Deadpool 2 2018

Deadpool 2 poster

Synopsis

Marvels snabbkäftade legosoldat är tillbaka! Större, bättre och stundtals mer byxlös än någonsin. När en supersoldat anländer på ett mordiskt uppdrag tvingas Deadpool fundera över vänskap, familj och vad det egentligen innebär att vara en hjälte – samtidigt som han kickar 50 nyanser av röv. För att göra det rätta måste man ibland fajtas fult.
Ditt betyg
3.7 av 279 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Poya Salari

15 maj 2018 | 21:00

Ultimat uppföljare

Ryan Reynolds är tillbaka i rollen han föddes att spela. Det är inte allt för ofta vi blir bortskämda med en direkt uppföljare som överträffar sin redan väldigt bra företrädare. Men ”Deadpool 2” håller kvar första filmens kreativa humor, samt bygger på med explosiv action och finstämd emotionell dramatik. Sommarens självklara biobesök (samt sannolika återbesök) och mest maxade åktur är äntligen här!
Det är inte konstigt att den här uppföljaren varit eftertraktad och haft höga förväntningar på sig. Den första ”Deadpool”-filmen, som slog både biorekord och blev rosad av kritikerna, var klart banbrytande sett till dagens superhjältefilmer. Den visade sig att det fanns plats för en barnförbjuden film om en kaxig, pratglad och fjärde väggs-brytande hjälte som konstant skämtar på bekostnad av personer som finns i samma cinematiska universum han själv rör sig inom.

Med första filmen tog man sin tid med att etablera en distinkt komisk stil, ihop med en färgglatt stark huvudkaraktär som slukade upp varenda bildruta han syntes i. Actionsekvenserna fanns där, men i jämförelse med andra superhjälte-filmer så var det nedtonat med episka sekvenser (budgetskillnader ska självklart tas i åtanke här). Fokus låg just på att inte ta sig själv på för stort allvar, och verkligen leverera en kul film.

Besluten man tagit kring hur man gått vidare in till ”Deadpool 2” gör minsann att det är en idealisk uppföljare på alla sätt och vis. Man har verkligen valt att självsäkert bygga vidare på en stabil grund. Det är större, roligare och fler filmiska lager att dyka in i.

Man får till det såpass fint att det inte finns någon anledning att ständigt försöka tvinga fram grövre humor och toppa varenda skämt från första filmen, eller att kämpa med att göra om samma film som förut. Istället har man en ny story som huvudfokus, med stenhårde Cable (Josh Brolin) från framtiden som rest bakåt i tiden i jakt på tonårs-mutanten Russell (Julian Dennison). Vår titelkaraktär bestämmer sig för att samla ihop ett gäng muntanter för att skydda vad han anser vara en oskyldig ung pojke.

Det komiska genomsyrar hela filmen igenom utan att som sagt vara påtvingat. Detta gör faktiskt att ”Deadpool 2” är en genuint roligare film än ettan. Eftersom att stilen på humorn, dess nivå och ”under bältet”-tonen är satt sedan tidigare är det nu fullt fram att ösa på när det passar. Ryan Reynolds komiska timing är alltid på yttersta toppnivå, och den här gången har han även varit med och satt penna på papper tillsammans med duon Rhett Reese och Paul Wernick (som skrev första filmens manus tillsammans). Resultatet är ett av de bättre komedimanus som filmatiserats till vita duken senaste åren.

Reynolds är dock inte ensam att om att skina framför kameran. Josh Brolin är klippt och skuren för sin roll som Cable, och 15-årige Julian Dennison imponerar stort när han bjuder på finlir i sitt skådespel. Den personliga favoriten är dock Domino som spelas av Zazie Beetz (drömcasting för mig och många andra ”Atlanta”-fans). Med glimten i ögat och en härlig komisk-kemi med sina medspelare är hon ofta filmens ”scene-stealer”.

Valet av regissör till ”Deadpool 2” kunde inte ha varit bättre. David Leitch (tidigare ”Atomic Blonde” och ”John Wick”) kombinerar ofiltrerad humor, rå action och känslosamt drama på ett mästerligt vis. Det gör att filmen får ett mångsidigt djup. Det gör också att mitt betyg på filmen i sin helhet når sin topp och att jag tydligt kan konstatera att ”Deadpool 2” är en ultimat uppföljare.
| 15 maj 2018 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (12)
3
Första filmen kändes som lite bättre där alla skämt satt ännu bättre. Denna blir inte lika rolig och inte lika bra story heller.
Läs mer
4
Deadpool 2:s största styrka är dess mörka humor och de fortfarande välsittande självreferenserna. Själva intrigen är rätt så klichéartad men emotionellt berör denna film mera än den föregående. Största delen av den första filmens wow-effekt har dock förbrukats och det känns inte lika fräsch eller originellt längre. Det märks dock att Ryan Reynolds alldeles klart älskar rollen som Deadpool, eftersom han spelar karaktären med omättad energi och glädje. Det tar en god stund för filmen att komma igång eftersom en hel del fokus sätts på intrigdriven drama istället för den svarta humorn som var så påtaglig i den första filmen. Men då Josh Brolins bov Cable (återigen en Marvelbov med karaktär och djup, i likhet med Brolins Thanos) äntligen dyker upp, lyfts filmen upp till en helt ny nivå. Dessutom utnyttjas de nya karaktärerna, med Domino i spetsen, på ett värdigt sätt. Actionscenerna är större och modigare jämfört med den förra filmen och fungera utan undantag väl. Slutet fungerar också väl och skapar ett intressant band mellan Deadpool och Cable. Summa summarum: Deadpool 2 återanvänder mycket av det som gjorde den första filmen så bra, men den har en svagare första akt. Boven och actionscenerna fungerar dock mycket bättre och filmen lyckas även förmedla verklig känsla.
Läs mer
5
Första var så jäkla bra , action och humor...hoppas 2:an blir lika så bra .
Läs mer
Visa fler