Trumbo (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den sanna historien om manusförfattaren Dalton Trumbo spelad av Bryan Cranston (Breaking Bad), vars framgångsrika karriär får ett plötsligt slut när han 1947 svartlistas för sina politiska åsikter. Men han erbjuds ett alternativ - om han namnger andra misstänka vänner och kollegor till den då ökända Kommittén för oamerikansk verksamhet, så blir hans namn rentvått. Trumbo tvingas in i en kamp för ord och frihet, där fler och fler dras in i den häxjakt som följer.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TRUMBO

Älskvärd hyllning till filmmästare
Hollywood talar ut om gamla lik i garderoben i biopic om ett otroligt livsöde. “Trumbo” är ett makalöst stycke filmhistoria som skildrar uppgång och fall hos en av 1940-talets ledande yrkesberättare som hänfört miljontals med sina historier på vita duken. Men som alltid när boven själv öppnar upp om sina egna tillkortakommanden tangerar filmen att förse historien med en vänligare ton än den verkliga.
Dalton Trumbo (Bryan Cranston) var en av de mest välbetalda manusförfattarna i drömfabriken fram tills att kommunisträdslan slog till. Han och vännerna anklagades för att vara landsförädare som stöttade Amerikas ärkefiende Ryssland och genom filmmediet försökte sprida propaganda. “The Hollywood 10” som denna grupp kallades blev svartlistade på grund av sina politiska åsikter och Trumbo som låg bakom filmer som “Roman Holiday” med Audrey Hepburn och Gregory Peck, “Spartacus” och “Exodus” blev tvungen att ge ifrån sina högar av ark med maskinskrivna ord under falska namn för att kunna fortsätta arbeta med sin passion. Två av filmerna belönades med oscarstatyetter men på grund av omständigheterna hade upphovsmannen inte möjlighet att träda fram i strålkastarljuset. 

Motarbetad och hatad. I rättegången fälls han till fängelse för att vägra vittna, hela filmindustrin vänder ryggen om honom och karriären blir lidande. Skvallerkolumnisten och republikanen Hedda Hopper (Helen Mirren) försöker ihärdigt sätta dit honom men familjen står snällt bredvid och tittar på samtidigt som Trumbo kedjerökandes försöker limma ihop skärvorna. Genom djungeltelegrafen får Kirk Douglas och Otto Preminger reda på Trumbos cineastiska insatser vilket innebär slutet för svartlistningen då båda anställer honom.

Filmatiseringen av Dalton Trumbos liv är prydligt framförd – kostym, foto och rekvisita gifter sig väl och det syns hur mycket engagemang som lagts ned på projektet. Bättre tekniker för att imitera de som användes under studiosystemets era har jag aldrig tidigare skådat. Bryan Cranston (“Breaking Bad”) gör en fantastisk rollgestalning som champagnevänstern med mycket arom och backas av fina prestationer av Elle Fanning, Diane Lane och John Goodman. Komikern Louis C.K. gör även ett inhopp som en kamrat vars liv också vänds upp och ned. “The radical may fight with the purity of Jesus. But the rich guy wins with the cunning of Satan” försvarar Trumbo sig med i en ordväxling med C.K.s karaktär i en av filmens roligaste scener i vilken den senare ifrågasätter Trumbos överklassfasoner. Om Trumbo fortfarande hade varit vid liv hade filmen nog verkat som ett litet plåster på såret för alla umbäranden som denna man fick genomgå.


Regissören Jay Roach är känd för blajiga filmer som “Släkten är värst” och “Austin Powers”-filmerna men visar nu prov på helt andra kvalitéer som förmedlare av denna anmärkningsvärda, sanna historia som fallit i glömska. ”Trumbo” är en vitsig och uppslukande produktion men självgodheten gör att den ligger några steg från fulländning. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
evert
Riktigt riktigt bra! Oväntat rolig och underhållande också vid sidan om all dramatik. Det finns minus, men en fyra i betyg är den utan tvekan värd.
Häll
Fantastiskt underhållande film med en viktig historia. Dialogerna är väldigt välskrivna och filmen har flera fantastiska skådespelare.
Häll Svar på Häll för
Enda minuset jag kan komma på är att familjedramat känns lite blekt. Hade kunnat utforskats djupare. Den äldsta dottern borde ha fått mer speltid. Men i slutändan landar den på en stabil 4a. En riktig överraskning!
JVF
Håller med nedanstående talare. Vilken historia vill filmen berätta? Vilken slags film vill den vara? Vad vill den säga? Som karaktärsstudie är den inte tillräckligt intim, som drama bränner den aldrig riktigt till och tematiskt är den väldigt tunn. Även tonmässigt befinner den sig i ett ingenmansland. Varken seriös eller rolig. För att behandla ett så pass spänstigt ämne och en så pass polariserad tid, är filmen nästan ironiskt mellanmjölkig.
Visa fler (4)

Relaterade filmer