Superhjältarna 2 2018

Superhjältarna 2 poster

Synopsis

Superhjältefamiljen är tillbaka! Den här gången står mamma Helen i rampljuset, medan pappa Bob stannar hemma med barnen för att försöka sköta allt som har med ”normalt” familjeliv att göra. Det är en tuff omställning för alla, och det blir ännu tuffare, för ingen har ännu en aning om babyn Jack-Jacks alla superkrafter. När en ny skurk smider en genial och farlig plan måste familjen rädda världen igen.
Ditt betyg
3.4 av 158 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Incredibles 2
Biopremiär
31 augusti 2018
DVD-premiär
10 december 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Annika Andersson

30 juni 2018 | 10:00

Mamma vet bäst när superhjältarna ska rädda världen

Brad Bird är tillbaka med den efterlängtade uppföljaren till ”The Incredibles”, och han gör oss inte besvikna!
”Superhjältarna 2” är gjord i samma anda som sin föregångare, men den här gången får tjejerna ta plats i rampljuset! I den uppdaterade samtidsversionen är det främst mamma Helen "Elastigirl" Parr (Holly Hunter) som bekämpar bovar och kriminalitet, medan pappa Bob "Mr. Incredible" Parr (Craig T. Nelson) möter andra utmaningar på hemmaplan.

Filmen tar vid där föregångaren slutade, med att familjen måste rädda staden från ett bankrån som begås med hjälp av en gigantisk destruktiv krigsmaskin. Dessvärre fokuserar nyheterna och politikerna mer på den förstörelse familjen åstadkom, snarare än på deras hjältedåd att lyckas stoppa rånet, vilket gör att det statliga superhjälte-programmet som betalar deras löner stängs ner.

Familjen har bott i ett motell sedan deras hus förstörts, och nu behöver de alltså både pengar och ett nytt hem. För att få det måste de skaffa jobb, men särskilt pappa Mr. Incredible ryser av bara tanken på att behöva gå tillbaka till något hjärndödande nio-till-fem-gig i stället för att vara superhjälte.
 
In kliver Mr. Deaver (Bob Odenkirk), en rik excentriker, med en plan för att återigen göra superhjältarna lagliga i stan. Han låter familjen flytta in i ett av sina flotta hus, och han sätter Elastigirl på jobbvakt.

Utrustad med motorcykel och ny superhjältedräkt med inbyggd kamera, ett PR-trick för att visa allmänheten hur det går till när hon bekämpar brott, sitter hon i en gränd och väntar in nästa tillfälle till hjältedåd. Lite annorlunda mot förr, grymtar hon, att sitta och vänta så här, men väntan blir inte lång...

Under tiden tar pappa hand om barnen Violet, Dash och lilla bebisen Jack-Jack, dock något motvilligt, eftersom han också vill vara ute och bekämpa brott. Det leder till många komiska situationer då han aldrig tidigare har behövt ta ansvar för hemmet, eller att få barnen till skolan i tid, eller att få spädbarn att sova.

Denna klumpiga, aningslösa papparoll känns kanske lite främmande för oss svenskar, men är säkerligen tidstypiskt för en amerikansk man av regissören Brad Birds generation. Scenerna är dock väldigt roliga, och fick många skratt av både stora och små under den fullsatta matinévisningen jag såg en söndagsförmiddag i New York.

De nära två timmarna går ganska snabbt, och filmen håller fullkomligt barnens koncentration! Man skjutsas in i handlingen på en gång, men andra timmen tycker jag nog når ännu högre höjder och bjuder på fler skratt, särskilt scenerna med Edna Mode (Brad Birds egna röst) och Jack-Jack. Jag njuter även stort av det visuella, vars tydliga 50- och 60-talsestetik för tankarna till "The Jetsons", James Bond, "Mad Men" och "Rosa Pantern".

