Suburra (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Från skaparen av den hyllade kriminalserien "Gomorrah" kommer en historia om brott och korruption i Italiens huvudstad. "Suburra" utspelar sig dagarna innan Berlusconis regering faller. Efter att en underårig prostituerad överdoserar på droger fastnar en korrupt politiker i händerna på en skoningslös maffiaboss. Detta blir startskottet för en vild historia som letar sig från Roms gator fram till parlamentet och ända in till Vatikanen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SUBURRA

Oförglömlig kriminalsaga
”Gomorra”-regissören Stefano Sollimas nya film är en pulserande resa genom den italienska undre världen som slutar i en av årets mest oförglömliga filmupplevelser.
Påven vill avgå, Berlusconis sittande regering håller på att falla och på Roms gator hettar saker och ting till mer och mer i den organiserade brottsligheten. Efter att en underårig prostituerad dör av en överdos hamnar en korrupt politiker i ett järngrepp på en skoningslös maffiaboss vilket sätter igång en kedjereaktion av händelser i Roms undre värld. Under sju dagar i november 2011 skildras flera livsöden – från botten till toppen – inför den annalkande ”apokalypsen” som regissören Stefano Sollima valt att att kalla det. Korrupta politiker, unga prostituerade, rivaliserande kriminalfamiljer – alla vävs de samman i en mörk saga i Italiens undre värld där ingen går säker och alla förråder alla. 

Stefano Sollima är ingen nykomling till att ta sig an Italiens undre värld. Som skapare och huvudregissör för den hyllade tv-serien ”Gomorra” samt långfilmsdebuten ”A.C.A.B. - All Cops Are Bastards” har han redan bevisat sin träffsäkerhet i att skildra den italienska brottslighetens värld och konsekvenser. Men frågan är om ”Suburra” inte är hans magnum opus.

Med ett knivskarpt och fylligt foto, aldrig sinande tempo och ett oerhört spännande karaktärsgalleri har Sollima skapat en pulserande, storslagen och oförglömlig kriminalsaga som skulle få Michael Mann att le i mjugg. Det potpurri av berättelser vi får se i ”Suburra” är historier vi alla har sett förut i genren, och i fel händer hade det nog inte blivit mer än en repetitiv åktur av trötta klichéer. Men Sollima vet precis hur han ska handskas med materialet och lyckas föra in tillräckligt med nytt blod så att genren pumpar starkare än aldrig förr.

De huvudpersoner vi får följa är som sagt ett imponerande galleri av karaktärer. Från den slisktgt korrupta politikern Malgradi (Pierfrancesco Favino) och den iskalla ledaren Samurai (Claudio Amendola) till den bortkomne klubbägaren Sebastiano (Elio Germano) och den misslyckade gangsterflickvännen Viola (Greta Scarano) – alla blir de viktiga brickor i ett spel som går från att vara slumpmässiga olyckshändelser till att bli nyckelhändelser som kan påverka hela nationen. Det är på gränsen till att Sollima bollar för många karaktärer på en gång men balansgången är skickligt koreograferad och får inget att kännas överflödigt eller för nedhugget. 

Filmens struktur med det sakta uppbyggandet mot den oundvikliga samhälleliga apokalypsen är även den mästerligt koreograferad. De ständigt upptrappade händelserna skapar en episk inramning kring filmens berättelser och de ständiga vändningarna är tillräckligt anmärkningsvärda utan att kännas för forcerade. Klippningen ihop med det oerhört vassa fotot av Sollimas vane fotograf Paolo Carnera skapar en lika drömsk och glamorös som hård och skitig canvas av Roms olika scenerier. Neonfyllda nattklubbar, regniga bakgator, pittoreska villor – alla är ljuvligt fångade av Carneras lins.

För fans av M83 kan det utlovas en extra magisk upplevelse då soundtracket nästan uteslutande består av den franska electrogruppens verk. Tyvärr är det inte ett originellt score utan Sollima och gänget har lånat det mesta ur befintlig musik från bandet. Icke desto mindre sätter M83's pulserande beats tonen för filmen igenom och med spår som ”Midnight City” och ”By the Kiss” tar en magisk och fängslande ljudvärld form.

Om det av någon outgrundlig anledning var oklart att Stefano Sollima blivit ett av Italiens hetaste namn på film- och tv-marknaden innan är det något som står glasklart efter ”Suburra”. Så pass att Netflix redan gjort en deal med honom om en uppföljning till filmen i form av tv-serie som ska komma under 2017. Hur den kommer ta sig an konsekvenserna i ”Suburra” återstår att se, men klart är alla fall att det här är en av årets mest starkaste filmer och en oerhört lovande fortsättning på Sollimas karriär.
Senaste kommentarer
Eazer
Hoppas att tv-serien blir minst lika bra!
Jakob Åsell
★★★★½ Det stora glädjeämnet under Malmö filmdagar. GTA möter Gudfadern i denna neondränkta, M83-pulserande gangstersaga på italienska.

Veckans populära filmer

Visa fler