Min pappa Toni Erdmann 2016

Drama Komedi
Tyskland
162 MIN
Engelska
Tyska
Rumänska
Min pappa Toni Erdmann poster

Synopsis

Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är ingen prioritet. Winfried ger sig dock inte utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder.
Ditt betyg
3.6 av 63 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Toni Erdmann
Biopremiär
30 september 2016
DVD-premiär
10 april 2017
Språk
Engelska, Tyska, Rumänska
Land
Tyskland
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Viktor Jerner

24 september 2016 | 10:00

Humor och svärta i skön symbios

Maren Ades nästan tre timmar långa drama om den trasiga relationen mellan en far och dotter borde inte fungera, men den håller hela vägen till den fantastiska finalen. Med hjälp av både humor och svärta gör hon upp med ytlighet och livets skådespeleri på träffsäkert vis.
Sandra Hüller spelar Ines, en hårt arbetande konsult som flyttat från Tyskland till Rumänien för att klättra på karriärstegen. Hennes ensamma pappa Winfried (Simon Simonischek) har tappat greppet om henne sedan flera år tillbaka och deras relation är minst sagt kylig. När hans älskade hund dör och livsgnistan falnar ännu mer än tidigare bestämmer han sig för att för att försöka laga deras relation, vare sig Ines vill det eller inte.

Hittills låter det här som ett ganska konventionellt upplägg som vi har sett otaliga gånger tidigare, men regissören och manusförfattaren Maren Ade är smartare än så. Winfried har nämligen en förkärlek för practical jokes och att spela diverse "karaktärer", något som han utnyttjar till fullo när han sätter sin plan i verket. Helt oväntat dyker han upp hos Ines i Bukarest och när hon direkt distanserar sig från honom nästlar han istället in sig i hennes professionella sfär som den excentriska affärskonsulten "Toni Erdmann".

Kollisionen mellan Winfrieds nästan hippieliknande, avskalade liv och Ines polerade, ytliga och stressiga motsats är total, vilket leder till både känslosamma och väldigt roliga situationer. Winfried blir lite av en spegel för Ines, för det är först när hon ser sitt liv genom hans ögon som hon inser hur det faktiskt ser ut. Människorna i hennes närhet har accepterat ytlighet, opersonliga relationer, konstant stress och karriärism som given standard, men är det verkligen det enda alternativet? 

Genom den karaktärsdynamiken gör Ade upp med det faktum att vi alla skådespelar i våra liv, att vi presenterar olika versioner av oss själva beroende på vilka situationer vi ställs inför och vilka människor vi möter. Samtidigt utforskas det sköra och problematiska begreppet "familj" och hur den globaliserade världen ser ut i kölvattnet av finanskrisen. Det är onekligen väldigt spännande tematik, och hon hanterar det på ett ytterst finstämt sätt. Det predikas aldrig, utan idéerna är lika snyggt och subtilt invävda mellan raderna som estetiken är passande naturalistisk.

Med sina 162 minuter känns "Min pappa Toni Erdmann" inte särskilt lättillgänglig på förhand, men trots det relativt långsamma tempot känns den inte alls så lång. Man känner sig djupt emotionellt investerad hela vägen, trots att man inte vet särskilt mycket om karaktärernas bakgrund. Ade hoppar nämligen helt över krystad exposition och bygger istället sina porträtt sakta men säkert under speltidens gång. Den ständigt handhållna kameran observerar karaktärerna längre än vanligt innan varje klipp och i deras mest vardagliga rutiner lär vi känna dem.

Sandra Hüller och Peter Simonischek är helt med på de noterna för de ger varje millimeter av sig själva till Ade, både fysiskt och emotionellt. Båda gör fenomenala rolltolkningar som aldrig blir "flashiga" eller överdådiga, utan med små medel förmedlas stora sanningar. Hüller är helt förkrossande bra på att gestalta den tunga mentala misären under Ines välstrukturerade yttre och Simonischek säljer hennes välmenande prankster till pappa i varje scen. I vissa stunder får de möjlighet att sväva ut lite bortom naturalismen, som i den nästan surrealistiska finalen eller en helt underbar scen som involverar en episk rendering av Whitney Houstons "Greatest Love of All".

Sammanfattningsvis är "Min pappa Toni Erdmann" en nästan smärtsamt mänsklig film som väver ihop humor och svärta på bästa sätt. Trots en vågad och riskfylld premiss känns den autentisk och känslomässigt komplex rakt igenom. Man hade helt klart kunnat trimma bort lite fett på sina ställen, men det är inget mer än en nästan helt obetydlig petitess när vi i övrigt får en så fantastisk och bitterljuv film.
| 24 september 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Fantastiskt tyskt drama om en kylig relation mellan den strikta dottern Ines -jobbnarkoman och hennes pappa Winfried som skämtar hela tiden till allas förtret. En dag dyker han upp i Bukarest, den stad där hon jobbar och spelar rollen av affärs mannen Toni Erdmann, för att komma dottern närmare, något som får förödande konsekvenser på både gott och ont.... Filmen är nästan 3 tim lång och för ett drama trodde jag det skulle bli ganska segt och tråkigt, men tiden flög iväg och filmen bjuder på den ena överraskningen till den andra och snart vill man att filmen aldrig ska ta slut. En av höstens feel-good draman, fantastiska skådespelare. Spännande vinklar om hur livet kan bli och hur det ser ut men främst blandar filmen humor med smärtsamma underliggande känslor och kombon är fantastisk!!! MISSA INTE!!! Betyget blir en 4a..årets wow!! Cast: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Trystan Pütter mfl... AAAA
Läs mer