Här finns även insmugna element man kan tolka som samtidspolitik. Superhjältarna kallas ”illegals”, det vill säga samma term som används för de sydamerikaner som olagligt tagit sig in i USA. ”Om lagar är orättvisa, måste nya lagar rätta till dem, annars blir det kaos” förklaras det också, vilket det med kan ses som en kommentar till dagens tumultartade politik.

Men främst är den skickligt animerade och roligt berättade ”Superhjältarna 2” en härlig bioupplevelse för hela familjen – en film jag varmt kan rekommendera!
| 30 juni 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Action, spänning och underhållning. Lite förutsägbar, men annars tycker jag den är sevärd.
Läs mer
2
Tyvärr var denna en besvikelse, låååångt ifrån samma klass som 1:an. Visst, animationen är ju som väntat mycket bättre än 1:an men storyn känns bara blah... Ger den en svag 2:a, tyvärr så behövs det inte till uppföljare...
Läs mer
5
"The Incredibles" eller "Superhjältarna" är en av dem filmer från min barndom som berörde mig ännu denna dag. Actionsekvenserna, slapstick-komedin, vuxenhumorn och alla referenser till James Bond-filmerna var oerhört strålande. Nu har alltså uppföljaren kommit (31 augusti i Sverige och 15 juni i USA) och Brad Bird står återigen i registolen för denna film. Här får vi se sköna doser av humor, action, komedi samt underbar story och dynamik. Det hela är inte mer än ett otroligt äventyr som väldigt få kommer bli less på. Filmen börjar alltså 3 månader efter Syndromes död och superhjältefamiljen bestående av Mr. Incredible/Bob Parr, Elastaflickan/Helen Parr och barnen Dash, Violet och Jack-Jack har återgått till att försöka anpassa sig till ett vanligt liv då superhjältar är olagliga. Efter att dem misslyckades med att stoppa Undergrävaren så kontaktas dem och deras vän Lucious Best/Fryzo av syskonen Winston Deavor och Evelyn Deavor som representerar superhjältar och vill göra dem lagliga igen. Elastaflickan väljs då ut att vara ansiktet utåt för den kampanjen samtidigt som hon ska bekämpa brott. Bob får stanna hemma och sköta det som hon brukar göra. Gå ut med soporna, passa barnen och sköta allt hushållsarbete. Men vad han inte vet är att Jack-Jack har börjat upptäcka sina krafter och är på väg att bli varse om det. Men när en ny fiende vid namn Screen Slaver dyker upp och hotar mänskligheten så samlas alla hjältarna för att bekämpa hotet. Det är då alltså 14 år sedan första filmen hade premiär. Nu har Brad Bird gett oss den efterlängtade uppföljaren. Och jag kan gå rakt på sak och säga att han gör oss inte besvikna. Handlingen ser ut att ha tagit flera år att komma på och den är väldigt uppfinningsrik kan jag säga. Man kan säga att det kan inte bli bättre än så här (Jag spoilar inget utan det får ni se själva). Animeringen är otroligt snygg och man kan se att Pixars teknik har utvecklats genom åren. Här är allting så otroligt bra detaljerat i varenda minsta liten bit. Explosionerna, vattenelementen m.m. Karaktärernas kroppsanimering har aldrig sett bra ut. Elastaflickans/Helens animering är ju väldigt finurlig om ni förstår vad jag menar. Deras utveckling i personligheten tas till en helt ny nivå och vi får se deras vardagliga liv med alla tråkiga saker de råkar ut för. Röstskådespelandet är också väldigt bra genomfört och jag undrar hur svenska versionen kommer bli. Vi kan hoppas på att dem tar tillbaka alla originalröster från den första. Vissa diskussioner saknar mening men annars är detta väldigt intressant att se på. Samtidigt väldigt kul. Men vad jag inte gillade är skurken. Denne hade det mesta men inte samma intensitet som Syndrome hade. Men det är väldigt kul att se hur bra de lyckades med skurken ändå med tanke på dennes mål och plan. "Incredibles 2" är en riktigt bra uppföljare med sann James Bond-anda samt otrolig story. En 5:a får denna animerade pärla av mig.
Läs mer