American Honey 2016

Äventyr Romantik Drama
Storbritannien
163 MIN
Engelska
American Honey poster

Synopsis

Star är en tonårstjej utan någonting att förlora. Hon ansluter sig till ett resande gäng tidningsförsäljare och hamnar i en virvelvind av festande, lagbrytande och ung kärlek medan hon far kors och tvärs över den amerikanska mellanvästern.
Ditt betyg
3.3 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
American Honey
Biopremiär
2 december 2016
DVD-premiär
24 april 2017
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

17 november 2016 | 09:00

Socialrealistisk roadmovie till feministiska toner

Otroligt varmt skildrad amerikansk socialrealism ur ungdomars synvinkel av den mästerliga brittiska regissören Andrea Arnold. Hon gör här en djupdykning ner i samhällets avigsida och drömmar som frodas där, långt bort från de klassiskt amerikanska. Filmen är nästan tre timmar lång, men efteråt vill jag bara ha mer.
Med stora bokstäver verkligen ÄLSKADE jag hennes ”Fish Tank”, så ni kan ju bara ana hur höga mina förhoppningar inför denna, hennes senaste film om ungdomar på vift, var. Tre timmar senare går jag leende ut från salongen och känner att mina förväntningar infriades med råge. 

Star är en ung tjej i den amerikanska södern som lämnar en ytterst trasig familj bakom sig och hakar på ett gäng lösdrivande ungdomar under ledning av den några år äldre Krystal. Sällskapet åker i en folkabuss från stad till stad och säljer tidningsprenumerationer till naiva och godtrogna medborgare. Fritiden tillbringas festande på något motell som för natten är deras hem. Star blir ganska omgående förälskad i chefens högra hand Jake vilket får henne att drömmande börja tro på en ljusare framtid.

”American Honey” är ett härligt och mycket känslosamt drama om ungdom och drömmar, eller kanske mer om att hitta modet att våga börja drömma när man hela livet matats med misströstan. Filmen handlar också om hopp, längtan och att som ung människa ur misären söka efter och förhoppningsvis även finna sitt sammanhang utanför den. 

Detta är inte en direkt blomstrande historia men den berättas med sådan värme och fullständig fokus på ljusglimtarna i en egentligen rätt dyster tillvaro, varför resultat i slutändan ändå blir väldigt upplyftande och hoppfullt. 

Shia LaBeouf är i princip den ende jag känner igen av skådisarna och han är otroligt charmig som den spännande men burdusa Jake. Fast ännu mer betuttad blir jag i huvudpersonen spelad av det unga stjärnskottet Sasha Lane. Hon är verkligen fullständigt briljerande i rollen som Star. Hennes naivitet, tro på livet och den sanna kärleken är så smittande att jag inte kan låta bli att le mig igenom filmen och hennes äventyr, ibland med hjärtat bokstavligen i halsgropen då hennes smått godtrogna och mycket självdestruktiva beteende många gånger leder henne på potentiellt livsfarliga vägar. Jag känner otroligt mycket för och med henne och det här är verkligen hennes, men också andra vilsna unga tjejers film. 

Laddningen mellan Star och Jake är från första början fullständigt sprakande, deras blickar, kroppsspråk och försiktiga närmanden är så övertygande och äkta att gränsen mellan fiktion och verklighet för stunden närmast suddas ut. Det var väldigt länge sedan jag såg en sådan naturligt trovärdig förälskelse och lusta utspelas på en filmduk och vad än bättre är, så är känslorna vi ser mer initierade från hennes håll, något som ännu mer sällan får ta plats på film.

Samtliga andra karaktärer, hur lite de än egentligen presenteras för oss eller hur lite de än har med den huvudsakliga handlingen att göra, känns också genuina och väldigt mycket på riktigt och bidrar till den emellanåt dokumentära känslan.

”American Honey” är ett gripande och mycket tänkvärt socialrealistiskt mästerverk och Arnold är en fantastisk regissör som med ytterst enkla medel lyckas fånga det väsentliga och vackra i varje scen, oavsett vad som utspelas i dem. Hon förmedlar det sedan utan omvägar till oss i publiken. Vi bjuds generöst in i hennes historia och berättandets magiska värld och ut kommer vi inte förrän eftertexterna obönhörligt och alldeles för tidigt, i mitt tycke, börjar rulla. Tre timmar har då gått och jag har inte i närheten fått nog av det jag har sett.
| 17 november 2016 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera American Honey