Manchester by the Sea (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Livet för en vaktmästare från Boston förändras för alltid då han återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin tonårige brorson. 

När hans äldre bror Joe (Kyle Chandler) går bort får Lee Chandler (Casey Affleck) veta att hans bror utsett honom till ende förmyndare för sin son (Lucas Hedges). Lee tar tjänstledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring. Väl hemma påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta upp med sin fru (Michelle Williams) och det samhälle där han fötts och vuxit upp. Stärkta av det gemensamma minnet av mannen som höll deras familj samman, tvingas Lee och Patrick kämpa för att anpassa sig en värld utan honom.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MANCHESTER BY THE SEA

Lågmält och laddat om livet och döden
Årets "Boyhood" är ett stillsamt drama om familj, försoning och förlåtelse. Men låt varken tempot eller det faktum att filmen är nästan två och en halv timme lång avskräcka dig från att se den, då det under den lågmälda ytan sjuder av intensitet och känslor. ”Manchester by the Sea” är en otroligt gripande film om vanliga människor och deras ibland olyckliga, men trots det alltid hyfsat hoppfulla öden.
Lee Chandler bor i Boston och jobbar som vaktmästare. Han sköter om det mesta åt de flesta, men har svårt att få sitt eget liv att gå ihop. När han efter sin broders plötsliga död måste återvända till hemstaden för att stötta sin 16 åriga brorson, förändras allt och Lee tvingas ta tag i sina undanträngda känslor och det som en gång orsakade att hans flydde sitt hem.

Det är någonting med ”Manchester by the Sea” som påminner ganska starkt om ”Boyhood” och dess enkla epik för ett par år sedan. Det är samma tempo, samma anspråkslösa men vackert realistiska foto och även om ingen av filmerna egentligen har någon tydlig intrig så utspelas det i dem båda en lika poetisk som laddad vardagsdramatik, vilken i varje scen fängslar sin åskådare och gör det omöjligt för en att inte bli berörd. Det finns inte något påtagligt att hänga upp intresset på, men så är det ju också ofta med livet självt. Det bara sker, dag för dag, men ändå ser man (förhoppningsvis) med viss förväntan fram emot mer och väljer därför att vakna nästa morgon med.

Casey Affleck spelar Lee och jag ska inte sticka under stolen med att jag inte brukar vara så värst imponerad av hans prestationer och finner varken honom, eller brorsan Ben heller för den delen, ha någon utstrålning värd namnet. Men som den buttre och sargade Lee är Casey faktiskt helt perfekt. Ja, nästan förvånansvärt bättre ändå. Han bjuder in oss i historien och i takt med att vi bekantar oss med karaktärens oansenliga tillvaro, vaggas vi dämpat men bestämt in i hans sinnesstämning. När vi sedan förstår vad som orsakat hans elände, sörjer vi med honom så som om det vore vi själva som drabbats.

”Manchester by the Sea” är en sällsamt sorgsen men också vacker och otroligt välskriven historia om livet. Den visar oss dess fula och skitiga sida, men även det rena och hoppfulla. Vi erfar genom Lee smärta och förtvivlan men får samtidigt genom brorsonen Patrick (oerhört väl porträtterat av Lucas Hedges) uppleva en tonårings till synes okomplicerat naiva nyfikenhet på livet och hans optimism inför framtiden, trots omständigheter som inte alltid är så uppmuntrande. 


Det växelvisa berättandet, med scener från nu som varvas med dem från då, passar väldigt bra till den sipprande dramatiken och de återkommande flashbacksen ger både flyt, men också fyllighet till historien. 


Detta är en nästan provocerande lågmäld, men hela tiden riktigt bra och tystlåtet energisk film. Den är välspelad och berörande, men man ska vara på rätt humör. Och är man det går tiden fort. 
Senaste kommentarer
SwePeoZ
5/5 Detta tycker jag var 2016 års bästa film! Skådespelarinsatserna på alla fronter tycker jag var helt enastående! Casey Affleck var grym och helt klart värt sin Oscar. Hade ingen direkt koll på han innan, hade ingen aning om att han var så bra.
Sen måste jag nämna Lucas Hedges som jag tyckte var väldigt bra. Även han tycker jag kunde fått vinna en Oscar! Håller han bara sitt på det torra och väljer "rätt" filmer så tror jag vi kan ha en framtida stjärna här! (om man inte redan räknar honom som stjärna?)
Trebag
Trodde inte att jag skulle gilla denna men jag hade fel. Nästan 2h20m som flög iväg. Mysig atmosfär med mycket sorg. Michelle Williams och Casey Affleck är suveräna. Rörande film. Bra musik. 4/5.
AntonKane
En personlig film. Den lyfts upp av speciell atmosfär och kompetent kameraarbete. Ibland går den väl lite på tomgång och för många scener är av slaget "brorsonen är bara en helt vanlig tonåring". Tycker generellt om filmer som inte är "sönder-dramaturgiserade" men den här hade behövt mer dramaturgi. Vad skulle vi exempelvis med informationen att brorsonen hade två flickvänner till (?) det leder absolut ingenstans varken beträffande intrig, fördjupning eller tematik. Blir som om att regissören har slängt in sitt tonåriga alter ego... Ibland spelar även filmen för mycket på, för att använda Viktor Jerners vokabulär, blytunga ämnen . Men nog om det, filmen har fler bedrifter än nackdelar, musiken, fokuset på miljöerna, trovärdiga karaktärsgestaltningarna och den är faktiskt riktigt rolig emellanåt. Av oscars-filmerna jag sett hittills ser jag gärna att denna vinner. Vem vet, kanske blir så fallet. 3/5.
AntonKane Svar på AntonKane för
Glömde visst "Arrival" när jag skrev det, nu har även "Lion" överträffat denna ganska stort.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler