Dunkirk 2017

Action Drama Krig Historisk
USA
107 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Dunkirk poster

Synopsis

”Dunkirk” är berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.
Ditt betyg
3.9 av 81 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg

Recensent

Daniel S Ogalde

17 juli 2017 | 23:00

Årets filmupplevelse

Christopher Nolans senaste film ”Dunkirk”, om det blodiga slaget mellan allierade och tyska trupper i Frankrike, är på många sätt en unik filmupplevelse som lyckas med utmaningen att berätta en väl använd historia på ett alldeles nytt sätt.
Det finns något väldigt egensinnigt med en regissör som Christopher Nolan, en förkämpe för kvalitativ film både ur ett tekniskt perspektiv men även i ett berättarsammanhang. Han är en av få regissörer som vi inte bara kommit att förvänta oss mycket av utan också det där unika. Och visst har Nolan med både ”Inception”, Batmantrilogin och ”Interstellar” visat att hans näsa för det unika är något att räkna med. Som skådespelaren James D’Arcy uttryckte det i London under galampremiären av hans senaste film ”Dunkirk”, ”Han är världens främsta filmmakare just nu”. En titel som säkerligen inte varit enkel att erörva och kanske än svårare att fortsätta leva upp till. För när Christopher Nolan nu ger sig på ett tungrott historiskt drama gäller det att navigera genom både klichéer och gäspningar med en historia som på många sätt berättats många gånger förr.
 
Omringade av tyska trupper väntar 400 000 allierade soldater desperat på att evakueras från sin sista tillflyktsort i Dunkirk. Utan tillräckligt många skepp, flygplan eller soldater står världen inför en av de blodigaste slagen i historien. Ett som senare kom att kallas ett strategiskt nederlag av episka proportioner för de allierade.
 
Andra världskriget är knappast ett främmande tema i Hollywoodkretsar med allt från Spielbergs ”Schindler's List (”, Roman Polanski’s ”Pianisten” och även Tarantinos ”Inglourious Basterds” så utmaningen att filmatisera en sådan berättelse på ett originellt sätt är inte svår att se även för oss biobesökare. Nolans ”Dunkirk” är trots detta något väldigt annorlunda. Som en regissör i ordets fullständiga bemärkelse vet han hur man skapar unika upplevelser och till sin hjälp har han inte bara film utan även musik, skådespeleri för att inte nämna ett upphajpande PR-maskineri som borde göra många av hans kollegor gröna av avund. Men trots grunden i en persons vision så är det viktigt att se hur alla dessa komponenter alla är essentiella delar i att skapa en av årets starkaste filmupplevelser. Har man därutöver råd att anlita en skådisensemble med Tom Hardy, James D’Arcy, Cillian Murphy och debuterade Harry Styles som grädde på moset i en relativt dialoglös film, så är det ganska säkert att man har konstnärlig frihet så det räcker och blir över.
 
Nolan må vara den som ror hem både ära och eventuella Oscarsstatyetter men ”Dunkirk” ett praktexempel som tydligt illustrerar vikten av filmmusik och vad en fantastisk kompositör kan åstadkomma. Det är nämligen hans evige musikaliske vapendragare Hans Zimmer som tillför den mest gastkramande detaljen med ett tonsättande som vrider om på det mest ångestladdade sättet. Zimmers tonsättning av andra världskriget må kanske inte riktigt nå upp till de minnesvärda kreationer många av oss gärna lyssnar på hemma men kommer med sin nervkittlande ångest helt till sin rätt i en film som ”Dunkirk”.
 
Slakten av tusentals soldater i Dunkirk skildras med sådan känslomässig råhet att man lämnar biosalongen utmattad. Nolans krig är inte främst heroiskt eller actionladdat utan mänskligt. Ett underbart stycke film som som bekräftar att Christopher Nolan med all sannolikhet kommer att bli ihågkommen som en av vår tids främsta filmmakare.
| 17 juli 2017 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
3
Bra film, en krigsfilm med Nolans element helt enkelt. Tyvärr så kände jag att det inte var så mycket mer än så- musiken av Hans Zimmer kunde man enkelt räkna ut med det tickande ljudet och entoniga spåret, den mörkare kontrasten av bild bemött med många praktiska effekter. Rent sagt så bjöd inte storyns-spår på någon åktur, dock så tyckte jag ljudet var det maffigaste i filmen och skulle inte bli förvånad om just det ger en oscarsnominering. 3/5
Läs mer
3
JMY
Ett massivt och välgjort kaos! Se den: Vill du sitta som på nålar i 2 timmar och inte ens hinna snegla en cm utanför duken så är detta filmen för dig. Det är en historia utan några som helt pauser eller tid för eftertanke. Det är vackert, spännande, hotfullt och väldigt realistiskt. Kanske för mycket vissa gånger. Va redo för en rejäl omgång. Undvik den: Har du svårt för en film som sällan byter ton eller får dig på gott humör så håll dig långt borta. Det är jämmer och död för hela slanten. Inte ett enda skämt yttras under hela speltiden och fan ta dig om du ens ler innan filmen är slut. För mig personligen som såg filmen i IMAX-formatet samt i ljudläget "väck de döda och begravda" så var filmen en ansträngande prövning. Du sitter bokstavligen mitt i krigszonen mellan de olika högtalarna i rummet. Så har du inte ork att verkligen sätta dig in i ett sånt här drama så blir det snudd på tortyr. Du får inte en lugn sekund mellan skottsalvor och dykande plan.
Läs mer
2
Besviken. Se ej den här filmen om ni vill bli underhållna. Visst är den otroligt snygg och storslagen men krävs mer för att bli hypnotiserad i en biostol. 2/5
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu