Lion 2016

Drama
Australien
118 MIN
Engelska
Hindi
Bengali
Lion poster

Synopsis

Den 5-årige indiske pojken Saroo råkar hamna på ett tåg till Calcutta, hundratals mil från hem och familj. Han hamnar på barnhem och blir adopterad av ett australiskt par. Men inom honom gnager saknaden efter sin mamma och bror. När en kompis 25 år senare föreslår att han ska försöka hitta hem igen med hjälp av Google Earth tycker han att det är en galen idé. Men så hittar han den första ledtråden och snart har hans förflutna hunnit ikapp honom, och hans liv kastas omkull ännu en gång.
Ditt betyg
4.0 av 254 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lion
Biopremiär
25 december 2016
DVD-premiär
12 juni 2017
Digitalpremiär
24 april 2017
Språk
Engelska, Hindi, Bengali
Land
Australien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

13 november 2016 | 10:00

Känslofyllt drama om identitet

Vissa filmer får en att känna sorg eller glädje, skapar lättsam underhållning eller svåra tankeställningar, men få filmer lyckas involvera lika många typer av känslor och tankar som det mångfacetterade dramat "Lion".
"Lion" är en sann historia om den indiska pojken Saroo, som tappar bort sig och genom en rad osannolika händelser hamnar kilometer från sin hemstad. Efter att förgäves ha försökt hitta tillbaka till sin familj, hamnar Saroo istället på ett barnhem där ett australiensiskt par tillslut adopterar honom. Saroo får ett bra hem i australiensiska Tasmanien, men glömmer aldrig sin indiska familj. När han blir äldre växer tanken på att försöka hitta tillbaka till sin mamma och bror, vilket till slut blir en fixering som Saroo har svårt att släppa. När han får höra om den nya tjänsten Google Earth (som uppenbarligen bidragit till att finansiera filmen), väcks hoppet återigen. 

"Lion" är en film i två delar. Under den ena delen av filmen får vi följa femåriga Saroo som kämpar för att hitta sin familj i ett land där tusentals barn försvinner varje år. Den andra delen visar Saroos liv som vuxen man i Australien. Denna uppdelning bidrar till att göra filmen så intressant. Den första delen visar ett hårt och hemskt Indien, där gatubarn är så vanliga att ingen ens höjer på ögonbrynen när en liten pojke skriker efter sin mamma. Man känner som publik lätt förtvivlan, vilket stundom övergår i förakt för hela mänskligheten. Den andra delen visar istället en man i djup identitetskris, som vet att han i grunden är indier, men utan det kulturella arvet känner sig mer som australiensare.   

Båda dessa delar innehåller tillräckligt många känslomässigt engagerande scener och fantastiskt skådespeleri för att kunna utgöra två helt separata filmer. Det ryktas att filmmakarna träffade fyra tusen kandidater för att fylla rollen som unga Saroo, vilket man kan förstå när man ser Sunny Pawars insats. Få barnskådespelare lyckas leverera så trovärdiga skådespelarporträtt. 

Filmens andra del är något långsammare i tempo än den första, men blir aldrig tråkig tack vare den välrenommerade skådespelarensemblen med bland andra Nicole Kidman, Dev Patel och Rooney Mara som alla gör lysande insatser. 

Dev Patel har genom sin rolltolkning lyckats framställa en äldre Saroo som känns verklig och nära på ett sätt man ofta saknar i denna typ av drama. Han är inte bara en sorgsen karaktär som längtar hem, han är även en person i konflikt med sina känslor. Borde han inte känna tacksamhet inför sin nya familj som räddat honom från ett liv i fattigdom och misär på ett indiskt barnhem? Det är denna typ av nyanserade frågeställningar som gör att filmen blir så fängslande. 

En annan detalj som förgyller filmen är relationerna som framställs mellan karaktärerna i filmens andra del. Saroos flickvän, spelad av Rooney Mara, har svårt att förhålla sig till hans växande längtan efter sin biologiska familj. Hon försöker stödja honom i hans känslomässiga kamp, men lyckas inte hantera hans växande tillbakadragenhet. Även relationen mellan Saroo och hans djupt traumatiserade adoptivbror ger ett djupt intryck som stannar kvar länge efter filmen är slut.
  
"Lion" är en känslomässig bergodalbana som lyckas med att engagera i varenda ruta, utan att framstå som kladdig eller överspelad. 
| 13 november 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Den lilla pojken spelar verkligen bra och livet i Indien är starkt och hemskt. Sen tomgång när han är vuxen men med ett känslosamt slut naturligtvis. Ganska seg film överlag.
Läs mer
2
Känslosam och vacker film, men även jobbig och lite väl lång. Den hade fått högre betyg om det inte hade känts som att den hade många onödiga sekvenser med sig.
Läs mer
3
Det sanna dramat om den indiska pojken Saroo som somnar på en tågperrong när hans större bror ska leta jobb, då brodern är borta när han vaknar går han på det tåg som står vid stationen och börjar leta, men snart rullar tåget iväg och Saroo kommer inte ut fören han är långt borta i den fartfyllda staden Calcutta där allt kan hända... Efter att ha tillfångatagits och satt på ett barnhem blir han bortadopterad till en familj i Australien, han växer upp med en skavande känsla av att han måste få veta svaret vad som egentligen hände med hans bror och familj i Indien.... Jätte fin film, kanon fin början och slut men där emellan tappa filmen bort sig, Saroos känslor kommer inte fram ut till publiken, den bara skrapar på ytan och varken själ eller hjärta är med, därför blir det ett kluvet betyg då alla bilder från Indien är fantastiska och den lilla pojken Saroo är gudomlig, men den vuxna Saroo i Australien känns fel, fejk och inte trovärdig :( Men trots allt får filmen en godkänd 3a... Cast:Sunny Pawar, Abhishek Bharate, Dev Patel mfl.. AAA
Läs mer