Dödligt vapen 1987

Action Deckare Thriller
USA
109 MIN
Engelska
Dödligt vapen poster

Synopsis

Martin Riggs (Mel Gibson) är ingen vanlig snut. Han är en komplett galning, en man vars expertis på att döda och själmordsbenägenhet gör honom till ett dödligt vapen för vem som än kommer i hans väg. Roger Muthaugh (Danny Glover) är en stillsam morddetektiv med en lycklig familj, ett stort hus och en pension han inte vill förlora. Föreställ er Murtaughs chock när han inser att hans nya partner är den vilde, utbrände Martin Riggs.
Ditt betyg
3.4 av 939 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 augusti 2023 | 10:00

Mel Gibson är lysande i actionladdad buddy cop-film

”Dödligt vapen” är en hårdkokt actionrulle från 1987, om mord och knarkaffärer gone wrong. Det omaka polisparet Riggs och Murtaugh är i händelsernas centrum och även om allt i filmen inte har åldrats lika graciöst, så är detta en finfin upplevelse, som engagerar än idag.
Filmen handlar om knark, korruption och kidnappning, men kretsar alltså framförallt kring de två kollegorna Martin Riggs och Roger Murtaugh, som förväntas bringa klarhet i härvan. När en ung kvinna störtar ner till sin död från en balkong, avslås det hela först som ett självmord, men är vid en närmare anblick något helt annat. För att komplicera saker ytterligare får Roger snart veta att kvinnan var dotter till en av hans gamla vänner, som på något sätt verkar inblandad.
 
Buddy cop är en humoristisk subgenre inom actionfilmen, med två polispolare som motvilligt tvingas samarbeta för att få fast skurkarna. Detta leder givetvis till ett rejält gnabbande hela vägen till arrestering och det blir ofta väldigt lustigt, vid sidan av den minst sagt explosiva spänningen. Genren hade sin storhetstid på 80- och 90-talet, och ”Dödligt vapen” är utan tvekan ett barn av sin tid. Samtidigt innehåller den en dysterhet och nagelbitande underhållning, som påminner om ännu äldre polisfilmer, men som alltså fortfarande fungerar.  
 
Richard Donner (”Omen”, 1976) har regisserat detta råbarkade äventyr. Slagsmål och andra konfrontationer avlöser varandra och det blir emellanåt väldigt våldsamt på ett lätt testosteronstinnt vis. Jag är inte överdrivet känslig för våld i sig, men knytnävar och tortyr enkom för att underhålla känns onödigt billigt. Liksom gör intrigen som ivrigt gläntar på dörren till diverse osedlighet. Dock är det inte själva handlingen som här är huvudsaken, utan huvudpersonerna Martin och Roger, samt relationen och kemin dem emellan. 
 
Mel Gibson i fluffig frisyr pressar verkligen fram det bästa ur sig som Riggs, och bjuder på en riktigt fin prestation. Han är en man på randen till att rasa helt och jag tror helhjärtat på honom i alla turer. Även Danny Glover som den åldersnojande, men betydligt stabilare flerbarnsfadern Murtaugh känns genuin. De två är varandras motpoler, vilket ger nerv till historien och föder konflikter, men också en hel del humor längs vägen. De är riktigt tighta i sitt samspel och det är deras kemi som utan tvekan är hjärtat i detta. 
 
Det är många snabba klipp som avlöser varandra, och dessutom väldigt mycket rörelse i dem. Tempot överlag är högt och det finns få stunder som bäddar för återhämtning för oss åskådare, än mindre tristess. ”Dödligt vapen” är sammanfattningsvis en rolig och fartfylld actionfilm med visst mörker under ytan. Den rätt mediokra historien berättas med finess och glädje, och det är anledning nog för att du ska se filmen om du inte redan gjort det. Och har du det, så ser du med fördel om den! 
| 6 augusti 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Odödlig filmklassiker! Kul att Danny Glover tyckte att han var "för gammal för skiten" när han egentligen bara var 41 år gammal.
Läs mer
5
Bra! Kan de inte göra en ny! Inte den skit-serien som går på 6:an. Forest Whitaker som srg och Tom Hardy som Riggs.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu