Film

Skribent

MovieZine

24 december 2016 | 11:45

MovieZine väljer de 30 bästa filmerna från 2016

Spoilervarning: "The Revenant" är definitivt med på listan.
Filmåret 2016 tog med oss på magiska resor till andra tider och platser. Det började episkt med DiCaprios överlevnadskamp i "The Revenant" och avrundades lika starkt med Amy Adams närkontakt i "Arrival". Spoiler! Båda filmerna hamnade högt på vår lista.

MovieZines skribenter har tillsammans recenserat exakt 365 filmer, vi har sett desto fler, och vi har slutligen enats om vilka som förtjänar att kallas för de allra bästa. 29. Anomalisa
27. Lion


20. Equals15. Suburra
13. Pojkarna
12. Trumbo2016 års tio bästa filmer är...


Vår 10-i-topp blev en salig blandning av Wall Street-satir, ungdomsfantasy, Andra världskriget-drama, stillsam skräck, noir-thriller och feelgood-komedi och science fiction. Några är bokbaserade, andra verklighetsbaserade, alla är de riktigt starka och häftiga filmer som imponerat på oss under 2016.

10. The Big Short (Adam McKay)


Stjärnspäckad och mycket underhållande skildring av tiden runt finanskrisen som drabbade världen år 2007. Adam McKay regisserar en stark ensemble med Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt och Christian Bale. Krångliga ekonomiska termer och affärsmetoder förklaras av bland andra Margot Robbie i ett badkar.9. Sju minuter efter midnatt (J.A. Bayona)


En pojke som plågas av mobbare och ser sin mamma tyna bort i en sjukdom, får oväntad hjälp från ett fantasimonster som dyker upp varje natt. En oväntat vuxen och mogen saga som för tankarna till "Pans labyrint". Finstämt och hjärtskärande med Felicity Jones och Sigourney Weaver i biroller man minns.8. Sauls son (László Nemes)


Det är inte ofta ett ungerskt drama hamnar på svenska biodukar. Årets Cannes-vinnare tar med publiken på en omskakande vandring genom Auschwitz år 1944. Under två plågsamma, men berörande timmar, kommer vi ohyggligt nära en skrämmande verklighet.7. The Witch (Robert Eggers)


Årets mest omtalade skräckfilm har delat publiken. Men för den som föredrar en stämning som sakta kryper sig på, framför hoppa-till-effekter och dataanimerade monster, är "The Witch" ett välkommet, originellt bidrag till genren.6. Spotlight (Tom McCarthy)


Tom McCarthys "Spotlight" följer den sanna historien om hur journalister på Boston Globe avtäckte en pedofilskandal inom den katolska kyrkan. Stark rollista med Oscarsnominerade Mark Ruffalo och Rachel McAdams i täten, själva filmen tog hem en Oscar för Bästa film i våras.5. Nocturnal Animals (Tom Ford)


Modeskaparen Tom Ford har skräddarsytt en skarp thriller med drag av både Hitchcock och Lynch. Amy Adams och Jake Gyllenhaal har huvudrollerna i två parallella historier. Exakt hur allt hänger ihop är ett härligt litet mörkt mysterium som åskådaren får nysta i ju längre filmen går. Våldsamt, obehagligt och hypnotiskt fascinerande från den allra första bildrutan.4. Room (Lenny Abrahamson)


Undvik trailers och recensioner, "Room" är en dramathriller du vill se med så lite förhandsinfo som möjligt. Kortfattat handlar det om mamman till en femårig grabb och deras liv i ett litet rum, där de har suttit fångade sen han föddes. Brie Larson vann en Oscar för sin roll, men det är unge Jacob Tremblay som stjäl showen i den här otroligt gripande berättelsen.3. Captain Fantastic (Matt Ross)


På tal om okonventionellt föräldraskap, missa inte Viggo Mortensen som hippie-pappan som uppfostrar sin stora barnaskara ute i vildmarken. Långt bort från teknologi, internet och allt det vi "behöver" för att överleva, hittar den udda familjen något viktigare som kärlek, gemenskap och egna identiteter. Årets stora feelgood-film!2. The Revenant (Alejandro G. Inarritu)


"Birdman"-regissörens episka drama tar plats i 1820-talets amerikanska vildmarker, och bygger på en verklig händelse om en man som lämnades för att dö. Leonardo DiCaprio krälar genom skogen, slåss med en björn, blöder och gör kort sagt sitt livs prestation i huvudrollen. Men så blev det också en efterlängtad Oscar för besväret!1. Arrival (Denis Villeneuve)


Årets bästa film 2016 börjar som en klassisk invasionsfilm, men i slutet har den överraskat och berört oss som få andra historier i år. Kanadensiske regissören Denis Villeneuve har tidigare hamnat högt på våra årslistor med thrillers som "Sicario" och "Prisoners". I år tar han förstaplatsen med en tänkvärd filmpärla om hur utomjordiska besökare kan lära oss ett och annat om vår värld och oss själva. "Arrival" är spännande, omtumlande och fullständigt magisk!Vilka blev era favoritfilmer från 2016? Lägg upp era egna topplistor i kommentarerna nedan.
| 24 december 2016 11:45 |