Manchester by the Sea 2016

Drama
USA
137 MIN
Engelska
Manchester by the Sea poster

Synopsis

När hans äldre bror Joe går bort, får Lee Chandler veta att brodern utsett honom till ende förmyndare för sin son. Lee tar tjänstledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring. Där påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta upp med sin fru och det samhälle där han vuxit upp. Stärkta av minnet av mannen som höll deras familj samman, kämpar Lee och Patrick för att anpassa sig till en värld utan honom.
Ditt betyg
3.8 av 236 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Manchester by the Sea
Biopremiär
23 december 2016
DVD-premiär
5 juni 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 november 2016 | 10:00

Lågmält och laddat om livet och döden

Årets "Boyhood" är ett stillsamt drama om familj, försoning och förlåtelse. Men låt varken tempot eller det faktum att filmen är nästan två och en halv timme lång avskräcka dig från att se den, då det under den lågmälda ytan sjuder av intensitet och känslor. ”Manchester by the Sea” är en otroligt gripande film om vanliga människor och deras ibland olyckliga, men trots det alltid hyfsat hoppfulla öden.
Lee Chandler bor i Boston och jobbar som vaktmästare. Han sköter om det mesta åt de flesta, men har svårt att få sitt eget liv att gå ihop. När han efter sin broders plötsliga död måste återvända till hemstaden för att stötta sin 16 åriga brorson, förändras allt och Lee tvingas ta tag i sina undanträngda känslor och det som en gång orsakade att hans flydde sitt hem.

Det är någonting med ”Manchester by the Sea” som påminner ganska starkt om ”Boyhood” och dess enkla epik för ett par år sedan. Det är samma tempo, samma anspråkslösa men vackert realistiska foto och även om ingen av filmerna egentligen har någon tydlig intrig så utspelas det i dem båda en lika poetisk som laddad vardagsdramatik, vilken i varje scen fängslar sin åskådare och gör det omöjligt för en att inte bli berörd. Det finns inte något påtagligt att hänga upp intresset på, men så är det ju också ofta med livet självt. Det bara sker, dag för dag, men ändå ser man (förhoppningsvis) med viss förväntan fram emot mer och väljer därför att vakna nästa morgon med.

Casey Affleck spelar Lee och jag ska inte sticka under stolen med att jag inte brukar vara så värst imponerad av hans prestationer och finner varken honom, eller brorsan Ben heller för den delen, ha någon utstrålning värd namnet. Men som den buttre och sargade Lee är Casey faktiskt helt perfekt. Ja, nästan förvånansvärt bättre ändå. Han bjuder in oss i historien och i takt med att vi bekantar oss med karaktärens oansenliga tillvaro, vaggas vi dämpat men bestämt in i hans sinnesstämning. När vi sedan förstår vad som orsakat hans elände, sörjer vi med honom så som om det vore vi själva som drabbats.

”Manchester by the Sea” är en sällsamt sorgsen men också vacker och otroligt välskriven historia om livet. Den visar oss dess fula och skitiga sida, men även det rena och hoppfulla. Vi erfar genom Lee smärta och förtvivlan men får samtidigt genom brorsonen Patrick (oerhört väl porträtterat av Lucas Hedges) uppleva en tonårings till synes okomplicerat naiva nyfikenhet på livet och hans optimism inför framtiden, trots omständigheter som inte alltid är så uppmuntrande. 


Det växelvisa berättandet, med scener från nu som varvas med dem från då, passar väldigt bra till den sipprande dramatiken och de återkommande flashbacksen ger både flyt, men också fyllighet till historien. 


Detta är en nästan provocerande lågmäld, men hela tiden riktigt bra och tystlåtet energisk film. Den är välspelad och berörande, men man ska vara på rätt humör. Och är man det går tiden fort. 
| 18 november 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Den gick att ta sig igenom en gång, väldigt sorglig ton utan att jag blev blödig någongång. Var mest nyfiken på Caseys insats som gav en Oscar. Tycker dock inte det var något speciellt över hans insats, men jag gillar honom så är glad för hans skull. Verkar som de marknadsfört filmen rätt inför galan för Williams var inte med alls mycket men ändå fick hon en nominering, säkert p.g.a en enda gråtscen. Lucas Hedges var heller ingen Oscarsinsats. Godkänd
Läs mer
3
Jag gillar inte filmer som skriver mig på näsan. Den här är ett utmärkt exempel på det. Allvarlig scen: Slow Motion och klassisk musik...
Läs mer
4
En av dom bättre filmerna jag sett på sistone hade svårt för Affleck i Interstellar men här bevisar han att han är en skådespelare av rang kan varmt rekommendera filmen.
Läs mer
Visa fler