Klipp

Skribent

Viktor Jerner

18 augusti 2016 | 01:00

Gå bakom kulisserna på vackra "Kubo och de två strängarna"

Animationsstudion Laika verkar ha skapat stop motion-magi än en gång.
Charmen och den gedigna känslan i filmer som är animerade med stop motion-teknik lyckas alltid träffa en väldigt personlig punkt i mig. Allt från enstaka effekter i de tidiga "Star Wars"-filmerna till förra årets omtumlande "Anomalisa" har gjort att jag verkligen älskar hela konceptet och stilen helhjärtat. 

De allra vassaste på stop motion i branschen just nu är nog den amerikanska animeringsstudion Laika som har filmerna "Coraline", "ParaNorman" och "The Boxtrolls" på meritlistan. Särskilt den sistnämnda är helt otroligt vacker, och flera gånger när jag såg den frågade jag mig själv; "hur ska de kunna toppa det här?".

Sen började det första materialet från Travis Knights "Kubo och de två strängarna" - Laika själva beskriver den som en blandning mellan stop motion och Kurosawa-doftande samurajfilm(!) - landa och det blev snabbt tydligt att de fortsätter att sikta mot skyarna. Med tanke på den rika Japan-inspirerade estetiken är det här deras mest ambitiösa film hittills, och enligt de kritiker som har sett filmen så kan det också vara deras allra bästa.

Nedan finns en härlig liten featurette som ger oss en kort inblick i hur det detaljerade, kärleksfulla och sprudlande kreativa arbetet med filmen har sett ut. Oändligt fascinerande! 


"Kubo och de två strängarna" har premiär den 23 september. Rösterna görs av bland andra Art Parkinson, Rooney Mara, Matthew McConaughey, Charlize Theron, George Takei, Ralph Fiennes och Cary-Hiroyuki Tagawa.

Här är trailern till filmen:


Tror ni att det här skulle kunna bli Laikas bästa film hittills? 
| 18 augusti 2016 01:00 |