Film

Skribent

Marcus Ljung

22 februari 2017 | 18:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa animerade långfilm

Det har varit ett starkt år för animerade filmer som  "Zootropolis" och "Kubo och de två strängarna", men vem vinner?
I år är det otroligt svårt att förutspå vem det är som plockar hem statyetten i kategorin Bästa animerade långfilm. Disney, Studio Ghibli, och studion Laika är alla kända för bra meriter och de har verkligen inte svikit oss i år heller.

”Kubo och de två strängarna”




Travis Knights regidebut är ett originellt stop motion-äventyr. Det är också den första stop-motion filmen som någonsin varit nominerad i två Oscars-kategorier, Bästa animerade långfilm och Bästa visuella effekter.

Pojken Kubo bor på en klippa i Japan och han älskar att berätta sagor genom papperskonsten origami. En dag väcker Kubo en hämndlysten ande som han tvingas stoppa tillsammans med apan Monkey och insekten Beetle.

"Mitt liv som Zucchini”




Den franska grönsaken är regisserad av Claude Barras. Filmen fanns också med bland de nominerade på Golden Globes-galan, men då var det ”Zootropolis” som tog hem vinsten.

”Mitt liv som Zucchini” handlar om pojken Zucchini, vars mamma plötsligt försvinner en dag. Han skickas då till ett fosterhem där han träffar andra föräldralösa barn och lär sig om meningen med förtroende och äkta kärlek.

"The Red Turtle”


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

”The Red Turtle” är den helt dialogfria, fransk-japanska filmen om en skeppsbruten man. Den har kallats för ett mästerverk av kritiker och det är inte så konstigt när Studio Ghibli har  samproducerat filmen.

Filmen ger oss berättelsen om de stora milstolparna i livet när en skeppsbruten man hamnar på en öde ö som är befolkad av sköldpaddor, krabbor och fåglar.

”Vaiana”




Disney har varit produktiva och lyckats få in hela två filmer i kategorin Bästa animerade långfilm. ”Vaiana" är den första och den kryllar av både härliga musikal-nummer och actionspäckade scener med mystiska havsodjur.

På en forntida ö i Söderhavet ger sig seglaren Vaiana iväg för att leta upp halvguden Maui. Han har nämligen orsakat en hemsk förbannelse som nått Vaianas hemö, så nu vill hon ställa allt till rätta.

”Zootropolis"




Oscars-akademin hade alltså inte fått nog av Disney så de gav dem en andra nominering till ”Zootropolis”. Inte så konstigt kanske då det är kritikerrosad film för hela familjen, där tunga och aktuella ämnen som fördomar och rasism får ta plats under äventyret.

Poliskonstapeln Judy Hopps flyttar till den moderna däggdjursmetropolen Zootropolis och märker att det inte är enkelt att vara den första kaninen bland de andra tuffare djuren i polisstyrkan. På jobbet tvingas hon lösa ett mysterie med den lömska räven Nick Wilde.

Och Oscarn går till…

”Kubo och de två strängarna”.


På MovieZine har alla de animerade filmerna i kategorin fått betyget 4/5, men i år lutar det åt att den fantastiska och vackra ”Kubo och de två strängarna” vinner. Det är känslofyllt samuraj-äventyr som vill visa hur viktigt historieberättandet har varit i alla tider och varför vi måste fortsätta berätta historier för varandra.

Vilken film tycker du förtjänar en Oscar i kategorin Bästa animerade långfilm?
| 22 februari 2017 18:00 |