider, inte minst julen, går hand i hand med TV- och filmtittande. Alla har vi våra julfavoriter från filmens värld, från både valfri version av "En julsaga" med antingen Jim Carrey, Bill Murray eller Mupparna till mindre stämningsfulla men desto mer klassiska rullar som "Gremlins" och "Die Hard".

Men efter åratal av dessa starka kultfilmer så kan det behövas något nytt och färskt. Därför har MovieZine grävt i arkivet och hittat sevärda om än mer anonyma alternativ till julfilmer.

10. "Julnötter" (1994) 
Mitt i all varm julglädje är det lätt att glömma de ensamma stackare som kämpar med sin ångest - och inte minst de stackare som försöker hjälpa dem. Den framlidne Nora Ephrons underskattade svarta komedi fokuserar på arbetarna på en krislinje som försöker hantera båda sina egna och andras kriser under en hektisk julafton.

9. "En förtrollad jul" (1985)
Rar familjefilm med en kvinnlig variant på Scrooge från "En julsaga". En småbarnsmamma (den alltid strålande Mary Steenburgen) har under hårda tider tappat all julkänsla och tron på Tomten. Som tur var skickar den senare en julängel för att råda bot på bristen på julstämning.

8. "Make the Yuletide Gay" (2009)
En julfilm för queerpubliken. En munter komedi om Olaf, en öppet homosexuell collegestudent som varje jul kryper tillbaka in i garderoben när han ska fira jul med sin excentriska familj. Denna gång dyker dock hans pojkvän upp oannonserad och det blir en svårkontrollerad charad för att bevara den stora hemligheten.

7. "Min farbror Antoine" (1971)
Kanadensiskt drama som inspirerat Bergman till "Fanny & Alexander". Utspelas i ett idylliskt vinter-Quebec och följer under en jul en ung pojkes väg in i vuxenvärlden via komplicerad kärlek, svajiga förebilder, klasskillnader och inte minst Döden... En gråmulen men sevärd 1970-talsrulle.

6. "Rare Exports" (2010)
För de som skyr amerikansk, sockersöt julfilm som pesten så är det bara att hyra den här finska skräckisen och fly in i mörkret. Jultomten finns - men är inte den runde, glade glädjespridare som vi lärt oss utan ett fruktat monster inlåst långt nere i djupaste Finland. Men nu ska han släppas lös...

5. "En julberättelse" (2008)
Tycker man att familjen eller släkten är en jobbig samling människor att spendera julen med så kan det alltid vara en tröst eller till och med skadeglädje att beskåda mer dysfunktionella familjejular. Som den här franska, Robert Altman-liknande dramakomedin med självaste Catherine Deneuve som matriark med en hopplös samling barn.

4. "Under falsk flagg" (1945)
Smittsamt glad screwball-komedi från genrens guldera på 1940-talet. Härliga Barbara Stanwyck är matjournalisten som ljugit ihop ett perfekt liv som lycklig hemmafru - nu måste hon fejka den guldkantade tillvaron när chefen och en krigshjälte kommer på julbesök!

3. "Ängel i New York" (2004)
Finstämt drama och regidebut för skådespelaren Chazz Palminteri. Utspelas i New York på julafton, där fem olika individers vägar korsas i sökandet efter ett julmirakel. Särskilt noterbar för Paul Walker i en av sina mer seriösa roller som en svartsjuk, nydumpad fästman förföljd av en främling.

2. "Det hände i New York" (1947)
En bortglömd klassiker värd att återupptäcka. Ett varuhus anställer en vänlig, gammal man (i stort, vitt skägg) för att spela tomte under julhelgen. Enda problemet är att han påstår sig vara den riktige Jultomten, något många cyniker i hans närhet först vägrar tro - tills de inser att det är något speciellt med mannen som kallar sig Kris Kringle...

1. "En julberättelse" (1983)
Det är inte ett skrivfel utan svenska titelöversättares brist på fantasi. I vilket fall som helst så är det en härlig familjekomedi om Ralphie, en ung pojke på 1940-talet som försöker övertala både föräldrar, lärare och Jultomten själv om att en Red Rider BB Gun är den ultimata julklappen.

Bubblare:
"Nothing Like the Holidays", "Jack Frost", "Absolut gisslan", "Nativity", "Babes in Toyland", "Allt jag vill ha i julklapp", "Preacher's wife", "Tror du på tomten Jessie?", "Christmas Cottage"

Vilka mindre kända julfilmer vill du rekommendera? Lämna dina tips nedan!
| 8 december 2013 14:01 |