Pojkarna 2015

Drama
Sverige
106 MIN
Svenska
Pojkarna poster

Synopsis

Kim, Bella och Momo är tre 14-åriga flickor. På dagarna utstår de klasskamraternas kränkningar, men på nätterna dricker de nektar från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Först njuter de av sin nyfunna frihet, men snart inser Bella och Momo att det finns nackdelar. Kim däremot, blir helt beroende. Som pojke blir hon också kär i Tony och dras in i en värld som blir allt mer destruktiv och farlig.
Ditt betyg
2.7 av 49 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pojkarna (Girls Lost)
Biopremiär
19 februari 2016
DVD-premiär
12 september 2016
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

22 januari 2016 | 13:30

Tonårsmagi i en av årets bästa svenska filmer

Det krävs ett hjärta av sten för att inte gripas av utstötta, frustrerade Kim och hennes vänners kamp i Alexandra-Therese Keinings starka ungdomsdrama, redan en av årets bästa svenska filmer.
Ofta är det något som skaver när vuxna regissörer ska göra film om tonåringar eller ungdomar. Det kan vara underhållande, välgjort och till och med tänkvärt men det är något i dialogen och karaktärerna som inte känns äkta. Det blir en vuxens fantasiversion av ungas verklighet. Det ironiska är att Alexandra-Therese Keinings (”Kyss mig”) nya film är en fantasi men samtidigt en av de starkaste och mest relevanta ungdomsfilmerna på länge.

Även titeln är ironisk då dramat följer en trio tjejkompisar som ständigt ser sig trakasserade av skolans tuffa killar. Av en händelse får de tag på en mystisk växt vars saft under en natt förvandlar dem till - pojkar. Den särskilt frustrerade och sexuellt förvirrade Kim upplever förvandlingen som ett eventuellt steg mot sin sanna identitet men det är ingen problemfri övergång och snart hotas vänskapsrelationerna.

Det är egentligen en briljant simpel idé. Att ta 80-talets populära kroppsbyteskomedi (”Big”, ”Freaky Friday”, etc.) och försätta den i ett modernt tonårsdrama om sexualitet och könsidentitet. Keining undviker galant moraliserande pekpinnar eller enkla svar på svåra frågor. Hon har tagit den tunga grundstenen i Jessica Schiefauers roman den bygger på och målat upp en realistisk ungdomsvärld där det övernaturliga är en symbolisk detalj.

Det är så befriande att se en svensk film som ”Pojkarna”. En film som faktiskt handlar om riktiga ungdomar som kämpar med riktig ångest. Utan att det för den delen blir tillrättavisande eller nedvärderande. Det är lätt att gilla Kim och hennes kompisgäng och man känner därför ännu mer med dem.

Förutom de sprudlande känslorna så är ”Pojkarna” en extremt välgjord film. Ragna Jormings foto är läckert, musiken (inklusive två låtar av Fever Ray) perfekt och de unga skådespelarna som samtliga gör sina debuter är genuint naturliga. De är fantastiskt avsläppande och nedtonade, och dessutom är likheterna slående mellan tjejerna och deras manliga alter egon. Inte enbart utseendemässigt men även i spelet och tonen.

Ska man klaga på något så är det sidointrigen med pojk-Kim och nyfunna, kriminella vännen/kärleksintresset Tony. Det är en stundtals finstämd skildring av en tragisk relation. Men när Kim dras in i fördärvet av fester, droger, brott och våld blir det aningen förutsägbart och Tonys utveckling från en trasig tonåring till själlöst monster känns varken rättvist eller nyanserat.

Men detta är ändå Kim och hennes vänners film. En berättelse om att vara ung, tjej, utsatt, fel kön men framför allt att hitta sig själv. Det kan låta som en klyscha men Keining låter känslorna styra filmen och man behöver varken vara tonårstjej och transperson för att kunna relatera. Det krävs ett hjärta av sten för att inte gripas av en av årets bästa svenska filmer.
| 22 januari 2016 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Svensk ungdomsfilm om vänskap, könsidentitet och utanförskap, vackert paketerat i en sci-fi version med lite magi och mycket ångest. Vi följer de tre bästa vännerna Kim, Momo och Bella som dagligen utsatts för påhopp, fula ord och mobbning av killarna på skolan. Kim hatar att vara tjej och önskar hon vore en kille, när dem upptäcker att en blomma de planterat innehåller magiska krafter som gör att dem förvandlas till killar på nätterna, börjar ett nytt liv för tjejerna. De växer och tuffar till sig men samtidigt väcks frågor och tankar om vilken kropp som känns äkta och är alla tre beredda att återvända som flickor??... Fint porträtterat i en genialisk format i form av en magisk blomma för att närma sig könsidentitet frågan, dock som många andra svenska ungdomsfilmer är skådespelar talangerna pinsamt dåliga och drar fokuset bort från ett viktigt ämne... Förstår inte att det ska va så svårt att hitta unga talanger som inte låter krystade, fejka och pinsamt dåliga varje gång dem öppnar munnen?? Betyget blir en svag 3a... Cast:Tuva Jagell, Emrik Öhlander, Mandus Berg mfl... aaa
Läs mer