Christopher Nolan

Regissör, Manusförfattare 30 Juli 1970 London, England

Biografi

Christopher Nolan, född som Christopher Johnathan James Nolan den 30 Juli 1970 i London, England. Gift med producenten Emma Thomas.

Christopher är en regissör, manusförfattare och producent som på 15 år gått från lågbudget till stora filmprojekt som har spelat in massvis med pengar över hela världen.

Allting började när Christopher var sju när han började göra kortfilmer med sin pappas Super 8 kamera. Medan han gick i skolan i London så spelade han in 16 mm film på U.C.L.s Film sällsskap, där han lärde sig den teknik som han använde i sin debutfilm, "Following" (1998). En lågbudget noir thriller som gick het på festivaler över hela världen och som gjorde att den fick biopremiär och att Christopher fick pengar till nästa film.

Och den nästa film var "Memento" (2000) som är baserad på en kort historia av hans bror Jonathan. Filmen fick strålande kritik och blev nominerad till både Oscar och Golden Globe för bästa manus. Hans tredje film blev en remake på en norsk thriller, "Insomnia" (2002), där han fick storstjärnor som Al Pacino, Robin Williams och Hilary Swank.

Men filmen som blev hans gigantiska genombrott och som i slutändan skulle bli en av tidernas största filmtrilogi var "Batman Begins" (2005) med Christian Bale som nattens riddare, en trilogi där Nolan gjorde hela Batman legenden mer mörkare och skitigare. Innan han satte tänderna i del två så vispade han ihop "The Prestige" (2006) en film om två magiker som är rivaler och ännu en gång samarbetade han med Bale.

2008 kom då andra Batman filmen, "The Dark Knight" som drog i kolossal mycket pengar och filmen blev även Oscarsnominerad 8 gånger.

Nu började det bli en vana att Nolans filmer blev stora succéer, så när "Inception" (2010) kom så blev ingen direkt överraskad att den gjorde storslam på biotoppen och fick 4 Oscars och blev det årets mest omtalade film.

Sen 2012 såg vi slutet på Batman trilogin när "The Dark Knight Rises" avslutade den väldigt framgångsrika trilogin och som i förlängning gjorde att Nolan producerade "Man of Steel" (2013).

2014 kom då Nolans efterlängtade sci-fi epos "Interstellar" till kritikernas och publikens stora förtjusning.

 
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
Maestro
Christopher Nolan är en av vår tids främsta filmskapare som alltid levererar i hög kvalitet och gör filmer som blir väl uppskattade av publik, kritiker, filmintresserade och cineaster. 

Har sett alla av Nolans långfilmer (förutom hans regidebut "Following") och  han är minst sagt en fantastiskt regissör och håller alltid på en jämn nivå i sitt filmskapande och gör ytterst få snedsteg.
Det är riktigt imponerande!

Memento, The Prestige, The Dark Knight Trilogy, Inception, Interstellar är moderna klassikers i hög kaliber!

Nolan är bara 46 år gammal och har uträttat väldigt mycket så här långt och har minst 20 år till att bidra med fler kreativa och grymma filmer.

Hans kommande film om slaget i Dunkirk under andra världskriget som har premiär i sommar och kommer att visas i IMAX. Självklart är man taggad på vad Nolan har pysslat med den senaste tiden. 

Mer Nolan åt folket!
Kalis Svar på Maestro för
Jag håller verkligen med dig! Nolan är en av våra främsta filmskapare.
Haziza
Bäst helt enkelt!
Visa fler (94)